VIDEO: Google.ro isi modifica logoul pentru a-l omagia pe George Enescu
Anul acesta, Google l-a mai omagiat pe sculptorul roman Constantin Brancusi. Astfel, pe 19 februarie, Google a celebrat 135 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi, noul logo fiind alcatuit din imagini ale unor lucrari realizate de celebrul sculptor, printre care "Domnisoara Pogany" si "Sarutul".
George Enescu (nascut pe 19 august 1881, la Liveni, Botosani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanti muzicieni romani. Personalitatea sa artistica s-a manifestat in multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor.
George Enescu a inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, primind indrumari muzicale de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru. De la varsta de 5-6 ani dateaza primele sale incercari de compozitie. Studiul profesionist al muzicii i s-a datorat, pentru inceput, profesorului Eduard Caudella, potrivit site-ului Muzeului National "George Enescu" din Bucuresti.
Intre anii 1888 - 1894, studiaza la Conservatorul din Viena, avandu-i ca profesori, printre altii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioara) si pe Robert Fuchs (compozitie). La varsta de 8 ani debuteaza ca violonist. Presa vieneza l-a numit "un Mozart roman".
Dupa absolvirea Conservatorului din Viena, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895 - 1899), sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioara), Andre Gedalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie). Printre colegii sai de la Paris se numara Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin si Theodor Fuchs.
Debutul sau in calitate de compozitor, in conditii exceptionale, datorat in parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu "Poema Romana, op. 1".
In acelasi an, muzicianul in varsta de 17 ani incepe sa dea lectii de vioara si sustine recitaluri la Bucuresti. Admirat de regina Elisabeta a Romaniei (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat sa cante la Castelul Peles din Sinaia. Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de cateva poeme ale reginei Carmen Sylva.
Din primii ani ai secolului al XX-lea dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua "Rapsodii Romane, op. 11 (1901 - 1902)", "Suita nr. 1 pentru orchestra, op. 9 (1903)", prima sa "Simfonie, in Mi b, op. 13 (1905)", "Sapte cantece pe versuri de Clement Marot, op. 15 (1908)".
George Enescu se stinge din viata in noaptea de 3 spre 4 mai 1955 si este inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din Paris.
Google isi modifica uneori logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalitati.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Datele extrem de cunoscute si totodata importante, cum ar fi ziua Romaniei (1 decembrie), ziua Americii, 4 iulie...etc. , si alte evenimente de interes national sunt cunoscute la nivel global prin logo-urile Google.
Oricum, cei care se ocupa de Google Romania (google.ro) ne-au obisnuit cu astfel de schimbari, fiind printre logo-urile cele mai des schimbate.
Un weekend placut tuturor!
Pe de alta parte, si daca imi permiti voi cita: "... A avut trei expozitii personale la New York. La acestea se adauga participarile la 57 de expozitii colective dintre care 23 în Statele Unite, 16 în Franta, 5 în România, si 13 în Anglia, Canada, Brazilia, Belgia, Olanda, Germania. Creatia sa avea sa influenteze noile curente artistice care se vor dezvolta dupa 1950..."
Brancusi are legaturi influentabile in cultura mai multor tari.
Desigur si George Enescu are renumele sau, noi cel putin ca popor il cinstim asa cum se cuvine.
Reprezentantii Google decid insa cand, unde, si ce anume doresc sa modifice pe partea logo-urilor.
Obisnuit a scrie despre George Enescu, l-am botezat (postmortem) si pe Brancusi tot George.
Va rog prefaceti-va ca cititi Constantin Brancusi in locul greselii mele de scriere.
Cu toata veneratia pentru Celibidache, rapsodia lui Enescu isi dezvolta intreg buchetul unei capodopere inspirate din cel mai frumos folclor la George Georgescu si filarmonica "George Enescu".
Toate cele bune
PS: (dirijor in engleza: conductor)