Curiosity by Discovery Channel

Universuri paralele - Fantezie sau stiinta

de HotNews.ro     HotNews.ro
Miercuri, 5 octombrie 2011, 7:40 Curiosity - Universuri Paralele

Daca exista universuri paralele inseamna ca suntem nemuritori? Mai are vreo relevanta teoria universurilor paralele atat timp cat nu ne amintim decat universul pe care il traversam? Specialistii stiintelor exacte spun ca e vorba de timp pana cand vom avea primele dovezi reale, pentru ca in calculele matematice aceste dovezi exista deja. Si totusi, e fantezie sau stiinta?

Andrei Gheorghe si Maria Popistasu cred in universurile paralele, pentru Mihai Dobrovolschi constiinta este o noua dimensiune, iar pentru Alexandru Mironov si Andrei Dorobantu universurile paralele exista si vor fi demonstrate curand. Care este parerea voastra?

Andrei DorobantuAlexandru MironovMihai DobrovolschiMaria PopistasuAndrei GheorghePentru o incursiune in teoriile universurilor paralele alaturi de Morgan Freeman, urmariti al treilea episod din Curiosity, luni, 10 octombrie, la Discovery Channel.


Citeste mai multe despre   17615 vizualizari

 • -6 (20 voturi)    
  se poate (Miercuri, 5 octombrie 2011, 9:04)

  mach3 [anonim]

  Lasand deoparte matematica si calculele care confirma existenta univesrurilor paralele, vreau sa pun cateva intrebari:
  - nu vi s-a intamplat sa aveti un vis care sa semene foarte mult a realitate, ca si cum aceea ar fi viata voastra defapt? Si totusi, de dimineata v-ati trezit si ati luat-o de la capat cu adevarata viata. Amintirile din adevarata viata au revenit in memorie si usor-usor acel vis a palit...
  - nu cumva asta se intampla defapt atunci cand mori? Te trezesti din vis in adevarata viata.
  Asta cred ca este teroria universurilor paralele. Timpul si spatiul sunt decat niste lucruri abstracte.
  Ce parere aveti?
 • -10 (18 voturi)    
  Graba ? (Miercuri, 5 octombrie 2011, 9:42)

  Prostu [anonim]

  Reincarnarea ( de fapt reconstientizarea) , viata de apoi................................
  Nu cumva ateii se grabesc ?

  Respect !
 • +5 (9 voturi)    
  speculatii, (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:02)

  hash [anonim]

  speculatii puternice.

  de la multiversuri pana la universuri paralele, si migratia umana intre ele (!), e un drum la fel de lung ca de la Teorema lui Fermat la Fat-Frumos din Lacrima.
 • +3 (9 voturi)    
  inca ceva. (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:06)

  hash [anonim]

  parerea mea: stiinta trebuie impachetata frumos pentru mase. s-a gasit o formula care sa atraga.

  mai tarziu, peste o generatie sau doua, daca aceasta forma de cultura va prinde, educatia se va schimba si la fel si punctul de vedere.

  deocamdata masele, inclinate spre misticism, trebuie atrase cumva in directia stiintei. eu vad acest demers ca o punte de legatura, strecuram adevaruri printe multe speculatii, 'popularizam' stiinta.
 • -2 (8 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:20)

  hot news [utilizator]

  +1 Andrei Gheorghe.

  Desi imi place de Dobro aici mi se pare cam off. Dupa mine constiinta e doar o seria de legaturi la nivelul creierului. Unii nici nu o au.
 • +11 (17 voturi)    
  ... (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:20)

  anonim [anonim]

  Tinand cont ca niste oameni de stiinta de calibrul lui Andrei Gheorghe sau Maria Popistasu sustin ca exista, ar trebui sa credem si noi.
 • +9 (9 voturi)    
  Foarte dragut (Miercuri, 5 octombrie 2011, 10:39)

  Skalid [anonim]

  Cineva a citit cartile si a vazut documentarele lui Carl Sagan. Las pe altii sa ghiceasca unde este referinta :)

  Ahem! Acum intrebarea: ce-ar fi daca Discovery RO ar difuza seria "Cosmos" a lui Carl Sagan.
 • +2 (4 voturi)    
  :) (Miercuri, 5 octombrie 2011, 12:48)

  alex [anonim]

  @Skalid: nici nu am apucat sa vad filmuletele, dar din cate stiu Mironov e fan Carl Sagan de multi ani deci banuiesc ca despre el e vorba.

  Legat de universurile paralele, sunt discutii filosofice si stiintifice. In primul rand trebuie sa definesti ce inseamna univers paralel si dupa aia sa cauti argumente stiintifice (sau intuitive) pentru a demonstra ca exista sau nu. Partea de definitie e mai mult filosofica decat stiintifica. Poate si computerul la care scriu acum are in interiorul lui un univers paralel- depinde cum definesti notiunea.
 • -3 (5 voturi)    
  Lipsa de valori (Miercuri, 5 octombrie 2011, 13:23)

  MEG [anonim]

  Andrei Dorobantu:plictisitor
  Alexandru Mironov:pe langa subiect,ne ia cu afirmatii total aberante gen ,,in matematica e adevarul",o afirmatie total nestiintifica si copilaroasa
  Mihai Dobrovolschi:constiinta nu exista....e o iluzie...ca si sufletul,ca si binele,ca si raul,ca si dragostea... deci aberatii
  Maria Popistasu:vorbeste amuzata despre moartea prietenei ei si despre cum aici iei o decizie si in alte parti alte decizii.pai nu esti tu buricul multiversului.pisica e moarta indiferent ca tu ai aflat sau nu despre asta.repet:ce e in capul tau nu e foarte important...important e ce se petrece material
  Andrei Gheorghe:....Gheorghe
 • -2 (4 voturi)    
  SAU (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:08)

  sf augustin [anonim]

  Sau poate ca doar constiinta exista in diverse forme de manifestare si ego-ul tau care se crede atat de valoros e o iluzie.
 • +1 (5 voturi)    
  Universuri paralele (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:09)

  AT [anonim]

  Din cate stiu eu in stiinta se porneste de la observatie si experiment. Unde e observatia si experimentul in aceasta teorie?
 • +3 (13 voturi)    
  dimensiuni - exercitiu de gandire (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:31)

  avram iancu [anonim]

  Traim intr-o lume in care aproape fiecare eveniment perceput de noi are o explicatie ...in fizica. O fizica bazata pe 3 dimensiuni ( spatiu : x,y,z ) + o a 4-a acceptata conventional ca si dimensiune : timpul.

  Astfel putem explica aprope orice. zic aproape .... pentru ca NU ne putem explica toate evenimentele. Exista asa zise miracole : budhiste, crestine, iluminare etc etc.
  Exemple sunt multiple..de la hipergravitatie obtinuta prin concentrare de te miri ce maestru shaolin la mutle altele. Fizica "noastra" nu are raspuns ..nu poate explica in cele 4 dimensiuni evenimentul. Dar el exista...si acuma am sa incerc sa folosesc o matematica metaforica :
  o ecuatie de gr 1 are o solutie . ax+b =0
  integrezi si se adauga o noua constanta c
  ax2 + bx + c = 0
  aceasta ecuatie are 2 solutii
  la fel mai departe
  ax3 + bx2+ cx+ d cu 3 solutii aceasta ecuatie putan reprezenta metaforic spatiul noustru cu 3 dimensiuni

  la fel puteand merge mai departe pt n dimensiuni

  unde vreau sa ajung ?

  daca o problema nu poate fi explicata in dimensiunile pe care le stapanesti nu inseamna ca nu are solutie "integrand problema si adaugand o constanta".
  adica acei maestri shaolin se foloseasca de inca o dimensiune pe care noi nu o percem si nu o stim folosi.
  a 5-a dimensiune ar putea fi una spirituala...? dar nu exista doar a 5-a... integrand .. poti ajunge la a n-a dimensiune.
  ce inseamna o lume cu n dimeniuni ?! poate insemna universuri paralele ..? habar n-am :) ... oricumdaca am reusi sa stapanim macar inca 2 dimensiuni in plus is convis ca vom aveam o mai mare putere de rezovare a ecuatiilor de a gasi mai multe solutii :)

  o zi buna :)
 • +1 (3 voturi)    
  UNIVERS (Miercuri, 5 octombrie 2011, 14:32)

  Edith Palencsar [anonim]

  Acest minunat Univers este infinit [o notiune greu de conceput ],dar nu imposibil],noi de ce n-am fi?
 • +2 (8 voturi)    
  Raspuns pt. Avram Iancu (Miercuri, 5 octombrie 2011, 16:13)

  klz [anonim]

  "Exista asa zise miracole : budhiste, crestine, iluminare etc etc. "
  "..de la hipergravitatie obtinuta prin concentrare de te miri ce maestru shaolin la mutle altele. Fizica "noastra" nu are raspuns .."

  Te rog sa-mi dai un link cu o analiza riguroasa (intr-un jurnal stiintific) a unui experiement facut in conditii de laborator, in care astfel de "miracole" au fost replicate. Si inca ceva, te anunt ca ai posibilitatea sa faci o fapta buna -- informeaza-i pe autorii "miracolului" ca exista diferite fundatii stiintifice prin toata lumea care acorda premii in valoare totala de aprox. 10 milione USD pentru un astfel de experiment.

  Sau... te poti informa si poti gasi calea de iesire din intunericul ignorantei, acolo unde astfel de "miracole" nu exista.
 • -2 (6 voturi)    
  universuri paralele (Miercuri, 5 octombrie 2011, 16:16)

  cuman [anonim]

  cred ca exista mai multe planuri sau universuri sau membrane...[sa zicem]...si nu poti trece dintr-unul in altul decat ca o vibratie...mai nou fizicienii indica dimensiuni din ce ince mai mici care se reduc la stringuri...
  cred ca atunci cand te nasti...strabati o membrana si te intrupezi...atunci cand mori strabati aceeasi membrana in sens opus si ajungi in alta membrana...e ca si cum ai schimba un rand de haine cu alt rand de haine( sa explica reincarnarea unii budisti- chestia cu hainele)...cred ca in perioada in care strabati membrana si patrunzi prin tunelul de lumina alba de care povesteste toata lumea ....mergi mai departe acolo unde te duce sistemul tau de credinte ...sau unde te duce frica pe care o ai fata de trecerea la randul urmator de haine...mulsulmanii merg in raiul lor...crestinii intr-al lor...tribul din Amazon intr-al lor...samd...

  atunci cand visam probabil strabatem membrana si ne plimbam aiurea...e foarte greu sa fii constient in vis...pentru unii e greu si in viata de zi cu zi...:)))))
 • +5 (11 voturi)    
  Declin... (Miercuri, 5 octombrie 2011, 20:15)

  MCL [anonim]

  Din clipurile puse la dispozitia noastra se poate vedea foarte bine de unde am pornit si in ce hal am ajuns din punct de vedere stiintific.
  Alexandru Mironov si Andrei Dorobantu dadeau dovada de profesionalism, si un mod de gandire complexa, si bine definita.

  Mihai Dobrovolschi deja reprezinta jurnalismul vulgar romanesc, fara logica si fara idei bine definite.

  Actrita Maria Popistasu din pacate contribuie cu niste idei fara noima, si speculatii de genul "am auzit de la 'coana Lenuta". Fiind actirta, ne arata exact cum este prostuta geniala made in RO, care da si ea cu parerea, ca sa nu ramana muta.

  Andrei Gheorghe este tiparul "personalitatii media" romanesc, care zice multe, dar de fapt nu zice nimic. Parca chiar ia "la misto" toata treaba, cu o aroganta nesfarsita, si cu un limbaj de "smecher" - "ia uite, ca pot sa zic si eu, ca-s de ala, mai destept".

  In cele 5 filmulete se poate vedea foarte clar declinul in intelectualitatea romaneasca!
 • +1 (1 vot)    
  despre dimensiuni (Miercuri, 5 octombrie 2011, 22:10)

  Kevi [utilizator]

  inainte de orice comentariu despre dimensiuni, va rog atentie la Carl Sagan:
  http://www.youtube.com/watch?v=UnURElCzGc0
 • 0 (0 voturi)    
  @MCL (Joi, 6 octombrie 2011, 0:21)

  outside_the_wall [utilizator]

  I beg to differ. Mironov e un om destept, dar cu afirmatia ca "timpul nici nu intra in teoria relativitatii" a dat-o rau in bara. Iar o actrita care sa stie despre pisica lui Schrodinger este chiar stralucita! :)
 • 0 (2 voturi)    
  More enery, please, mai universule (paralel!) (Joi, 6 octombrie 2011, 1:14)

  Paralelul [anonim]

  Bune remarci,MCL! I agree.

  Recomand publicului larg "Evolutia fizicii" scrisa chiar de Einstein (si L. Infeld) si chiar pentru publicul larg! Pasionatii o vor gasi splendida, sunt sigur. Am putea retine de acolo ca Omenirea, asa cum e acum, seamana bine cu experimentatorul din camera izolata, aflata in cadere libera, care nu poate determina prin nici un experiment ca el executa o miscare uniform accelerata...
  Deci nu am descoperit suficiente canale prin care sa ne parvina informatii din/despre un eventual univers paralel si chiar de-am avea, ne mai trebuie si minte stralucita si inspiratie sa stim ce sa facem cu ele. Deloc exclus ca noi sa fim in Epoca Pietrei in raport, hai sa zicem nu fata de vreo civilizatie extraterestra ultraevoluata, ci fata de ceea ce inca mai putem cunoaste! Ar putea exista si problema daca modelul uman al gandirii/ratiunii e adecvat intelegerii/insusirii anumitor lucruri...
  Poate prin intermediul celor ce recent s-au gandit (!) sa depaseasca viteza luminii - neutrinii - sa obtinem un plus de informatii?
  Mai vb., toate bune!
 • -1 (3 voturi)    
  universuri paralele (Joi, 6 octombrie 2011, 1:17)

  Ari3s [anonim]

  Incet, dar sigur, oamenii vor invata aplicabilitatea legii antagonismului. Este ceea ce numim ,,next level". Mai mult decat ceea ce mintea oricarei forme de viata poate cuprinde, este stapanit de acest principiu al diferentelor. Acest principiu este dezarmant de simplu, insa, infiorator de mare. Infinit. Aceata lege dicteaza tot ceea ce facem, tot ceea ce stim, ceea ce suntem. Dicteaza toate formele materiei, vietii, comportamentul acestora. Absolut tot! Toate cunostintele pe care le asimilam sunt sub acest imperiu al diferentelor.
  Universuri paralele? Nu stiu daca este corect spus ,,paralel", dar cu siguranta infinitatea de universuri, interactioneaza intre ele. Deocamdata, mintea omului nu poate percepe clar mai mult de alte doua universuri, rezultatul atractiei directe intre acestea, dand nastere acestui univers, pe care avem pretentia ca-l cunoastem intr-o oarecare masura.

  ,,The matrix itself is rendered by the Antagonistic Law. In the attempt of balance, a third, most prominent state is emerging. Neutrality, has not defined value and transcendentally, it is responsible for plurality, for revolution."
 • -3 (3 voturi)    
  universuri paralele (Joi, 6 octombrie 2011, 7:36)

  tudorsworld [utilizator]

  Ciudat , cu limitele sale comentariul lui Andrei G. mi-a placut cel mai mult . Eu nu cred in universuri paralele. Totalitatea informatiilor noastre care se regasesc si in raportul fizicii cunoscute creaza iluzia de univers. Univers finit. Univers palpabil. Totalitatea supozitiilor , probabilitatilor, a teoriilor stiintifice speculatorii creaza alt univers. Cine poate sustine ca ele sunt paralele adica de sine statatoare si nu sunt parte al aceluiasi univers complex pe care probabil nu-l vom diseca niciodata. Prostia reprezinta un univers , inteligenta altul , cultura este a patra dimensiune etc. dar toate ne sunt la indemana prezentului eu ce reprezinta simbolistic toate dimensiunile.
 • 0 (0 voturi)    
  @Kevi (Joi, 6 octombrie 2011, 13:08)

  Skalid [utilizator]

  Hah! Pacat ca nu merge, ca altfel ti-as fi dat un googleplex de plusuri :)


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică