Ministerul Culturii a emis certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Rosia Montana

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 14 iulie 2011, 17:28 Actualitate | Cultură


Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis, joi, 14 iulie, Certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic. Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost emis pe baza hotărârii Comisiei Naţionale de Arheologie din data de 12.07.2011, privind aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă 'Masivul Cârnic, Roşia Montană, România - proiectul minier Roşia Montană'.

Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană. Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a iniţiat un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice.

Potrivit comunicatului de presa, planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de km de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale - din care vor face parte experţi independenţi - care va monitoriza şi va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante.

Compania Roşia Montană Gold Corporation este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.Citeste mai multe despre   

1567 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Monitorizare stricta pt acest proiect ! (Joi, 14 iulie 2011, 14:44)

  Neamul romanesc e romanitatea orientala [anonim]

  -e un prim pas f. bun, astfel se asigura restaurarea si valorificarea acelui patrimoniu arheologic si cultural, la nivel european, va deveni un site-turistic f. important. Totul pe bani privati, si mai bine..

  -apoi e necesara monitorizarea fiecarui pas facut de companie, orice miscare, orice tehnologie folosita trebuie sa fie deja autorizata si verificata de alte state.

  -statul roman sa puna presiune maxima, prin toate mijloacele de care dispun serviciile sale, pt ca Romania sa primeasca un maxim de beneficii financiar-economice si social-culturale din acest proiect. Cat mai multe locuri de munca si cat mai multi bani la bugetul central si local.

  Proiectul poate fi unul de mare reusita, un model de cooperare intre oameni de afaceri si de cultura, intre traditii locale si tehnologii moderne.

  Exploatarea va asigura direct si indirect mii de locuri de munca in Apuseni, zeci de milioane de euro vor fi injectati in econnomia locala.
  Turismul va avea de castigat din restaurarea galeriilor si monumentelor de patrimoniu, asta va crea alte sute de locuri de munca.

  Fixarea populatiei sarace din Apuseni si stoparea emigrarii e un obiectiv strategic al statului roman in Transilvania. Proiectul raspunde acestui obiectiv.

  Nu e deloc intamplator ca unii dintre cei mai inversunati adversari ai proiectului sunt pastorul extremist Tokes Laszlo si ex-deputatul UDMR ajuns ecologist Magor Csibi. Acestia au reusit sa aduca o eco-talibana din Belgia si au convins prin manipulare o parte din ecologistii romani sa participe la actiuni impotriva intereselor Romaniei.
  Organizatiile maghiare din Transilvania nu vor nici un fel de investitii majore, pt ca asta inseamna ca romanii vor ramane si poate mai vin si altii, din Moldova, la munca, ceea ce pune in pericol ideea autonomista si separatista.

  Sa nu credeti ca UDMR nu stie ca Harghita si Covasna sunt f. sarace, dimpotriva, asta e interesul, sa nu fie investitii mari, 'sa nu vina romanii la lucru' !
  La fel cu Rosia Montana!
  • +1 (3 voturi)    
   dezvoltare (Joi, 14 iulie 2011, 19:16)

   pope [anonim] i-a raspuns lui Neamul romanesc e romanitatea orientala

   daca guvernu si udmr ul nu vor sa investeeasca in zona de ce sa nu ii lasam pe altii sa o faca? ce avem de pierdut, avem doar de castigat, cu ocazia aceasta se dezvolta si turismul
   • 0 (2 voturi)    
    ! (Vineri, 15 iulie 2011, 11:40)

    Horea [anonim] i-a raspuns lui pope

    Sa le fie rusine ca nu dau drumul niciunei investitii. Totul sta pe loc absolut degeaba. Oamenii nu pot face nimic nici cu aurul si nici cu zona poluata. E o porcarie! Da-i drumu' la minerit nene ca macar aia au bunul simt sa curete ce au lasat romanii in urma lor si ce vor lasa ei in urma lor.
   • -1 (1 vot)    
    investitii (Sâmbătă, 16 iulie 2011, 1:07)

    Tudor [anonim] i-a raspuns lui pope

    Tara asta fara investitii majore nu o sa o mai duca mult. Avem un deficit imens si de oivatizat nu prea mai avem ce. De cand a venit proiectul rmgc s-au mai gasit cativa investitori pentru alte zone, trebuie sa profitam de asta nu sa le dam cu piciorul
  • +1 (3 voturi)    
   AS VREA CEVA NOU (Joi, 14 iulie 2011, 20:07)

   ED [anonim] i-a raspuns lui Neamul romanesc e romanitatea orientala

   se tot talabareste toata lumea cu proiectu asta, sa inceapa o data ca avem nevoie de investitii ca de aer
  • 0 (4 voturi)    
   cultura (Joi, 14 iulie 2011, 20:11)

   david [anonim] i-a raspuns lui Neamul romanesc e romanitatea orientala

   ministrul culturii a inteles ca aceasta este singura sansa de reabilitare a galeriilor romane si a zonei, noi de ce nu suntem in stare?
 • +1 (3 voturi)    
  descarcarea asigura conservarea patrimoniului??? (Joi, 14 iulie 2011, 14:50)

  claudia [anonim]

  cum poate fi descarcarea de sarcina arhelogica un inceput pentru protejarea si conservarea Rosiei Montane? Cum poate un minister insarcinat cu protejarea patrimoniului sa declare asa ceva?? Poate ne raspunde dl. Kelemen Hunor, care ieri declara la radio ca nu are cunostinta de vreo descarcare...
  ..si poate verificati si dumneavoastra comunicatul de presa al DJCPN Alba, nu preluati cuvant cu cuvant o stire servita aparuta initial pe alte site-uri, fara sa indicati sursa. Si inca o observatie - incadrarea acestei "stiri" la sectiunea cultura este cam fortata, nu credeti?
  • +1 (3 voturi)    
   se poate (Joi, 14 iulie 2011, 18:36)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui claudia

   Exista multe exemple in care descarcarea arheologica este una pozitiva. In cazul de fata vorbim de 2 lucruri: investitii in zona si restaurarea patrimoniului cultural care a fost lasat in paragina.
   • 0 (2 voturi)    
    nu zau? (Joi, 14 iulie 2011, 18:29)

    claudia [anonim] i-a raspuns lui mihai

    la ce ne referim, nu va suparati? cum poate fi un patrimoniu conservat daca el va fi ras! daca nu intelegeti, descarcare de sarcina inseamna ca poate fi ras, distrus! nu va faceti ca nu intelegeti. ..sau nu intelegeti? de cand investitia in bani conditioneaza valoarea unui patrimoniu? zice undeva in lege ca daca nu ai bani sa protejezi atunci il poti distruge? imi pare rau, dar sunteti in contrasens absolut!
    • +1 (3 voturi)    
     uite asa (Vineri, 15 iulie 2011, 2:38)

     TudorNaum1310667031102 [anonim] i-a raspuns lui claudia

     Vorbim de patrimoniul cultural in contextul in care se doreste aceasta exploatare miniere din prisma beneficiile ce vor fi aduse. In plus, vorbim de patrimoniul intreg al Rosiei Montana ce va fi conservat si restaurat in proportie de 80%. Dar mai bine il lasam asa, sa se degradeze de la sine. Si vom mai si trai impacati ca nimeni nu a atins inestimata valoare a acelor galerii.
    • +1 (3 voturi)    
     dimpotriva (Vineri, 15 iulie 2011, 7:13)

     mirela [anonim] i-a raspuns lui claudia

     Tocmai, ca nu va fi ras, pare-se ca asta nu vrei sa intelegi. Nu va fi ras nimic, va fi conservat si restaurat, numai ca va fi transportat in alta parte. Daca putem sa avem si patrimoniu si investitii de ce sa n-o facem?
  • +1 (3 voturi)    
   ma lasi (Joi, 14 iulie 2011, 20:35)

   vera [anonim] i-a raspuns lui claudia

   nu orice parte dintr-o galerie daramate reprezinta cultura, asta si tablourile albe cu un punct negru in mijloc - tot e arta si cultura, ce oameni, daca poti vizita 200 de metrii din 80 km
 • 0 (2 voturi)    
  Asta-i o rata pentru Borbely, platita de Hunor (Joi, 14 iulie 2011, 14:53)

  CezarN [utilizator]

  Urmatoarea rata(aprobare) o va plati el Borbely insusi, adica ministerul mediului. :)))
  • +1 (3 voturi)    
   ce rata? (Joi, 14 iulie 2011, 23:25)

   alicante [anonim] i-a raspuns lui CezarN

   asta presupun ca e legata de comisia de analiza de la ministerul mediului, ai idee cate sute de oameni participa in ea si cat de vasta va fi? e iposibil de spaguit asa ceva,poate doar sa vanda tot aurul de la rosia montana si sa mai si puna peste
 • +2 (2 voturi)    
  Adina Valean e de acord? (Joi, 14 iulie 2011, 14:59)

  Cataleya [utilizator]

  Nu de alta dar dânsa e deja renumita pt lobby-ul pe care-l face in favoarea exploatarii miniere de la R. Montana!
  Sau ea este scoasa din colimatorul presei?
  • 0 (4 voturi)    
   ? (Joi, 14 iulie 2011, 19:34)

   ioana [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   unii mai vad si lucruri pozitive in acest proiect, sunt si oameni cu alte pareri, iar tipa se enumara printre ei
   • 0 (0 voturi)    
    ei....pozitivi cu cirje (Duminică, 17 iulie 2011, 17:35)

    monica L [anonim] i-a raspuns lui ioana

    In cazul Adinei Valean, al profesorilor universitari doctori docenti din asa-zisul grup INEDPENDENT - IMPERTINENT (Caragiale dicit!), toti acestia au fost zdravan "ajutati" sa aiba o gindire pozitiva, nu???
 • +1 (3 voturi)    
  r (Joi, 14 iulie 2011, 15:20)

  z [anonim]

  Ptr a fi vizitate trebuie sa se aiba in vedere ca artarele de circulatie din Moldova .Muntenia Dobrogea Dolj.Olt Caras-Severin . din vest,nord sa faca legatura cu acestea si sa fie la nivel european ca sa atraga turisti Toate unitatile de pe traseu sa fie dotate cu utilitati si tualete obligatoriu
  • +1 (3 voturi)    
   investitii in cultura (Joi, 14 iulie 2011, 20:10)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui z

   daca e sa asteptam dupa stat mureau toti de foame, din ce stiu eu au reabilitat si drumurile si monumentele, cand ajung turistii in rosia montana dau de drumuri bune, iar monumentel eo parte sunt inca daramate ca nu sunt bani si unele restaurate, dar vor sa investeasca dupa cum vad 70 de milioane de euro in ele, e o suma impresionanta - nu prea auzi nicaieri aceasta investitie in cultura in romaniaa
 • 0 (4 voturi)    
  cool (Joi, 14 iulie 2011, 15:42)

  mika [anonim]

  foarte tare, pana acum, nimeni nu a investit in patriomoniul ala inafara de rmgc, acum toti sar in sus ca se distruge etc dar inainte nu interesa pe nimeni de el, pana acum au investit 11 milioane de dolari in el si cred ca ii va investii si pe ceilalti
 • 0 (4 voturi)    
  cititi cu atentie (Joi, 14 iulie 2011, 15:42)

  dorin [anonim]

  Claudia, descarcarea arheologica inseamna ca elementele de patrimoniu din zona masivului carnic vor fi mutate pentru a se delimita clar zona miniera de cea de agrement. in trecut, nu s-a tinut cont de astfel de lucruri si de aceea exoloatarea iresponsabila facuta de stat a lasat urme vzibile la nivel de mediu.
  Personal, cred ca e o solutie buna care asigura conservarea si protejarea patrimoniului. Nu-i nicio drama. Ar trebui sa ne bucuram ca unora le pasa de astfel de lucruri.
 • +1 (3 voturi)    
  iar? (Joi, 14 iulie 2011, 16:42)

  dora [anonim]

  iar aud de rosia montana? voi nu aveti si alte subiecte interesante, precum obiectivele cu adevarat culturale care sunt distruse, copii la orfelinat, oameni care nu au ce manca etc ... va pasa doar de palavrageala
  • 0 (0 voturi)    
   da (Vineri, 15 iulie 2011, 9:45)

   Miruna [anonim] i-a raspuns lui dora

   Pai nici oamenii de acolo nu ce manca pentru ca unii nu vor sa vina canadienii draga sa ivnesteasca. Normal ca e important si subiectul asta!!!
 • +1 (3 voturi)    
  15 ani ... (Joi, 14 iulie 2011, 16:49)

  unu caruia ii pasa [anonim]

  se asteapta de 15 ani si niciun rezultat cu acest proiect, mai dureaza mult? mai mor mult timp oamenii aia de foame?
 • 0 (2 voturi)    
  URAAAAAA!!!!!!!! (Joi, 14 iulie 2011, 17:40)

  OTONEL [anonim]

  ce poti sa mai spui?
 • 0 (2 voturi)    
  astia chiar ne cred o turma de prosti (Joi, 14 iulie 2011, 18:53)

  pro(sti)tv [anonim]

  Adica aia "restaureaza", dar pe de alta parte vor otravi zona aia definitiv.
  Exact ca mafiotii care construiesc o biserica, dar fura/distrug infinit mai mult.
  Pai daca pui in balanta cele doua lucruri, dezechilibrul este flagrant.
  • 0 (2 voturi)    
   mhhhhh (Joi, 14 iulie 2011, 16:19)

   dragos [anonim] i-a raspuns lui pro(sti)tv

   zona deja e otravita si distrusa de statu roman, ei vor sa o reabiliteze, daca te-ai informa uin pic si ai da o tura sa vezi cum arata roia montana si cum arata inainte ai stii despre ce vorbesc
 • 0 (2 voturi)    
  PATRIMONIU (Joi, 14 iulie 2011, 19:07)

  adi [anonim]

  vad ca faceti gura dar cati din voi fac ceva practic pentru rosia montana, cati s-au dus macar pana acolo, cate ong uri au investit un leu acolo? niciunu
 • 0 (2 voturi)    
  turism (Joi, 14 iulie 2011, 19:11)

  marius [anonim]

  cu aceasta ocazie se asigura si dezvoltarea turistica a rosiei montane, se vor construi in timp vile si hoteuri sau chiar oamenii isi vor mai face o camera doua in plus pentru turisti, dar asta dupa ce or sa aiba bani pentru a face asta, acum cam mor de foame
 • 0 (2 voturi)    
  restaurare (Joi, 14 iulie 2011, 19:30)

  elena [anonim]

  atata timp cat statu nu poate face nimic pentru restaurarea patrimoniului bine ca lasa asta pe mana cuiva care are resurse si initiativa de a face ceva acolo
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Joi, 14 iulie 2011, 23:45)

  564 [anonim]

  cultura fara investitii este egala u zero, degeaba se bat ong urile cu pumnu n piept pentru ca ele nu fac nimic pentru a restaura sau a construi ceva in zona, doar palavragesc, ei sunt singurii care au facut ceva, chiar daca au si un interes
 • -1 (1 vot)    
  da sau nu :-? (Vineri, 15 iulie 2011, 1:00)

  ilie [anonim]

  daca se va face cu adevarat ceva la rosia montana sunt de acord cu acest lucru sunt un pic sceptic in ceea ce priveste rmgc dar pana acum au dovedit ca vor sa schimbe in bine rosia montana si s-au impus serios in cultura noastra, au sponsorizat echipe de fotbal, de rugby, opera din cluj, etc
 • 0 (0 voturi)    
  The bigger picture (Vineri, 15 iulie 2011, 11:00)

  Razvan_M [utilizator]

  Se dau:
  - o companie multinationala ce doreste exploatarea miniera pe baza de cianuri, stil Africa, a unei zone inca putin poluate si cu o istorie bogata
  - un grup de lobby puternic pe langa statul roman
  - niste politicieni ticalosi care nu sunt in stare sa faca nimic bun, ba chiar sunt gata sa distruga Romania pt. un pumn de arginti
  - o ceata de postaci idioti care trambiteaza "beneficiile" otravirii pentru sute de ani a unei zone intinse din teritoriul Romaniei

  Cu logica asta de fier "crestem economia zonei ca moare oamenii de foame" de ce nu am distruge tot ce inseamna paduri, munti si ape in Romania pentru ca diversi investitori straini sa obtina carute de bani? Eu vin si intreb: ce beneficii au avut cetatenii din statele africane unde companiile multinationale s-au apucat sa exploateze mine de aur, diamante si alte lucruri pretioase pentru straini? Raboaie, foamete, sclavie, distrugerea mediului inconjurator, mizerie. Ce beneficii va avea Romania pe termen lung de pe urma unui proiect ce va otravi pentru o suta de ani o zona intinsa din teritoriul sau?

  Tocmai ce am cedat suveranitatea asupra inca unei parti importante din teritoriu. Bine ca v-ati luat cativa banii de o ciorbita din asta. Ticalosilor!
 • -1 (1 vot)    
  e bine (Vineri, 15 iulie 2011, 11:09)

  daniela [anonim]

  e bine ca in sfarsit se dau niste decizii concrete si poate inainta proiectul asta, ca prea asteptam de mult timp sa inceapa. Cred ca a ajuns in stadiul in care poate multumi pe toata lumea: se va exploata si zacamantul de aur si se va conserva si patrimoniul, toate astea insemnand ca zona va creste si ca importanta si ca putere economica si ca vizibilitate si ca oamenii aia vor putea trai mai bine. Plus ca si economia romaniei va fi influentata in bine prin profitul pe care il vom obtine
 • -1 (1 vot)    
  bine ca se preocupa cineva de patrimoniu (Vineri, 15 iulie 2011, 11:59)

  ade_zaha [utilizator]

  Ar trebui sa fim multumiti ca exista cineva care sa faca ceva pentru acel patrimoniu. Si cu atat mai rusinos este ca este vorba de o companie straina, si nu de statul roman si nici de vreun ong din romania.
 • +1 (1 vot)    
  om vedea (Vineri, 15 iulie 2011, 14:09)

  ala mic si rau [anonim]

  Pentru asa ceva se poate plati cu viata,nu te joci cind este vorba de tradare nationala,chiar daca acum cei vinovati se simt la adapost,nu aduce anul ce aduce ziua,luati aminte....
 • +1 (1 vot)    
  rosia montana (Vineri, 15 iulie 2011, 22:55)

  iana [anonim]

  Este impardonabil ceea ce se petrece. Cum este posibil ca intr-un comunicat al Ministerului Culturii sa nu se prezinte publicului cum descarcarea de sarcina arheologica permite conservarea si salvarea valorilor arheologice si arhitectonice daca incep lucrarile din proiectul minier Rosia Montana Gold Corporation. Descarcarea de sarcina arheologica inseamna ca se pot executa lucrari pentru ca nu sunt puse in pericol de distrugere bunuri imobile de patrimoniu. Daca viitorul lac de decantare va avea probleme cu cianura colectat, bunurile de patrimoniu vor fi salvate? Inainte de a ne gandi la bunuri, altfel valori culturale importante, trebuie sa ne gandim la oamenii afectati intr-o astfel de situatie. Lipsa de responsabilitate din aceasta tara nu a ferit nici membrii comisiei natioanle de arheologie.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version