Seara animatiei contemporane romanesti va fi deschisa de conferinta Animatia si banda desenata, sustinuta de Daniel Todoran-Rares, sociolog si editor al site-ului www.animationmagazine.eu. Evenimentul, care va avea loc miercuri, 20 iulie de la ora 18,00, la Muzeul Benzii Desenate (etajul 4 al Muzeului National de Arta Contemporana), va fi completat de o expozitie de o zi si va fi urmata de cateva proiectii-eveniment: 1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience, imagini (fragment si trailer) din lungmetrajul de animatie Crulic – drumul spre dincolo, scurtmetraje realizate de tineri animatori din Romania, precum si productii ale unor creatori de origine romana activi in strainatate.

1st Romanian 3D Stereoscopic animation experience (MediaPro Pictures, regia: Stefan Buzea; producator: Raluca Coman) este prima animatie romaneasca 3D stereoscopica (poate fi urmarit cu ochelari 3D). Regizorul Stefan Buzea este fiul cuplului de animatori Zaharia si Anamaria Buzea, creatorii serialelor de animatie Balanel si Miaunel, Peripetiile lui Ionut, Temerarii de la scara 2, Robotel si Creionel.

Crulic – drumul spre dincolo (coproductie romano-poloneza, realizata de compania Aparte film), scenariul si regia: Anca Damian, este realizat de animatorii Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragos Stefan, Roxana Bentu si Tuliu Oltean.

Membrii echipelor care au produs cele doua filme vor fi prezenti la eveniment si vor dialoga cu jurnalistii si cu spectatorii.

Cei prezenti vor avea ocazia sa vada banda desenata cu care animatorul roman Bujor Stefanescu, in prezent unul dintre cei mai cunoscuti creatori de filme de animatie din Spania, a castigat, la 13 ani, marele premiu la a doua editie a concursului de benzi desenate organizat de revista Cutezatorii. Bujor Stefanescu a lucrat pentru studiourile Walt Disney,Hanna-Barbera si pentru Cartoon Network.

Printre filmele proiectate se vor numara scurtmetraje realizate de Mihail Badica, regizor danez de origine romana, scenarist si animator al primului lungmetraj de animatie din Danemarca.

Cu prilejul evenimentului va fi lansat site-ul www.animationmagazine.eu – publicatie electronica in care sunt oferite informatii despre animatia autohtona si internationala.

Muzeul Benzii Desenate este un proiect pilot derulat de Institutul Cultural Roman si Muzeul National de Arta Contemporana cu sprijinul clusterului EUNIC in Romania, al Centrului Belgian de Banda Desenata si in parteneriat cu Asociatia Bedefililor din Romania, in perioada 16 iunie – 16 octombrie 2011.