România a plătit 85.160.996 dolari pentru achiziția unui lot de rachete PAC-2 GEM-T destinate sistemelor sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, anunță MApN. Plata a fost făcută după semnarea, în luna februarie a acestui an, a Amendamentul 3 al Scrisorii de Ofertă și Acceptare (Letter of Offer and Acceptance - LOA). România a decis să achiziționeze șapte baterii Patriot în configurația 3+, la pachet cu peste 200 de interceptoare - totul pentru circa 3,9 milioane de dolari în urma unui acord guvern la guvern cu SUA. În 2018 au fost plătite primele patru sisteme.

Lansarea unei rachete PatriotFoto: DVIDS

„Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer, patru pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre, constituie, pentru țara noastră, un interes esenţial de securitate, având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi aliate. Acest demers contribuie, în mod semnificativ, la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, transmite MApN.

În urmă cu două săptămâni, americanii de la Raytheon anunțau că au emis către Aerostar Bacău o comandă de lucrări pentru piese destinate sistemului de rachete Patriot, fără să dea detalii despre valoarea comenzii.

România a demarat la final de 2017 achiziția sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot. Primul din cele șapte sisteme Patriot care ar urmă să ajungă în România în 2019 și să devină operațional în 2020. Prețul întregului contract pentru cele șapte sisteme Patriot (șapte unități de tragere) este de circa 3,9 miliarde de dolari (fără TVA).

Sistemele care sunt achiziționate de România vor fi în configurația 3+, cea mai modernă varianta existența pe piață în prezent, și includ 58 de rachete PAC-2 GEM-T și 168 de rachete PAC-3 MSE.

Spre comparație, Polonia a semnat în martie un contract în valoare de 4,75 miliarde de dolari pentru două baterii Patriot (patru unități de tragere) și 208 de rachete PAC-3.