Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez, 'doamna teatrului românesc', va fi recompensată duminică, 4 septembrie, la ora 11,00, cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti pentru întreaga sa carieră, informează Teatrul Metropolis. Tamara Buciuceanu-Botez, personalitate de seama a scenei romanesti, se alatura astfel celor sase figuri de marca ale teatrului şi filmului din ţara noastră care au fost răsplătite cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Tamara Buciuceanu-Botez se va alătura altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului din ţara noastră care au fost răsplătite cu o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, Maia Morgenstern, în mai şi regizorul Alexandru Tocilescu, în iulie.

Actriţa Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu, in 1952.

Actriţă cu o bogată activitate desfăşurată atât în teatrul dramatic, cât şi în cel de operetă, este, totodată, o frecventă prezenţă în emisiunile de teatru şi de varietăţi de la radio şi televiziune. A fost angajată a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Operetă, timp de 9 ani si a Teatrului Bulandra, de unde s-a pensionat. A colaborat cu Teatrul Naţional de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Odeon, cu Teatrul Constantin Tănase (3 ani), cu Teatrul Naţional din Bucureşti şi Iaşi.

A debutat în 1952, pe scena Teatrului Giuleşti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din 'Makkar Dubrava'. Numele ei este legat de spectacole ca 'Piatra din Casă', 'Cei doi tineri din Verona', 'Domnul Puntilla şi sluga sa Matti', 'Baia', 'Pălăria florentină', 'Gaiţele', 'Nepotul', 'Contesa Maritza', 'Văduva veselă', 'Lăsaţi-mă să cânt', 'Vânzătorul de păsări', 'Voievodul ţiganilor', 'Azilul de noapte', 'Joc de pisici', 'Titanic vals', 'Interviu', 'Reţeta fericirii', 'Tartuffe', 'Dimineaţă pierdută', 'Somnoroasa aventură'. A interpretat-o pe Chiriţa în 80 de spectacole, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, sub bagheta regizorului Alexandru Dabija. În stagiunea 2008-2009 a Teatrului Naţional Bucureşti a fost Deirdre O'Malley din 'Aşteptând la Arlechin' de Noel Coward (r. Ion Cojar).

La 22 noiembrie 2008, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat premiera absolută a spectacolului 'Curajul femeii în dragoste sau Femeia secolului XXI' de Felix Anton Rizea, având-o în distribuţie pe Tamara Buciuceanu-Botez, alături de alţi mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogăşanu, Monica Ghiuţă, Ion Haiduc ş.a.

A creat personaje pline de culoare în filme precum: 'Titanic-vals' (1964), 'Toate pânzele sus' (1976), 'Alo, aterizează străbunica!' (1981), 'Declaraţie de dragoste' (1985), 'Liceenii' (1986), 'Extemporal la dirigenţie' (1987), 'Liceenii rock'n roll' (1990), 'Liceenii în alertă' (1992), 'Paradisul în direct' (1994), 'Sexy Harem Ada Kaleh' (2001), 'Nunta mută' (2008). A fost solicitată să joace şi în serialele TV: 'Chiriţa în provincie' (2002), 'Agenţia matrimonială' (2005), 'Cuscrele' (2005).

Timp de nouă ani, Tamara Buciuceanu-Botez a urcat şi pe scena Teatrului de Operetă din Bucureşti, unde a făcut 11 premiere, printre care: 'Sânge vienez', 'Marco Polo', 'My Fair Lady'.

Tamara Buciuceanu-Botez deţine peste 20 de premii pentru interpretare şi trei pentru întreaga activitate (UNITER, Ministerul Culturii şi Cultelor, Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru - AICT - secţia română). La 5 aprilie 2004 i-a fost decernat premiul UNITER pentru întreaga activitate iar la 14 aprilie 2004 a fost distinsă cu titlul onorific de 'Societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti'. Actriţei i s-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului TIFF 2008 (7 iunie), fiind totodată protagonista unei proiecţii speciale a filmului 'Cuibul de viespi', producţie a anului 1987, în regia lui Horea Popescu, una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc.

Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit pe 10 august vârsta de 82 de ani, va primi şi o stea de aur din partea unuia dintre organizatori.

Proiectul cultural 'Walk of Fame'' este iniţiat şi organizat de magazinul 'Cocor' şi Teatrul Metropolis.