Scrisoare deschisa catre premierul Emil Boc cu privire la Rosia Montana

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 17 iulie 2011, 13:51 Actualitate | Cultură


Mai multi arheologi si arhitecti romani i-au adresat premierului Emil Boc o scrisoare deschisa, intitulata "Atac final la Rosia Montana?", in care isi exprima ingrijorarea fata de "campania agresiv concertata pentru sustinerea proiectului minier promovat de compania Gold Corporation la Rosia Montana (RMGC)" din ultimele zile. Totodata, ei cer premierului "sa refuze primul pas spre distrugerea finala a Rosiei Montane - avizul de descarcare arheologica a muntelui Carnic, care contine cele mai extinse si importante galerii romane".

Domnule Prim-Ministru,

Constatam cu ingrijorare ca in ultimele zile are loc in Romania o campanie agresiv concertata pentru sustinerea proiectului minier promovat de compania Gold Corporation la Rosia Montana (RMGC). Putem banui motivul aflat la originea insistentelor declaratii ale asa-zisului grup independent pentru monitorizarea patrimoniului de la Rosia Montana (GIPMPCRM) in favoarea demararii proiectului minier, prezentat ca solutie viabila pentru salvarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana, dar si ca prilej de exprimare a pozitiei privilegiate detinute de RMGC in deciziile asupra destinului patrimoniului cultural romanesc: in pofida pretentiei de independenta, acest grup este finantat de compania RMGC, iar pozitia sa este expresia transparenta a acestei realitati. In consecinta, oameni de cultura importanti, dar - asa cum rezulta din declaratiile facute publice - defectuos sau deloc informati in problemele conservarii, protejarii monumentelor istorice si ale gestionarii complexe a peisajului cultural intorc spatele realitatii, calificand drept intentii de salvare a patrimoniului cultural propunerile proiectului RMGC.

In chip semnificativ, exact in aceste zile s-a produs si decizia luata intr-o sedinta tinuta in secret de catre Comisia Nationala de Arheologie (CNA), o decizie de natura sa puna in pericol soarta monumentelor istorice si arheologice si a peisajului cultural in ansamblul sau, prin actul administrativ al descarcarii de sarcina arheologica, care poate deschide calea spre scoaterea Masivului Carnic, cu cei 7 km de galerii romane, de sub protectia legii. Este inacceptabil ca aceasta decizie a fost conceputa si promovata intru totul in favoarea intereselor financiare ale RMGC si ale celor ce au fost pe diferite cai stimulati sa sustina in chip suspect, din chiar interiorul comunitatii stiintifice, campania anti-stiintifica de minimalizare a interesului istoric al Rosiei Montane si de reducere la minim a protectiei datorate patrimoniului istorico arheologic de valoare universala al acestui sit. Aceasta decizie, care pare a fi fost acceptata fara obiectii de catre ministrul Kelemen si a fost implementata deja formal sub semnatura unui functionar de rang judetean, se intemeiaza pe o dubla premiza falsa, si anume ca cercetarea arheologica a Masivului Carnic a fost incheiata si ca amenajarile miniere romane complexe din acest masiv - al caror caracter exceptional, de unicat pe plan european, a fost relevat de concluziile cercetarilor echipei de arheologie miniera care le-a studiat (Univ. Toulouse) - pot fi constient sacrificate prin exploatarea la zi a masivului.

Atragem atentia ca implementarea formala si practica a deciziei de descarcare arheologica a Masivului Carnic ignora hotararea definitiva si irevocabila prin care Curtea de Apel din Alba Iulia a anulat precedenta decizie de descarcare de sarcina arheologica (din anul 2004). Va fi oare nevoie de o noua actiune in justitie pentru ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National, precum si organul sau consultativ CNA, sa inteleaga ca misiunea lor este protejarea mostenirii culturale a Romaniei si nu sacrificarea acesteia?

Credibilitatea RMGC in materie de conservare si restaurare a monumentelor istorice este bine cunoscuta prin distrugerea prin demolare sau abandon dirijat a peste 150 de case din zona Rosia Montana, prin propunerile de distrugere extinsa a monumentelor de importanta exceptionala ca recompensa pentru o iluzorie bunastare economica de scurta durata. Procedeele de restaurare aplicate de RMGC si competenta autorilor acestora sunt corect reflectate in exemplul concret oferit prin asa-zisa restaurare a unei cladiri din centrul istoric al Rosiei Montane - careia, dincolo de cosmetizarea de fatada i s-a falsificat structura istorica - si in solutia hilara de salvare a galeriilor romane prin realizarea unor copii cu caracter muzeistic. Exersarea procedeului de trista amintire de a aduce adevarul in slujba minciunii este un apanaj banal al tipului de propaganda in favoarea intereselor economice ale unei companii de interes privat, dar este inacceptabila ca expresie a actiunilor Statului in problema protejarii mostenirii culturale a Romaniei. Este inacceptabil ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National sa intre in rezonanta cu un sistem de manipulare a opiniei publice care profita in exces de gravele probleme sociale existente la Rosia Montana si de lipsa cronica de informare a populatiei in privinta conditiilor necesare pentru o dezvoltare cu adevarat durabila. Este inacceptabil ca un ministru al Culturii si Patrimoniului National sa confunde distrugerea unui monument istoric cu salvarea acestuia. Este inacceptabil ca ministrul Culturii si Patrimoniului National, personal sau prin vocea functionarilor din subordine, sa dezinformeze opinia publica cu privire la consecintele introducerii Rosiei Montane pe lista tentativa a UNESCO, cand aceasta a avut recomandarea unor inalte foruri nationale si internationale, inclusiv Comisiile de Cultura reunite ale Parlamentului Romaniei, si sa se prefaca a nu sti care sunt consecintele abandonarii patrimoniului cultural de la Rosia Montana unei companii economice de interes privat, care promoveaza procedee de conservare si restaurare ce contravin principiilor si practicilor prevazute de conventiile internationale la care a aderat Statul Roman. Este inacceptabil ca populatia dramatic saracita a Rosiei Montane sa nu merite altceva din partea Statului Roman decat o incurajare cu false iluzii despre viitor.

Atragem atentia asupra contradictiei fundamentale intre concluziile Comisiei Prezidentiale pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale (Comisia) - infiintata prin Decizia Presedintelui Romaniei in 18 aprilie 2008 - si modul in care Guvernul Romaniei prin vocea Ministerului Culturii si Patrimoniului National isi manifesta prezenta in legatura cu salvarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana. In primul Raport elaborat (Patrimoniul construit si natural al Romaniei in pericol. Masuri prioritare de protectie), fata de care Presedintele Romaniei si-a manifestat public totala adeziune cu prilejul lansarii din 16 septembrie 2008, ca si in Raportul final editat de curand de Institutul Cultural Roman, Comisia constata ca situatia Rosiei Montane exemplifica in cel mai inalt grad posibilitatea de atingere a securitatii nationale prin distrugerea patrimoniului subteran si suprateran (istoric si natural), in numele unei investitii economice prezentate ca unica varianta pentru o dezvoltare durabila.

Atragem atentia Guvernului Romaniei ca actuala criza economica si cu atat mai putin interesele economice ale unei companii de interes privat nu pot fi facute responsabile pentru slabiciunea Statului Roman in a proteja destinul mostenirii culturale a Romaniei.

In numele datoriei pe care fiecare tara o are fata de generatiile viitoare, solicitam Guvernului Romaniei sa-si reconsidere pozitia fata de un Patrimoniu pe care are misiunea de a-l apara si nu de a-l abandona, sa dea un semnal concret ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National considera, intr-adevar, o prioritate a activitatii sale "cucerirea patrimoniului cultural" si sa refuze primul pas spre distrugerea finala a Rosiei Montane - avizul de descarcare arheologica a muntelui Carnic, care contine cele mai extinse si importante galerii romane.

Printre semnatarii scrisorii deschise se numara mai multi specialisti in arheologie si monumente, precum dr. Monica Margineanu Carstoiu - Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane, presedinte al Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie", prof. dr. Mircea Babes - Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane, presedinte al asociatiei "Vasile Parvan", prof. dr. Ioan Piso - presedinte al Fundatiei Culturale "Rosia Montana", prof. dr. Andrei Pippidi - Universitatea din Bucuresti, fost presedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, prof. Serban Cantacuzino - membru al Societatii Anticarilor si al Institutului Regal al Arhitectilor din Marea Britanie, Serban Tiganas - presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania, dr. Stefan Balici - Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", vice-presedinte al Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie".


Citeste mai multe despre   
2540 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  Minune mare (Duminică, 17 iulie 2011, 14:54)

  George [anonim]

  In sfarsit ati publicat si o luare de pozitie contra marsavului proiect de la Rosia Montana. Greu v-a fost , nu-i asa? Mai ales ca astia n-au cu ce sa va plateasca.
  • -1 (1 vot)    
   te inseli (Duminică, 17 iulie 2011, 16:59)

   rimin [anonim] i-a raspuns lui George

   ONG urile si fundatiile au mai multi bani decat crezi, sunt de fapt o afacere, tot ce fac ei aduce profit - bine sponsorizari care ajung cine stie unde, ei nu platesc impozit nu platesc taxe ... tot intra in buzunarele lor, acum cine are sau nu are bani? nu face nimeni nimic pe degeaba
  • 0 (2 voturi)    
   si ce capata locuitorii? (Luni, 18 iulie 2011, 11:26)

   bula [anonim] i-a raspuns lui George

   habar n-am cine are dreptate. Inteleg ca unii dau locuitorilor X euro, iar ceilalti nu vor. Deci ce dau locuitorilor acesti semnatari??? . PS. oprim autostrada Orastie-lugoj pe motive de arheologie? nici italienii nu au facut-o si au ceva mai multa arheologie decat noi.
   • -1 (1 vot)    
    monumente (Luni, 18 iulie 2011, 20:17)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui bula

    La noi totul se opreste din cauza unor monumente care nu sunt ingrijite de zeci de ani. Si autostrada soarelui tot idn cauza asta e blocata. Daca o tinem asa o sa ajungem o tara de monumente care nu le viziteaza nimeni pentru ca nu exista bani si sunt in paragina toate
 • +6 (8 voturi)    
  bravo (Duminică, 17 iulie 2011, 16:14)

  I [utilizator]

  spuneti nu lacurilor de cianura. Banii vor ajunge pentru putin timp iar copii nostri vor primi doar un dezastru ecologic drept mostenire.
  • -2 (4 voturi)    
   putin? (Duminică, 17 iulie 2011, 14:11)

   cristian [anonim] i-a raspuns lui I

   Daca si aia 19 miliarde de dolari pe care ar trebui sa-i castigam din proiectul asta ar ajunge pentru putin timp, apai fata de nimic cat avem acum tot ar fi o imbunatatire. vreti sa taie iar din salarii si din pensii?
   • +2 (4 voturi)    
    nu lucrez la stat (Luni, 18 iulie 2011, 0:41)

    I [utilizator] i-a raspuns lui cristian

    ...
   • 0 (0 voturi)    
    ? (Luni, 18 iulie 2011, 13:31)

    simon [anonim] i-a raspuns lui cristian

    un bugetar sustinator al proiectului, unul dintre
 • +5 (7 voturi)    
  mizeriile ii da drumu pe ascuns (Duminică, 17 iulie 2011, 16:14)

  mavi [anonim]

  ma uitam zilele astea la fel si fel de articole pe mai multe ziare si era pur si simplu incredibil cum apareau postacii amgajati de canadieni cu vrajeli de genul "va fi bine ptr Romania" . E incredibil ce putere au din moment ce sunt in stare sa miste ministri.
  Ar fi cu adevarat o victorie ptr locuitorii acestei tari daca am reusi sa ne opunem acestui proiect care va otravi regiuni intinse. Sunt atatea exemple negative in care s-a vazut ca nu le pasa de mediul inconjurator acestor nesimtiti. cautati pe google si pe youtube: cyanide mining disaster . Este oribil ce vor sa faca acolo.
  • -1 (3 voturi)    
   localitate fantoma sau succes? (Duminică, 17 iulie 2011, 14:15)

   sadness [anonim] i-a raspuns lui mavi

   daca nu se face ceva in curand cu rosia montana toti se vor muta de acolo ca nu au ce lucra si va ramane o localitate fantoma, vreti asa ceva?
  • +2 (4 voturi)    
   Va admir si va respect domnilor semnatari!! (Duminică, 17 iulie 2011, 23:13)

   Inna [anonim] i-a raspuns lui mavi

   Cu oameni valorosi si corecti ca dumneavoastra, Romania are sanse mari sa nu fie otravita de ticalosii perfizi si lacomi de la rmgc. Chiar ar fi o victorie pentru locuitorii acestei tari , daca acest proiect va fi respins.
   Domnul Boc, sunteti o persoana integra, si puteti face istorie, opunandu-va categoric acestui proiect devastator ( ecologic, economic, moral) pentru Romania si chiar si pentru Europa. Chiar de ar fi sa demiteti functionari idioti si incompetenti, si inclusiv pe ministrii de resort.
   Nu numai ca nu vom avea nimic de castigat din aceasta afacere murdara, insa perderile pentru noi vor fi incalculabile, si din pacate ireversibile. Sunt convinsa ca o sa gasiti armele necesare sa-i anulati pe acesti mincinosi lacomi de la rmgc. Nu pot fi mai puternici decat un stat. Noi va sustinem, si nu cred ca suntem putini. Chiar daca nu avem puteri executive, iubim aceasta tara, si chiar ne pasa cum o lasam generatiilor viitoare.
 • +5 (7 voturi)    
  sustin cu toata convingerea demersul dvs (Duminică, 17 iulie 2011, 16:32)

  dumitru [anonim]

  Sustin cu toata convingerea demersul dvs impotriva unor casapi ai patrimoniului national. As vrea sa pot face mai mult decat aceasta simpla declaratie.
  Sub acelasi ministru al Culturii se darama si zidurile de la Sarmisegetuza, incep sa cred ca nu este chiar o intamplare. Gunoaie politice.
  • -1 (3 voturi)    
   acum? (Duminică, 17 iulie 2011, 16:55)

   laurentia [anonim] i-a raspuns lui dumitru

   de ce nu ai facut ceva pana acum? de ce nu te-ai implicat sa salvezi rosia inainte de a veni rmgc, de ce nu ai facut ceva inainte, acum sar toti dar inainte nu dadea dimeni 2 bani pe rosia montana
 • 0 (2 voturi)    
  mhhh (Duminică, 17 iulie 2011, 16:48)

  elenul [anonim]

  mie imi pare doar o scrisoare cu alte interese meschine in spate
 • -1 (3 voturi)    
  in ce directie (Duminică, 17 iulie 2011, 17:05)

  kimi [anonim]

  well si eu cu cine votez, sa votez anularea unui poriect care aduce o carca de bani in tara sau pastrarea lui si aducerea economiei romanesti la un alt nivel, si nu in ultimul rand la conservarea patrimoniului?
 • 0 (4 voturi)    
  ///**** (Duminică, 17 iulie 2011, 17:22)

  2253 [anonim]

  ar fi timpul sa ii ascultam si pe locuitori ce ziceti? ca pana la urma tot e facut pentru ei ...
  • +2 (2 voturi)    
   E o gluma nu? (Luni, 18 iulie 2011, 9:39)

   ungurul... [anonim] i-a raspuns lui 2253

   Ce ar fi sa va treziti, ca ne paste o catastrofa ecologica de proportii? Sunt atatia locuitori din toate zonele tarii (sate uitate de lume) care nu sunt cu nimic mai diferiti de situatia ROsiei Montane, care sunt la fel de saraci si fara viitor cu si cei sustinuti de tine si RMGC. Nu ne mai aburiti cu "locuitorii" acelei zone. Toti au fost platiti. Lasati aurul nostru acolo unde e si....VALEA
 • +2 (2 voturi)    
  astept cu interes reactia autoritatilor (Duminică, 17 iulie 2011, 17:24)

  mada [anonim]

  sunt curioasa daca o sa ii pese cuiva de aceasta scrisoare deschisa... urmaresc lupta impotriva proiectului de multa vreme si am vazut clar ca autoritatile nu au nici un pic de constiinta ... iar legile sunt incalcate la greu ...
 • 0 (2 voturi)    
  cianura portocalie soseste (Duminică, 17 iulie 2011, 17:24)

  misu [anonim]

  lupta e pierduta.
  unguru de la cultura a dat verde. restul autorizatiilor se vor semna de catre mamaligile din administratii probabil pana in toamna. de craciun I T Morar si Turcescu pot sa bea apa cu cianuri dupa cum si-au dorit. sa le dea Dumnezeu noroc dupa sufletul lor.
 • +3 (3 voturi)    
  Trebuie sa rezistam (Duminică, 17 iulie 2011, 17:36)

  ElHobolan [anonim]

  Din pacate nivelul coruptiei din Romania este foarte ridicat. Sumele cu care cei care controleaza RMGC pot "stimula" oameni politici, jurnalisti, functionari, "academicieni" s.a., pentru a sprijinii proictul, sunt mici, in comparatie cu alte tari si mai ales in comparatie cu profitul care l-ar putea obtine ei (nu noi).

  Intr-un fel este ca si cum as inchiria crama cuiva ca sa organizez o petrecere si ma ofer ca proprietarului cramei sa-i matur in curte, inainte de petrecere si la sfarsit, dupa ce impreuna cu participantii la petrecere i-am baut omului tot vinul, ne-am cherchelit si am spart totul din crama, il asigur ca o sa strang gunoiul si cioburile sparte si le ingrop in fundul curtii " de nici nu o sa se vada".

  Sper din toata inima sa mai avem oameni cu influenta, patrioti adevarati care sa nu poata fi cumparati cu o ciorba la restaurant, un "workshop" in noua Zeelanda sau o "sponsorizare"si care sa ia decizia corecta si benefica pentru toti romanii.

  RMGC o sa pluseze in continuare pe toate fronturile. O sa profite de saracia de la noi si de recesiunea prin care trecem si o sa-si joace rolul de "bun samaritean"dar trebuie sa rezistam. Sii sa ne ne mai lase cu bunele lor intentii. Ce au facut pana acum? Au un buget alocat (imens ca marime, din pacate) pe care de cativa ani il topesc platind o parte din presa scrisa si TV, producand tot felul spoturi cu care sa manipuleze masele.

  Ganditi-va cati bani au cheltuit pana acum fara sa produca nimic. Misiunea lor este doar sa obtina permisiunea de a incepe lucrarile. Cei de acum nu fac de fapt nici un fel de business, sunt ca si o companie de lobby, iar romanii care sunt "la butoane" n-au nici o treaba cu interesul national. Unii dintre ei si-ar vinde si mama pentru banii pe care-i primesc.
 • +2 (2 voturi)    
  Oameni de rand conduc tara (Duminică, 17 iulie 2011, 17:43)

  jozska [utilizator]

  sustinerea campaniilor anti RMGC se pot face cel mai simplu prin vizitarea regiunii. Este si un festival in zona. Trebuie sa aratam ca ne pasa de natura ce se regaseste acolo, si desigur daca tot esti acolo mai faci ceva sa sprijini comunitatea ce a ramas sa se lupte impotriva distrugatorilor. In orice caz Romania ar castiga infim din toata lucrarea aceasta, fiindca doar o parte din aurul scos ar ramane populatiei,adica a conducatorilor romani care deja au gandit cum pot face sa dispara aurul. Sunt maghiar dar il detest pe Kelemen si CO, pentru ca au adoptat cu perfectuine mentalitatea corupta. Haideti ROMANI,MAGHIARI,SARBI, TIGANI sa ne gandim cui dam puterea in viitor.
 • -1 (3 voturi)    
  investitii (Duminică, 17 iulie 2011, 17:52)

  fabio [anonim]

  oamenii astia chiar vor sa dea cu piciorul acestor investitii? cand o sa mai vada rosia montana aceasta oportunitate de dezvoltare? si cand o sa mai vada romania un asemenea investitor?
 • +4 (4 voturi)    
  Bani de campanie (Duminică, 17 iulie 2011, 18:08)

  Nostradamus [anonim]

  Cei vinovati vor pati lucruri foarte foarte nasoale. Stati aproape de firul evenimentelor. Pedeapsa va veni.
 • -3 (3 voturi)    
  dezvoltare (Duminică, 17 iulie 2011, 18:20)

  cristina [anonim]

  scrisoarea asta nu face nimic bun, doar vrea sa stearga si ultima speranta a rosiei montane de supravietuire, o sa fie genocid daca nu se va porni acest proiect
  • +1 (1 vot)    
   dezvoltarea trebuie sa fie durabila nu pe 10 ani (Luni, 18 iulie 2011, 10:58)

   mada [anonim] i-a raspuns lui cristina

   genocid o sa fie daca se va implementa acest proiect care implica numeroase riscuri nu numai pentru zona aceea ci pentru toata tara.

   Rosia poate supravietui si fara activitati miniere ( sunt multe alte localitati in zona care o duc foarte bine din turism sau alte activitati ) ...


   ce se va intampla in Rosia dupa 17 ani cand exploatarea va fi terminata si cand resursele naturale vor fi distruse?
   • -1 (1 vot)    
    turism (Luni, 18 iulie 2011, 23:09)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui mada

    Pai nu de asta au zis ca dezvolta si tursimul in zona si refac monumentele ? Se dezvolta doua industrii in paralel, turismul in 17 ani are timp sa creasca
  • +1 (1 vot)    
   sa stea mitzu-n coada, nu alta... (Luni, 18 iulie 2011, 17:25)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui cristina

   hai, lasa-ma, serios? Eu cred ca RMGC va face moarte de om in curind, ca au tot pompat bani in administratii, politicieni din ministere sau locali, in academicieni, in festivaluri, doar-doar vor iesi toate avizele si autorizatiile... sa inceapa jaful....
 • -2 (2 voturi)    
  si bani de unde? (Duminică, 17 iulie 2011, 18:57)

  sandra [anonim]

  Daca ar da ei bani pentru restaurarea patrimoniului, atunci as mai zice, dar oamenii astia care se impotrivesc vor sa lipseasca toata zona aia de un imens profit economic, si mai ales de ocazia de a-i fi restaurat patrimoniul. cine altcineva ar mai baga atatia bani acolo?
  • 0 (0 voturi)    
   de la ue (Luni, 18 iulie 2011, 11:01)

   mada [anonim] i-a raspuns lui sandra

   sunt bani de la UE pentru dezvoltarea zonelor rurale .. pentru infiintarea de ferme si pentru lucrari de infrastructura ...

   insa nimeni nu a avut nici un interes sa dezvolte aceasta zona ... a fost declarata zona monoindustriala si s-a interzis orice initiativa care nu inseamna minerit....

   Multe localitati din zone invecinate s-au dezvoltat frumos fara minerit ... se poate si la Rosia!
   • -1 (1 vot)    
    mhhhhh (Marţi, 19 iulie 2011, 2:42)

    ica [anonim] i-a raspuns lui mada

    aha .. noi dam mai multi bani al UE decat sa luam ... nu avem oameni capabili sa face asa ceva, chiar nu se observa, da ti cu piciorul unei sanse imense, o sa te timti vinovat mai tarziu
 • +1 (1 vot)    
  INvestitii? :)) (Luni, 18 iulie 2011, 9:51)

  unguru... [anonim]

  NU e nici o investitie benefica pentru Romania. Uitati-va la dezastrul tot cu cianura din Baia-Mare de acu cativa ani, la dezastrul ecologic din Ungaria de anul trecut, la dezastrul cu cianura (musamalizat de altfel) din Turcia, astea s-au intamplat recent. Toate astea adunate la un loc si inmultite de cateva ori se poate intampla la noi, ce va distruge tot ecosistemul zonal pentru mai multe secole. Chiar numai la bani va sta gandul? Mai lasati-en cu patrimoniul si cu locuitorii din zona si cu investitii. NU vrem sa na luati aurul si gata. Locuitorii din zona pot sa caute de lucru in orasele mari din zona (Alba, Cluj, Turda) sau pot pleca la "capsuni", exact la fel ca restul din zonele sarace ale tarii. RMGC NU VA VREM!!!
  • +1 (1 vot)    
   comparatie cu industria nucleara (Joi, 21 iulie 2011, 16:43)

   monica L [anonim] i-a raspuns lui unguru...

   Mai mult, daca Germania si Franta au anuntat in urma dezastrului japonez din 2011 ca vor decide interzicerea producerii energiei nucleare, oare nu inseamna ca am ajuns in punctul in care dezvoltarea economica a unei zone cu grad mare de risc se pune in balanta cu nedezvoltare cu supravietuirea sanatoasa a populatiei? De unde stim azi ca peste 50 de ani nu se va pune la punct un procedeu de extractie a aurului care nu va crea riscuri ecologice majore? Si de ce ne trebuie mai mult aur extras din Apuseni? Nu avem suficiente lingouri prin banci?
 • +1 (1 vot)    
  nu ne vindeti tara (Luni, 18 iulie 2011, 11:12)

  Laly [anonim]

  de ce nu ne exploatam noi romanii aurul nostru?
  • +1 (1 vot)    
   nu (Luni, 18 iulie 2011, 23:07)

   Tudor [anonim] i-a raspuns lui Laly

   Primul motiv care imi sare in minte e pentru ca statul Roman nu e in stare sa exploateze ceva fara sa iasa in pierdere si sa polueze enorm de mult
 • +1 (1 vot)    
  Exploatarea este strict dr. statului (Joi, 28 iulie 2011, 14:54)

  DMV [anonim]

  Investitia este de 1 mild. de dolari; Profitul este de pe aur 23 mild. dolari + de pe argint 2.6 mild dolari. Acum se poate vedea usor de cati bani este furata Romania, de catre alti baieti destepti din tara. Profitul ajunge la un offshore Gabriel Resources infiintat de cand s-a nascut ideea de proiect, care ia 80% din tot > cu siguranta sunt politicieni romani in spate.
  Ar trebui sa le aducem aminte politicienilor ca Constitutia dispune in art.136 alin.3 ca toate bogatiile de interes public ale subsolului sunt obiect exclusiv al proprietatii publice


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version