Cum se descurca un doftor obisnuit
Eu nu ma recunosc in portretul medicului din media acestor zile. Nici in cel al chirurgului care pune conditia spagii, nici in cel al mucenicului, sclipitor zugravit de colegul meu. Si stiu ca nu sunt vreo exceptie. Suntem foarte multi oameni normali in bransa asta.
Ce inseamna un medic normal?
Inseamna ca putem sa nu luam ciubuce si ne exersam permanent aceasta capacitate. Neluatul de ciubuc nu e neaparat o anomalie contra cutumei. In anumite locuri (spitale mari si mici), ciubucul e o presiune culturala: nu iei, esti un excentric. Dar global, nu e asa. Pe mine nu ma preseaza nimeni sa iau ciubuc, desi e adevarat ca nici nu prea mi se ofera.
Nu dintr-o paranoia masochista nu luam noi ciubuc. (Nu mi-as permite sa ii judec, dintr-o pozitie morala superioara, pe cei care iau ciubuc. Stiu bine ca multi „n-au incotro”. Imi permit insa sa judec cutuma, cultura.) Ci pentru ca ne-ar fi groaznic de jena.
Probabil pentru ca asa am fost crescuti: sa ne fie jena de asemenea situatii. N-am sti nici cum sa reactionam, nici ce se vrea de la noi. Cum onorezi o intelegere in care nu se specifica obligatiile, dar asteptarile sunt enorme? Asa ca nimerim in locuri in care plata informala nu e placa turnanta a actului medical. Iar locurile acestea sunt destule.
Mai inseamna ca suntem oameni care muncesc cu program normal, zi de zi, contra unui salariu romanesc cu care ne descurcam.
Ca ne platim impozitele si facturile, ca mergem la piata.
Ca n-avem cate trei SUV-uri si cinci vile, si mergem la serviciu cu metroul sau tramvaiul. (Eu merg cu bicicleta, ceea ce va recomand si dumneavoastra). Stam in apartamente de bloc si la sfarsit de saptamana iesim cu copiii in parc.
Inseamna ca nu ne punem lant de aur la gat si clepsidra elvetiana la mana.
Ca traim in aceeasi societate capitalista de criza in care, uneori, ne gandim in miez de noapte cum ne vom plati creditul la banca daca policlinica va face reduceri de personal.
Inseamna ca nu prea apucam sa ne ducem la congrese si conferinte, fiindca sunt scumpe rau. Dar ne descurcam sa ne informam, in era informatiei libere pe internet. Articolele stiintifice sunt din ce in ce mai usor de accesat, iar daca chiar ne trebuie un tratat care costa cateva sute de euro, ei bine, ne descurcam cumva.
Si inainte de Revolutie, cand o carte buna de medicina reusea sa treaca de zid, era copiata si circula. Altfel n-ar mai fi fost medicina inainte de revolutie, d’apai acuma.
Inseamna ca nu conspiram impreuna cu industria farmaceutica cum sa ne imbogatim mai bine, scriind retete false. Multi dintre noi suntem de altfel foarte rar vizitati de reprezentantii Farma. Sau niciodata.
Inseamna ca, in relatia cu pacientii nostri, nu scuipam seminte in capul nimanui, nici nu ne balacim intr-un delir al puterii. Ci ne sfatuim impreuna cat de civilizat se poate si prestam servicii ca orice alt meserias, straduindu-ne sa ne facem bine treaba.
Cand binele se intampla, nu ne imaginam ca e exclusiv opera noastra de eroi sau demiurgi. Ne bucuram in schimb ca am putut fi in locul potrivit pentru a face partea noastra de treaba. Pentru ca, din pacate, stim foarte bine ca cel mai mare talent medical e degeaba daca e de unul singur, daca nu e sustinut de o strategie. De un sistem mai mare.
Inseamna si ca nu e nicio smerenie adevarata sau fariseica in cele de mai sus.
Mai inseamna ca nu avem acces la mediile in care vietuiesc elitele noastre, dar nici nu ne dorim neaparat asa ceva. Elitele in Romania sunt de o calitate indoielnica, dar sunt o minoritate. Un coleg zicea ca ne aflam la periferia medicinei. Dar daca noi suntem la periferia medicinei, atunci si dumneata, cititorule, te afli la periferia lumii, in mahalaua ei.
Dar eu cred ca mahalaua nu e doar la periferie. Ea e realitatea obisnuita, stratul social in care cei mai multi se mentin, isi cresc copiii si viseaza la o pensie linistita. Fara sa fie smenari, smecheri, interlopi, cinici, genii, sfinti, eroi, facatori de minuni, psihopati, mafioti, obsedati de bani, de prestigiu, de recunoastere, de propria imagine in oglinda.
In care suntem toti, aproximativ, in aceeasi oala. Si in care fericirea nu e imposibila, dar ea vine mai mereu din lucruri care poate par mici: cum ar fi atunci cand tocmai a intrat salariul, rade un copil, toti cei dragi sunt sanatosi si afara e soare.
Nota: "De profesie: medic in Romania" este o serie de articole HotNews.ro care descriu viata mai multor medici care, in ciuda conditiilor, raman sa lucreze in Romania, oricat de incredibile ar putea parea motivele lor.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Nu mai locuiesc in RO dar am de a face cu sistemul medical din cauza parintilor mei; nu ma supara atat de mult spaga cat ma supara lipsa de respect a anumitor doctori pentru mine; in ciuda spagii; daca eu ma coboram sa ii dau spaga si doctorul se cobora sa o primeasca, atunci acolo jos unde eram amandoi ar fi trebuit sa incercam sa ne intelegem respectuos; sunt in general o fiintza timida si datul spagii este o dubla corvoada pentru mine, dar cand esti si tratat ca un gunoi, tocmai eu cel care am oferit ceva, mi se pare monstruos;
Cu sincer respect,
Inainte era comunismul, acum o jungla in care nimeni nu se mai intelege cu nimeni...iar morala si deontologia nu exista
Si eu sunt departe de Rom si am avut de-a face cu doctorii de azi...
La mama nu s-au uitat cit n-au stiut ca are copii afara care vin sa dea ``dreptul`` si cind l-au primit era prea tirziu...asa ca..sa ne fereasca Dzeu de medicina din Romania
Din pacate nici pe afara nu e prea grozav...cel putin unde locuiesc eu, nu exista conceptul de spaga, dar trebuie sa ai noroc sa dai peste un medic bun...cel putin mori fercit cu impresia ca te-au ingrijit
Domnule doctor am impresia ca sunteti o perla rara la ceea ce e in Romania
Ca sa raspund comentariului anterior,
Cine nu se descurca cu chiria sta in camin. Cine vrea mai mult lucreaza la particulari.
Suna cinic, dar asta e situatia. In conditiile in care statul imi ia peste 1000 de ron lunar pt sanatate , ce pretentii sa am cand nici macar nu vizitez spitalul de stat?
Cine sunt eu sa ii judec pe medici?
Cine e in masura sa judece sistemul si impartirea "echitabila a banilor" din asigurarea medicala obligatorie?
Sunt eu cel care ii platesc si am dreptul sa le cer socoteala? clar NU. Cine este in aceasta pozitie?
Astept raspunsuri.
Nu vine nici un absolvent de medicina in sistem ca sa traiasca cu 1000 de lei salariu sau cu 500 de euro salariu dupa 20 de ani de munca, cand poate obtine acesti bani si fara sa faca vreo facultate.
Poate sa se faca mecanic auto, sa castige mai mult si sa "opereze" cu motorul oprit, pentru cine intelege ironia.
In plus, nu va doresc sa aveti nevoie de un medic, iar el sa nu mai fie pentru ca fost denuntat de un "binevoitor".
Iar inainte de a arunca astfel de acuze catre medici, mai intai ganditi-va daca ati fi putut duce la bun sfarsit o facultate de medicina (nu ASE la Spiru, e o mica/mare diferenta) plus cativa ani de rezidentiat. Daca nu, mai bine lasati acuzele pentru cei ce se ridica la acest nivel.
asa este rezidenti 1000 ron ..dar salariu minim pe ec este de 750 ron
sa stea si smecherii de politicieni macar o luna cu salariul asta sa isi tina copii la facultate sa plateasca chirii gaze lumina telefon televizor din banii astai
sa dai la scoala bani de paznici de femeie de servici de flori la geam de fata de masa de perdele nu mai vorbesc de carti caiete uniforme ..etc ca doar toata lumea are comision
si ce numai doctori iau spaga
aia sa vedeti profesorii care mediteaza si aia tot spaga este
deci concluzia este Nicolaescu el sa intrebe si sa se intrebe unde a gresit omenirea cu societatea romaneasca din ultimi 300 de ani
Asta reflecta perfect atat conducerea tarii cat si o parte din populatia ei.
As dori ca oamenii sa vina cu solutii pt a sustine sistemul medical.
Sunt curios cati cei din care dau cu "-" si pareri pe hotnews, sustin efectiv sistemul medical, lucrand in privat si cotizand cu bani multi la sistemul de sanatate.
Dati fratilor in continuare minusuri, cei care va sustin vor pleca din tara si veti ramane sa va dati minusuri intre voi.
Medicii vor pleca si ei din tara.
Atunci o sa vedeti ce inseamna sa ramai doar cu forumul, fara bani si fara medici":D.
Va urez succes tuturor.
Care camin?Stiti cat e spaga ca sa obtii un loc in camin?Mergeti de curiozitate la rectorat in zilele de sf de sept cand se ""aranjeaza""cazarile si o sa va minunati ce o sa auziti.Vin oamenii si intreaba"Oare 500Euro e putin??
Daca nu incercati la administratori ....e de groaza.Cu un salariu de rezident nu se poate trai clar oriunde,nu numai in Bucuresti.
Dar nesimtirea are cote maxime pt f multi medici,fara spaga chiar nu se poate si cand nu te ridici la cota lor e ca la piata iti spun in fata "mai pune ca s-au scumpit pana si cartofii".Cand copilul meu a ales sa studieze medicina i-am spus asa;"poate cand vei termina tu o sa lucrezi intr-un cabinet privat,poate al tau,ce o sa faci daca pe usa iti intra un amarat fara asigurare si fara nicio sursa de veni,il lasi sa moara?'"Mi-a raspuns ca nu si ca spera sa nu aibe parte numai de astfel de cazuri.In final a ales sa plece din tara in ideea ca nu poate sa lupte cu sistemul nostru bolnav de sanatate si ne-a lasat pe noi,familia sa ne luptam cu multi spagari,din pacate.Totusi cunosc si destui medici devotati,umani,dar rari.......
tot respectul meu pentru colegii din tara. rusine guvernantilor.
Si eu cred ca RUSINEA ar trebui sa-i impiedice pe oameni sa dea/primeasca spaga.
Sa stati la bloc, sa traiti decent (desi ar trebui sa traiti bine data fiind profesia, sunt de acord), sunt lucruri care ar trebui sa sa intample pana reusim sa schimbam societatea romaneasca. Numai ca nici nu va trece prin cap ce averi au medicii din orasele mai mici. Vila, Volvo XC 60, probabil conturi, aere de mari medici cand unii sunt doar niste amarati de semidocti.
Asta este realitatea. Oamenii astia n-au rusine, sunt "deformati", atitudinea lor este construita in sensul justificarii ca "este normal" sa fie asa, desi, evident, e anormal, simple verificari aratand ca "spagarii", din veniturile legale, n-au cum sa ajunga la un asa nivel de trai, de aici atitudinea fata de medici.
imi permit cu respect sa adaug
...nu neaparat in aceasta ordine.
O zi buna!
si iata cum, "aurea mediocritas" nici macar nu provoaca avalanse de comentarii.
e greu si nespectaculos un comentariu la normalitate.
si s-ar putea ca partidul moderatilor radicali sa aiba totusi o sansa.
cu multumiri.
Ar fi interesant. Pentru ca, o stim cu totii, responsabilitatea medicului din Romania este zero. Orice greseala ar face si oricati oameni ar omori, el nu raspunde pentru nimic.
Sau la doctori nu se pune...?
articole pline de o candoare greu de crezut ... cat despre realism... ??? ma faceti sa rad
silogisme si truisme insirate la nivel de compunere de liceu.
cat despre .. comparatia cu house md????... asta e ca si vulpea cu strugurii:)))
ma intreb daca in afara de a insira pasaje din dsm intesate de proiectii personale .. mai aveti timp si de pacienti
Medicii sunt o categorie profesionala deosebita. Pentru majoritatea doctorilor, meseria este o vocatie care o fac pe bani putini. Sunteti indignati si ii categorisiti in toate chipurile. Nu va deranjeaza faptul ca un nene, pus politic, sef intr-o intreprindere de stat este platit cu mii de euro, pentru nimic .Militati ca medicii sa fie platiti la justa lor valoare, mai mult decat oricare muritor.Medicul sa aiba asigurate conditii la cel mai inalt nivel , iar preocuparea lui sa fie perfectionarea continua. Atunci vom fi multumiti cu toti, si medici si pacienti.
Va felicit pt conduita si sper sa fiti rasplatit candva pentru omenie si profesionalism!!!!
pe scurt in romanica cazul de apendicita de care vorbea distinsa de mai sus e decontat de casa de asigurari cu vreo 2 mil. unde lucrez eu acuma e 2800 de euro (fara anestezie!) de 44 x mai mult!
un merz e 40k, un iphone 400 in .de . la.ro e tot atat sau mai mult. cum dreaq va inchipuitzi ca ar putea fi o operatzie mai ieftina de 44x ori in romania? ca acele, instrumentarul, autoclavul, ecograful, tomograful samd vin tot de afar, poate la pretzuri mai mari.eu n-am auzít de ingineri meshteri sau muncitori romini care sa faca tomografe ecografe, portace, atza de sutura samd de 44 de ori mai ieftine shi sa le shi vanda. nici macar autoclave sau siringi!. de medicamente nu mai vorbesc.
problema ca pacientzii cred cu disperare ca pot obtzine un produs in esentza scump la pretzuri derizori. excrocii din politica le promit cai verzi pe peretzi ca sa centralizeze sumele shi sa fure cit pot.
cind o sa facetzi iphone cu 9 euro shi mertzane cu 1000 o sa avetzi shi operatii de apendicita cu 2 milioane. spagile care se dau acopera o mica parte din costurile cu personalul, dar actul medical e muuult mai complicat shi mai scump.
calitate va fi doar in servicii medicale private si in sistem concurentzial bazat pe costuri shi pretzuri reale.rominii prefera sa creada minciunile comuniste ale politicienilor. sa spere ca primesc un merzan pe 1000 de euro, daca mai dau o spaga micutza. shi se trezesc cu o rabla de dacie 1100, care ii mai shi omoara. da poa' sa-l injure pe shofer! (pe doctor adica)
medicina romaneasca e un imens caritas, dus in spate de vreo 2,8 milioane de platitori de impozite. ashtia sint pierzatorii pe fatza. restul de fapt nu vor schimbarea. sincer le doresc noroc celor ramashi acas shi care continue sa spere.
Buna dimineata!
daca itzi place sa citeshti iata unde este o lista de pretzuri- costuri reale pentru serviciile medicale. pe coloana din mjloc e valoarea minima, pe cea din dreapta e cea maxima. se aplica in germania la totzi pacientzii, asiguratzi de stat privatzi sau platitori directzi. pe factura cu chitantza la toti! in germania nu e nevoie de spaga pentru ca platesc totzi oricum- direct, prin asigurari private sau de stat. pe acte , cuantificabil shi la vedere!
http://www.e-bis.de/goae/defaultFrame.htm
ceea ce vroiam eu sa zic, dar nu ai intzeles evident, e ca doar intr-un sistem bazat pe costuri shi platzi pe acte vetzi avea o sansa. concurentza intre furnizori este singura care creste calitatea shi scade pretzurile. dar pe o piatza cit de cit libera nu impusa de imbecili care nu au habar de costuri cum sint cei de la casa de asigurari sau minister.
cita vreme sfertodoctzii conduc voteaza sau iau decizii in medicina cu lozinci comuniste o sa muritzi cu zile.
sau venitzi in vest sa va tratatzi. pe bani. sansele sint mari sa vi se vorbeasca romaneshte shi sa fitzi tratatzi nemtzeshte!
Daca as " schtii" ca voi fi fi tratat "nemteshte" asa cum scrieti dvs. "romaneste" ..... as ramane la spital din Romania, cu tot cu spaga!!!
Cit despre subiectul in sine - este evident ca sinteti foarte multumit de sistemul sanitar romanesc si ca nu va doriti nici o schimbare. Asa ca va doresc intilniri pline de satisfactii cu el.
Eu am fost foarte nemultumit si ca atare am facut singura schimbare care a stat in puterea mea: am iesit din el. De tot.
Ceea ce am scris se adresa acestei categorii: celor nemultumiti. Carora le sugerez doar o intalnire practica cu alte sisteme. Cum vor actiona apoi depinde de fiecare.
suntem niste idioti noi, pacientii pt ca nu facem nimic...si incet incet vom ajunge sa ne trateze medici din Congo si Banglades sau toti retarzii romani care nu au reusit sa invete o limba straina si sa plece unde vad cu ochii.
E sigur ca nu va regasiti printre doctorii actuali:
-cate garzi faceti pe luna
-cati pacienti tratati pe zi
-cate sarbatori si week-end-uri petreceti in spital
-cum miroase un pacient laringectomizat cu canula
-cum spuneti unei femei de 30 ani ca are cancer de san
-ati incercat vreodata sa faceti un credit imobiliar cu salariu de medic
-ati lucrat vreodata in conditii deosebite(radiatii)? Daca da, cati dintre colegii dumneavoastra s-au imbolnavit de cancer
-ati lucrat vreodata la tara
-ce masina aveti in garaj(de marca bicicletei nu intreb ca nu ma pricep)
-copilul dumneavoastra face vreun sport, invata vreo limba straina, merge in vreo tabara? Din ce bani
-sotia unde lucreaza
In ceea ce priveste intrebarile referitoare la cum pot trai medici stagiari in Bucuresti cu 1000 ron/luna raspunsul e "greu". Cred ca e foarte greu, dar asta e Romania. Cei care nu pot, lucreaza la privat pt 2000, sau 3000. Cei care nu stau cu chirie isi permit pt 1000, sau poate sotul sau sotia castiga mai bine, sau poate profeseaza in provincie unde chiria e mai mica. Ma gandesc ca au aceleasi dileme ca si absolventii care profeseaza ca si contabili, juristi, economisti, profesori, si in general in pozitii de new entry pe la mai toate firmele. Viata e grea in tara asta si medicii sunt cu siguranta nedreptatiti; ca natie ar trebui trebui sa nu ne batem joc de medici,i nostrii pentru ca vom ajunge sa avem medici din congo pt care cei 1000 de lei vor fi suficienti. DAR in tot marasmul asta, nici pacienti, nici medici nu ar trebui sa ne pierdem omenia, decenta, bunul simt... este inuman ca medic sa negociezi/conditionezi actul medical de spaga, de neacceptat. Cred ca autorul articolului nu are nimic special, e pur si simplu o persoana educata, cu cei sapte ani de acasa, cu bun simt si decenta si pentru asta il respect.
Cu simpatie!
ce va face sa credeti darga domnule ca in Romania zilelor noastre mai e vreun bolnav care da spaga de rusine..da de cuvintele frica, disperare ati auzit? dar de medici care iti cer de la obraz fara sa uite sa precizeze ca binenteles calitatea actului medical va fi aceeasi si fara sa dati plicul..pai atunci de ce ti se mai spune tariful daca e optinonal..? pt ca din pacate nu e, si multi mor cu zile saracii. Si cine alege profesia asta ar trebui sa stie dinainte la ce se supune si nu sa spuna ca ia spaga pt ca nu are din ce trai. a stiut de la inceput in ce se baga, la fel si profesorii si functionarii publici..