Festivalul International "George Enescu" a fost inclus de The Independent in topul celor mai importante festivaluri de muzica clasica organizate in Europa in aceasta vara, publicatia britanica remarcand si extinderea pe internet a evenimentului romanesc. In "galaxia virtuosilor" au mai fost incluse festivalurile de la Bayreuth (Germania), Verbier (Elvetia), Aix-en-Provence si Saint-Denis (Franta).

Festivalul "George Enescu"Foto: Festivalului International George Enescu

Aceste festivaluri au în comun, pe lângă apartenenţa la "elita muzicii clasice", faptul că reprezintă un pas important spre popularizarea unor astfel de manifestări culturale. Prin tehnologia webcasting din ce în ce mai multe persoane se pot bucura de spectacole excepţionale aflate "la un click distanţă", se spune în publicaţia britanică.

În articolul intitulat "Un loc virtual în galaxia virtuozilor" este evidenţiat faptul că pasionaţii de muzică clasică ce nu îşi permit să cumpere bilete la astfel de evenimente au opţiunea de a viziona concertele pe calculator, în confortul propriei case. Unul dintre festivalurile ce a implementat tehnologia live streaming este chiar Festivalul Internaţional "George Enescu".

De altfel, Festivalului Internaţional "George Enescu" i se atribuie un rol important în reinventarea şi rebrandingul cultural ale "Micului Paris", într-o metropolă modernă din estul Europei. "România poate părea că nu mai este pe traiectoria corectă, dar cu siguranţă nu vrea să rămână aşa", se spune în The Independent. Unul dintre factorii mobilizatori este chiar Festivalul "George Enescu", "ce aduce în Bucureşti unele dintre cele mai bune orchestre şi solişti din lume", se mai spune în publicaţia britanică.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului "George Enescu" aduce în faţă publicului iubitor de muzică clasică şi noutatea de a putea urmări evenimentele pe internet, în timp real. Astfel, finalele Concursului Internaţional "George Enescu" - pian şi vioară, Gala Laureaţilor şi evenimentul inaugural al festivalului de pe 1 septembrie (concert Residentie Orchestra din Haga, sub bagheta lui Christian Badea) vor putea fi urmărite live pe www.festivalenescu.ro.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 1 şi 25 septembrie 2011 în Bucureşti, dar şi în Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara. Infiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian festivalul "George Enescu" are loc o dată la doi ani.

Festivalul "George Enescu" este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender.