Reputatul specialist in teoria integrarii europene, a federalismului si europenismului Francisco Aldecoa Luzárraga va lansa luni, 11 iulie, la Bucuresti, volumul Europa viitorului Tratatul de la Lisabona, pe care il semneaza impreuna cu Mercedes Guinea Llorente. Evenimentul va avea loc in sala 111 a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), incepind cu ora 17.00. Alaturi de autor, va lua cuvintul Iordan Gheorghe Barbulescu, decanul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul SNSPA.

Cu o prefata semnata de José María Gil-Robles, volumul Europa viitorului. Tratatul de la Lisabona ofera informatii aduse la zi, utile studentilor, profesorilor si specialistilor in relatii internationale si studii europene.

Dupa ani de negocieri, la 1 decembrie 2009 a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, care formuleaza noile baze constitutionale ale Uniunii Europene. Cum si de ce s-a ajuns la adoptarea Tratatului? Ce legatura exista intre acesta si fosta Constitutie a Europei? Ce beneficii poate aduce Tratatul cetatenilor? Cum va arata Uniunea Europeana peste 10 sau 20 de ani? Volumul ofera un istoric al tratatelor care au stat la baza Uniunii Europene, cu revizuirile lor succesive, precum si o ampla analiza a procesului de integrare care a dus la forma sa actuala. Obiectivul autorilor este dublu: pe de o parte, explica ce este Tratatul de la Lisabona, prezentind procesul politic care a dus la elaborarea sa; pe de alta parte, demonstreaza cum aplicarea dispozitiilor de la Lisabona va influenta natura si procesul politic ale Uniunii.

Francisco Aldecoa Luzárraga este profesor universitar, doctor in relatii internationale si in drept international, seful Catedrei de relatii internationale a Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Complutense din Madrid. A fost, de-a lungul timpului, de doua ori decan al aceleiasi facultati si rector al Universitatii. Este, de asemenea, presedinte al Institutului de Studii privind Pacea si Cooperarea. Este unul dintre cei mai reputati specialisti europeni in teoria integrarii europene, a federalismului si europenismului. A publicat zeci de carti, precum si articole aparute in reviste de specialitate din intreaga lume. Publica frecvent articole de opinie in El País. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din lume, intre care Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti.

Mercedes Guinea Llorente este profesoara de relatii internationale la Universitatea Complutense din Madrid. A publicat carti si articole de referinta pentru stiinta relatiilor internationale in general si pentru studiile europene in particular