Editura 2244, parte a grupului editorial suedez Bonnier, va publica romanul Cartea soaptelor de Varujan Vosganian, la inceputul anului 2013. Editura 2244, lansata in mai 2011 este specializata in literaturile din zona Marii Negre - in principal literatura romana. Unul dintre initiatorii editurii 2244 este Institutul Cultural Roman de la Stockholm, a carui colaborare cu grupul editorial Bonnier, inceputa cu citiva ani in urma, va continua si pe viitor. In toamna anului 2011, editura 2244 va publica romanele Bastarda Istanbulului de Elif Shafak si Viata incepe vineri de Ioana Parvulescu.

Varujan Vosganian, Cartea soaptelorFoto: Polirom

Editura Bonnier a fost infiintata in anul 1837 de Albert Bonnier si este una dintre cele mai vechi si mai prestigioase edituri din Suedia. Printre autorii publicati de Bonnier Forlagen se numara: John Grisham, Paul Auster, Joyce Carol Oates, Chimamanda Ngozi Adichie, Thomas Pynchon, Carlos Ruiz Zafon, Nora Roberts, Salman Rushdie, Javier Marias, Milan Kundera, Ayaan Hirsi Ali si Zadie Smith.

Cartea soaptelor este una dintre cele mai apreciate si mai premiate carti din anul editorial 2009. La numai trei luni de la aparitia romanului in colectia “Fiction Ltd.”a editurii la Polirom, editura Pre-Textos (Valencia, Spania) a achizitionat drepturile de publicare a acestuia in limba spaniola. Varianta in limba spaniola a romanului, El libro de los susurros, a aparut la inceputul anului 2011, in traducerea lui Joaquin Garrigos.

Cartea soaptelor va mai aparea si in limba italiana, la Keller editore, in traducerea Anitei Bernacchia. Traducerea italiana, Il libro dei sussuri, va fi lansata in cadrul Festivalului International de Literatura de la Mantova, care va avea loc in perioada 7-12 septembrie 2011.

De asemenea, Cartea soaptelor este in curs de aparitie in ebraica, la Hakibbutz Hameuchad Publishing House Ltd., traducere de Any Shilon, dar si in armeana, in traducerea lui Sergiu Selian.

Cartea soaptelor a obtinut Premiul "Cartea anului 2009", acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, Premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, Marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, Premiul “Mihail Sadoveanu” oferit de revista Viata Romaneasca, Premiul pentru proza al revistei Arges, Premiul “Gheorghe Craciun”, oferit in cadrul colocviului "Generatia 80", Premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009. Romanul a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.

Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut la Focsani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focsani, apoi Facultatea de Comert a Academiei de Studii Economice si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iasi si intre decembrie 2006 si decembrie 2008 a fost ministru al Economiei si al Finantelor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.