Au existat discuții în interiorul MApN pentru a se renunța la realizarea transportorului blindat 8X8 Agilis de către nemții de la Rheinmetall la uzina de la Moreni și în schimb de a se achiziționa blindate PUMA, recunoaște ministrul Apărării, Gabriel Leș, confirmând informațiile publicate de HotNews.ro în urmă cu două zile. Totuși, ministrul spune că momentan nu s-a luat o decizie la nivelul specialiștilor din MApN și că indiferent car e va fi, Agilis sau Puma, integrarea în industria de apărare s-ar putea face tot la Moreni. „Este posibil să continuăm colaborarea cu Rheinmetall”, a spus Leș.

Transportorul blindat 8X8 AgilisFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

HotNews.ro a scris în urmă cu două zile despre cum MApN a decis subit în 2018 să achiziționeze de la Rheinmetall „de urgență” 173 de blindate de luptă PUMA și apoi să le transmită nemților că ar dori renunțarea la dezvoltarea transportorului blindat 8X8 Agilis pe care Rheimetall ar trebui să-l construiască la Moreni printr-o firmă 50%-50% româno-germană, un transportor blindat amfibiu ale căror drepturi intelectuale ar rămâne României.

„Necesarul de 8X8 pentru Armata Română este mult mai mare decât avem în momentul de față în contractul cu General Dynamics și se dorea un produs românesc, made-in-Romania împreună cu producătorul Rheinmetall”, a explicat Gabriel Leș, întro conferință de presă.

„S-a ajuns la discuții pentru a renunța la acest produs și să se meargă pe produsul Puma pe care ei îl au. În acest moment decizia la nivel de tehnicieni, de specialiști ai MApN, nu s-a luat. Există acel contract între Rheinmetall și Moreni pentru produsul Agilis, acesta este documentul care există la acest moment. Într-o perioadă scurtă, eu sper să fie foarte scurtă, vom lua decizia vizavi de viitorul acestui proiect - Agilis, sau a produsului Puma”, a spus leș.

„Indiferent dacă vom continua cu Agilis sau vom dori Puma, ne dorim integrarea în industria națională de apărare și probabil tot la Moreni. Este posibil să continuăm colaborarea cu Rheinmetall, dar nu știu să vă zic acum care va fi decizia vizavi de produsul Agilis sau produsul Puma”, a mai spus Leș.

Info pe scurt:

  • Rheinmetall și Uzina Moreni au format un joint-venture care să dezvolte, omologheze și să producă în România Transportorul blindat amfibiu 8X8 Agilis, un produs ale căror drepturi intelectuale ar urma să revină României.
  • După numeroasă întârzieri, se ajunsese în faza în care România trebuie să plătească 228 de milioane de euro pentru dezvoltarea și omologarea prototipurilor până în 2020.
  • În schimb, în 2018, MApN s-a sucit și a anunțat Rheinmetall că vrea să achiziționeze de urgență 173 de Mașini de Luptă a Infanteriei PUMA - în locul desfășurării unui program de modernizare a MLI-urilor românești din dotare. Ca buget ar fi vrut să folosească cei 183 de milioane de euro aferent programului de modernizare ca să pornească achiziția de Pume în 2018.
  • Ca offset la această achiziție, nemților li s-a cerut să asigure ei dezvoltarea și omologarea prototipurilor AGILIS 8X8. Ulterior însă, MApN a revenit și ar fi cerut ca offset realizarea unor subsisteme PUMA în România și ar fi susținut că programul Agilis nu mai poate fi continuat.
  • Rheinmetall spune că a transmis o nouă ofertă României pentru achiziția de Puma și realizarea transportorului Agilis în țară și așteaptă acum o decizie din partea MApN.

Detalii pe larg: Armata ar fi vrut să achiziționeze de urgență 173 de blindate PUMA de la Rheinmetall și să renunțe în schimb la dezvoltarea la Moreni a transportorului blindat Agilis