În perioada 10-15 august 2011 va avea loc la Budapesta Sziget Festival, unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale din circuitul european de gen şi unul din cele mai vechi, fiind fondat în 1993, cu un program divers, cu scene de world-music, pop-rock blues, jazz etc., pe care anul acesta vor urca nume mari din industria muzicală precum Judas Priest, Gotan Project, Goran Bregovic, Ojos de Brujo, Pulp, The National, Kate Nash sau British Sea Power.

ICR Budapesta sprijina prezenta in acest an a două nume importante în industria muzicală din România: The Mono Jacks – cea mai “fierbinte” trupă rock-alternativ din România care va urca în 10 august la orele 15.50 pe scena Europa şi Vali “SirBlues” Răcilă, un nume deja consacrat în blues-ul românesc, care urcă pe scena Blues în aceeaşi zi la orele 18.

]

The Mono Jacks este un cvartet din Bucureşti, comparat de mulţi ca stil cu Interpol, Editors sau White Lies. Încă de la primul concert în această formulă grupul a devenit unul dintre cele mai aclamate formaţii româneşti de rock alternativ, poate şi datorită faptului că doi dintre membri, Doru Trăscau şi Dorian Cazacu sunt „veterani”, ei mai cântând şi în alte importante trupe de la vârsta de 18 sau 20 de ani. Ritmurile seducătoare, incendiare cu elemente vizibile din rock-ul alternativ al anilor 90 şi prestaţiile live cuceritoare au impus grupul ca unul dintre cele mai importante produse live ale scenei româneşti, propulsându-l în 2010 în topurile de specialitate prin piese precum: ‘Maria’, 'Come Back Girl' sau 'Push the Pedal'. Revista românească Decât o revistă (DOR) a invitat grupul să contribuie muzical la documentarul "Making Of DOR #2 Cover". În urma succesului înregistrat cei patru s-au închis în studiouri şi au înregistrat albumul de debut „Now in Stereo”, lansat în ediţie digitală pe 12 martie 2011.

Vali „SirBlues” Răcilă este muzician, psiholog iar timp de 22 ani a fost actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani. A renunţat în 2002 la scenă pentru a se dedica lucrului cu persoane cu nevoi speciale la CRRN Răcăciuni, CRRN Dărmăneşti (Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrica) şi CRRPH Ungureni, jud. Bacău ca şi psiholog, unde desfăşoară activităţi creative alături de artiştii „Teatrului de la Gâşteni” (un mic grup de persoane cu nevoi speciale din centru) dar şi cu alte centre similare din judeţ. A fost membrul a două trupe de blues acustic alături de regretaţii Fane „SirBlues” Adumitroaie în trupa „SirBlues” şi Laurenţiu Stoian (Lawrence of the Blues Harp) în trupa „Knock on Wood”. Ulterior porneşte o carieră solo, colaborând cu muzicieni valoroşi din România ca Sorin Chifiriuc, Eugen Caminschi, Hanno Höfer, Raul Kusak, Bogy Nagy şi Cătălin Rădulescu sau cu artişti din străinătate precum Al Cook (Austria), Jan Blieck şi Peter Verberckmoes (Belgia). Cântă blues tradiţional, folosind chitara, muzicuţa şi uneori diverse elemente de percuţie. Foloseşte mai multe chitare cu diferite acordaje pentru tehnica numită „slide” (Open G şi Open D) şi instrumente specifice blues-ului. „SirBlues” este o formă de salut şi înseamnă „Servesc Blues-ul!” Cuvântul „SirBlues”, scris într-un singur cuvânt este o combinaţie între latinescul „Servus” care înseamnă „servitor”, „sunt servitorul tău” sau „te slujesc” şi „Blues”.