Raport de etapa este e o radiografie a unor experiente de tranzitie – dintr-o realitate in alta, de la o virsta la alta, dinspre o anume formula poetica spre re-formularea unor vechi intelesuri la contactul lor cu o lume noua, eclectica, obsedata de stirile zilnice si speriata de catastrofele la care ea insasi lucreaza cu sirg. Volumul de poezie semnat de Elena Stefoi si aparut recent la editura Cartea Romaneasca va fi lansat vineri, 2 septembrie, de la ora 18.00, la Ceainaria Carturesti-Verona (Str. Arthur Verona, 13-15), din Bucuresti, in prezenta autoarei, informeaza editura.

Elena Stefoi: Raport de etapaFoto: Cartea Romaneasca

In cadrul evenimentului de lansare vor lua cuvintul, alaturi de autor, Nicolae Manolescu si Mircea Vasilescu.

Cele patru cicluri ale acestui volum re-compun o etapa existentiala pe mai multe planuri, dind tircoale citorva intrebari: Ce ramine din dramele noastre morale dupa ruptura din 1989 pe care ne-am falit c-o dorisem, dar care ne-a facut sa plonjam in minciuna? Cum sa fii la locul tau intr-o tara indepartata in care ai ajuns temporar si parca din intimplare, cind tragi dupa tine trecutul magnetic din locurile de bastina si tradarea celui pe care l-ai iubit? Cum te vor recunoaste toti ai tai (mutati Dincolo demult si in floarea virstei) dupa sejurul tau de peste Ocean, cit de pregatit poti fi pentru inevitabila intilnire cu ei?

„Talent cu totul remarcabil, inteligenta artistica iesita din comun, forta de expresie – iata citeva din calitatile majore ale poeziei Elenei Stefoi, despre care am scris si pe care o pretuiesc in mod cu totul aparte.” (Stefan Augustin Doinas)

„Subtextul frige uneori in poeziile Elenei Stefoi, inrosind textul.” remarca Nicolae Manolescu, in timp ce Mircea Mihaies considera ca „drumul Elenei Stefoi nu ocoleste sarcasmul, dar nici nu se lasa impresionat de invazia cuvintului comun. Experienta ei e experienta unei biografii neobisnuite, traite cu totala dezinvoltura.”

Elena Stefoi s-a nascut la 19 iulie 1954 in comuna Boroaia, judetul Suceava. Este absolventa a Facultatii de Istorie-Filosofie si Doctor in Filosofie a Universitatii Bucuresti. Membra a Uniunii Scriitorilor din Romania. Secretar general de redactie la Contrapunct (1990-1992); membru fondator si redactor-sef al revistei Dilema (1993-1998). Angajata a Ministerului de Externe din 1998. Consul general al Romaniei la Montréal (1999-2001). Ambasador al Romaniei in Canada (2005-2011). Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania (1983). Premiul Asociatiei jurnalistilor de limba maghiara din Romania (1997). Volume de versuri: Undeva, in alt plan/ Somewhere in a different realm, editie bilingva, Paralela 45, 2007; In urma invingatorilor, antologie, 2005; Alinierea la start, Cartea Romaneasca, 1996; Citeva amanunte, Albatros, 1990; Schite si povestiri, Cartea Romaneasca, 1989; Repetitie zilnica, Eminescu, 1986; Linia de plutire, Cartea Romaneasca, 1983.

A mai publicat Transformari, inertii, dezordini, dialog cu Andrei Plesu si Petre Roman, Polirom, 2002; Drept minoritar, spaime nationale, dialog cu senatorul György Frunda, Kriterion, 1997.