Dupa modelul "Noaptea Muzeelor" vom avea si 'Noaptea Bibliotecilor'. Evenimentul, care îşi propune să readucă la lumină mersul la bibliotecă, cititul şi nevoia de documentare, în contextul digital al anului 2011, se va desfăşura în noaptea de 1 octombrie, între orele 18.00 - 4.00, informează site-ul www.noapteabibliotecilor.ro. Pe parcursul manifestării, scriitori, critici literari, poeţi şi cercetători vor împărtăşi cititorilor experienţele lor de lectură. Programul va fi completat cu muzica unplugged, accesul urmând să fie gratuit la toate evenimentele organizate cu această ocazie.

Ideea Nopţii Bibliotecilor a pornit de la un 'gând statistic': 'dacă măcar un sfert dintre cei care au călcat o dată printr-o bibliotecă în ultimii 10 ani ar reveni cel puţin o dată pe an într-o sală de lectură, starea de spirit în bibliotecile României s-ar schimba semnificativ', iar 'efectul ar fi amplificat dacă fiecare vizitator va încerca să vină însoţit de o persoană apropiată', se precizează pe site-ul evenimentului.

'Am conceput acest proiect în condiţiile în care chiar şi românii cu bani şi educaţie văd în Kindle sau iPad alternativa la bibliotecile reale. Cât de greu poate fi să revenim măcar pentru o noapte la esenţa experienţei sălilor de lectură? Indiferent cu cine am stat de vorbă, oricât am fi sau ne-am da drept 'hi-tech', 'gadget freaks', PDF-ul nu poate învinge interacţiunea cu hârtia uzată de bibliotecă şi cu volumul de scriitură din aceste instituţii uitate de majoritatea tinerilor profesionişti', motiveaza organizatorii acest demers.

În opinia organizatorilor, 'dacă experienţa în acea noapte va fi una încărcată de valoare emoţională, efectele pozitive vor fi multiplicate de o creştere a frecvenţei medii de vizitare a bibliotecilor'.

Potrivit Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), în România funcţionează, în prezent, peste 3.000 de biblioteci publice (comunale, orăşeneşti, municipale şi judeţene), ANBPR având peste 3.300 de membrii activi - instituţii (biblioteci şi alte structuri) şi persoane fizice.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Excedo în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Asociaţia Marketer Club.

Filiala Bucureşti a ANBPR, care a luat fiinta la 1 iulie, se va implica direct în organizarea 'Nopţii Bibliotecilor', la eveniment fiind invitate să ia parte: Biblioteca Naţională a României, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Metropolitană şi Biblioteca Naţională Pedagogică.