Muzeul Apei din capitala portugheză Lisabona va gazdui expozitia ce cuprinde lucrari de sculptura si pictura semnate de doua artiste romane Elena Surdu Stănescu (sculptură) si Georgeta Grabovschi (pictură). Expozitia intitulata Imagini de Iubire va fi inaugurata joi, 15 septembrie. Vernisajul va avea loc în prezenţa celor două artiste plastice române, care timp de o săptămână vor susţine la Lisabona si ateliere de creatie. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 13 octombrie.

Expozitia Imagini de iubireFoto: ICR

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti, sectia sculptură, Elena Surdu Stănescu este unul din artistii marcanti din peisajului artei plastice românesti contemporane. Are in palmares o coplesitoare serie de expozitii personale si colective, în tară si străinatate: Austria, Coreea, Italia, S.U.A., Grecia, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Portugalia. Are lucrări în colecţii particulare şi de stat în: România, Canada, Egipt, Elveţia, Franţa, India, Irlanda, Italia, Malta, Portugalia, Spania, S.U.A., Ungaria.

Temperament puternic, pasionată de cioplirea materialelor rezistente şi luminoase, sculptoriţă Elena Surdu Stănescu ne surprinde în lucrările actuale prin supleţea indusă materialelor dure şi fasonarea acestora, prin preocuparea sa deliberată pentru spaţial. Biografia artistică a sculptoriţei se împleteşte strâns cu aceea a devenirii sale ca om împlinit, în aceeaşi aspiraţie neobosită spre desăvârşire, spre perfecţiune, spre frumos.

Georgeta Grabovschi s-a născut la Craiova în 1954. A început să picteze încă din copilărie, înscriindu-se mai târziu la Şcoala de Artă Nicolae Bălcescu, unde a fost în scurt timp remarcată pentru talentul sau. În 1980 se înscrie la Universitatea Bucureşti, specializarea Istorie-Filosofie. A absolvit în 1984, continuând în acest timp să picteze. Prima sa expoziţie personală este deschisă în 1986, urmată de cea de-a doua, în 1988. Între 1986 - 1988 a luat lecţii de pictură de la profesorul George Paul Mihail. După 1989 a început să lucreze ca artist plastic profesionist, iar în 1990 şi-a inaugurat prima expoziţie bucureşteană. În următorii ani a continuat să îşi expună lucrările, cu deosebit succes, la unele dintre cele mai importante galerii din Bucureşti, precum Cercul Militar, GAMB, U Art, Casă Vernescu, ORIZONT şi altele. Începând din 2002 este membru al UAP - Uniunea Artiştilor Plastici.

A participat la numeroase expoziţii de grup în Franţa, Germania, Statele Unite, Spania, bucurându-se de aprecierea criticilor şi publicului. În 1996 s-a înscris la Academia de Artă Francoise Conte din Paris, terminând cursurile în 1998. Din 2000 este membră - Salon des Independants din Paris, iar din 2002 - membră - International Federation of Women Artists. În 2003 a primit din partea guvernului francez Medalia de Argint Mérite et Dévouement Français.

Cele două artiste au fost distinse în 2010 cu Marele Premiu, Medalia de Aur la cea de-a XII-a editie a Expoziţiei Internaţionale de pictură, sculptură, mozaic, de la Cannes, informeaza ICR Lisabona.