Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei de Tudor Caranfil, inclusa in selecta lista a "Celor mai bune carti de film din lume"

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 8 iulie 2011, 14:37 Actualitate | Cultură


Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei de Tudor Caranfil
Foto: Polirom
Proiectul editorial Virstele peliculei, lansat de criticul de film Tudor Caranfil si publicat de Editura Polirom intr-o a doua editie adnotata si adaugita (sub titlul Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei), a fost inclus in lista „Celor mai bune carti de film”. Aceasta cuprinde 112 carti din 27 de tari si a fost realizata de un juriu international independent, la solicitarea Polish Filmmaker Association (PFA) si beneficiaza de sprijinul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

„The Best Books on Film” este un instrument de lucru al criticii de film adresat industriei editoriale. PFA si FIPRESCI urmaresc sa impuna in colectiile de cinema ale editurilor acele carti considerate esentiale de breasla.

Este pentru prima data de la initierea conceptului (in 2008) cind un autor roman patrunde in selecta lista. Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924) este prezentata drept „o incursiune inedita in istoria cinematografului. Un studiu neconventional ce cuprinde 20 de capitole dedicate tot atitor capodopere”. Autorii brosurii mai noteaza ca Tudor Caranfil dedica un spatiu amplu lung-metrajului Independenta Romaniei din 1912.

Aceasta a treia lista a „Celor mai bune carti de film” cuprinde descrierea a 44 de carti din tari precum: Argentina, Austria, Brazilia, Columbia, Cuba, Franta, Germania, India, Israel, Italia, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Spania si Romania.

Primul volum al Istoriei cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei a aparut in 2009 in colectia „Cinema” a editurii Polirom si este la o a doua editie adnotata si adaugita. Pina in acest moment patru volume au fost deja publicate:

- Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la Stropitorul stropit la Rapacitate (1895-1924)
- Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „Ultimul dintre oameni” la „Don Juan” (1924-1927)
- Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „Cintaretul de jazz” la „Luminile orasului” (1927-1931)
- Istoria cinematografiei in capodopere. Virstele peliculei. De la „A noastra-i libertatea” la „Pe aripile vintului” (1931-1939).

Ultimul volum al Istoriei in capodopere. Virstele peliculei este programat sa apara la inceputul anului 2012, informeaza editura Polirom.

Tudor Caranfil (n. 1931, Galati), absolvent al Facultatii de Filosofie din Bucuresti in 1957, este critic si istoric de film, realizator de emisiuni TV. In anii ’60 a initiat „Seara prietenilor filmului”, prima forma a Cinematecii romane. A mai publicat: 7 capodopere ale filmului mut (1966), F.W. Murnau (1968), Romanul unui film: „Cetateanul Kane” (1978; editia a II-a, 2008), In cautarea filmului pierdut (1988), Dictionar de filme romanesti (2002; editia a II-a, 2004), Dictionar universal de filme (2002; editia a II-a, 2003; editia a III-a, 2008), Pe aripile vintului (2003).


Citeste mai multe despre   
514 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version