Vineri, 29 iulie, la Mănăstirea Rohiţa, din Boiereni, judeţul Maramureş, are loc masa rotundă cu tema „Suferinţa şi fericirea: două căi de cunoaştere. Lecţia lui N. Steinhardt”, eveniment desfăşurat în perioada 19-30 iulie în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Zilelor Culturale N. Steinhardt. Zilele Culturale „Monahul Nicolae Delarohia” sunt organizate in fiecare an, in luna iulie, de Fundatia „N. Steinhardt”.

Seria de autor N. SteinhardtFoto: Polirom

Simbata, 30 iulie, de la ora 11.00, la Catedrala Episcopala „Sfinta Treime” din Baia Mare va avea loc lansarea ultimelor trei volume din Seria de autor N. Steinhardt – Eseu despre o conceptie catolica asupra iudaismului. Iluzii si realitatile evreiesti (in colaborare cu Emanuel Neuman), Geo Bogza un poet al Efectelor, Exaltarii, Grandiosului, Solemnitatii, Exuberantei si Patetismului, Escale in timp si spatiu – aparute la Editura Polirom.

La lansarea volumelor vor lua cuvintul: Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului si Presedinte al Fundatiei N. Steinhardt, Adrian Serban, director editorial Polirom, preotul Ioan Chirila, decanul Facultatii de Teologie din Cluj, preotul Stefan Iloaie, consilier cultural al Mitropoliei Cluj si George Ardeleanu, vicepresedintele Fundatiei „N. Steinhardt”. Intalnirea va fi moderata de Arhim. Dr. Macarie Motogna.

N. Steinhardt s-a nascut la 29 iulie 1912. Si-a facut debutul publicistic in revista Liceului „Spiru Haret”. A frecventat cenaclul „Sburatorul”, iar in 1934 a publicat sub pseudonimul Antisthius volumul parodic In genul... tinerilor. In 1936 a obtinut doctoratul in Drept. A colaborat la Libertatea si la Revista Fundatiilor Regale, iar dupa razboi a publicat pentru scurta vreme in Universul literar, Victoria si Tribuna poporului. A refuzat sa colaboreze cu noul regim. In 1960 a fost anchetat, apoi condamnat in „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de munca silnica. A trecut prin inchisorile Jilava (unde a fost botezat de parintele Mina Dobzeu), Gherla si Aiud. Eliberat in august 1964, a revenit dupa citiva ani in lumea literara prin traduceri, medalioane, cronici etc. In 1972 a terminat prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Monah din 1980, a ramas activ pe terenul eseisticii si criticii. S-a stins din viata la 30 martie 1989.

In Seria de autor „N. Steinhardt” au mai aparut: Jurnalul fericirii (2008), Daruind, vei dobindi. Cuvinte de credinta (2008), In genul...tinerilor (2008), Articole burgheze (2008), Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit (2008), Primejdia marturisirii. Convorbirile de la Rohia (2009), Intre viata si carti (2010).