Cele doua articole despre prestigiul profesiei medicale publicate saptamana trecuta pe Hotnews au starnit un interes urias. Asta pentru ca fiecare dintre noi simte ca relatia dintre pacient si medicul sau este profund viciata de incompetenta statului. Psihoterapeutul Mugur Ciumageanu, care are o dubla licenta – in Medicina si in Psihologie -, explica schimbarea radicala prin care trece relatia esentiala dintre pacienti si medici.

Mugur CiumageanuFoto: Hotnews

Mugur Ciumageanu: "Pentru medicul roman, statul e ca o vaca nesimtita" from HotNews.ro on Vimeo.

Mugur Ciumageanu: “Eu m-am intors in 1998 din Franta cu inima destul de indoita pentru ca era foarte clar ca as fi putut ramane acolo si dupa un an de rezidentiat in psihiatrie lucrurile pareau ca se aseaza si ca e destul de confortabil sa-ti faci treaba in alta tara. M-am intors pentru ca imi era dor de un fel de Romanie cu care eram obisnuit.

Am lucrat doi ani intr-o pozitie din care puteam face reforma in psihiatrie in Romania. Si unul dintre lucrurile pe care ni le-am luat ca obiectiv a fost sa-i pastram pe tinerii psihiatrii in institutiile psihiatrice.

Ne-am intrebat cum putem sa impiedicam aceasta hemoragie de medici care plecau si erau, si inca sunt, primiti cu bratele deschise oriunde. Dar practic, nu puteam sa oferim nimic si nu puteam sa dam un motiv real unui medic sa ramana in sistem.

Statul are prioritatile lui, as putea zice eu de la nivelul unui cetatean mic si nesemnificativ. Pentru medicul roman, statul e o vaca nesimtita. Pe de o parte mai mulgi cateva lucruri si te mai astepti la cate un mic beneficiu, o mica crestere salariala, un mic privilegiu. Dar pe de alta parte, stii ca mai mult de atat nu vei obtine.

Da, exista spaga. Da, exista neajunsuri. Da, exista de multe ori frustrare. Da, exista foarte multe lucruri in neregula, dar toate sunt ascunse in spatele unor usi care devin secretomane. Devin paranoice pentru ca daca este sa stam de vorba, vom sta de vorba indicand vinovatii cu degetul.

Medicul, cand se simtea stapan pe tarlaua ingrijirii, era o persoana care automat primea si respectul la pachet. Acum, efortul de a primi respectul pacientului este mai mare. Este mai mare in conditia in care si pacientul invata ca are si alte drepturi decat cele de a fi pacient: adica de a sta linistit si a astepta sa i se intample ceva. Astfel ca, multi medici prefera o pozitie de carapace in care se retrag si spun: eu mai bine nu vreau sa comunic.

In urmatorii ani, noi riscam sa ne decapitam o intreaga generatie si sa ramanem strict doar cu cei care nu stiu engleza sau franceza. Riscam sa ne pierdem intelighentia medicala tanara aproape integral.

Nu pot sa spun unor oameni: “Plecati!”, in momentul in care eu am ramas. Si nici nu-mi vine sa fac asta. Dar nici nu pot sa le spun ca veti avea aici vreo sansa reala. Pentru ca nimic nu e predictibil si nimic nu e consistent in ceea ce se intampla.

Dar pentru mine, cel mai pretios lucru in acest moment e sentimentul de rost. Si asta le spun si medicilor tineri: da-ti un timp sa-ti gasesti rostul tau.”

  • "De profesie: medic in Romania" este o serie de reportaje HotNews.ro care descriu viata mai multor medici care, in ciuda conditiilor, raman sa lucreze in Romania, oricat de incredibile ar putea parea motivele lor.