Cea de-a IX-a ediţie a Anualei de Arhitectură Bucureşti s-a deschis joi, 7 iulie, la Sala Dales din Bucuresti. Tematica abordata in cadrul editiei din acest an atenţionează asupra necesităţii organizării competiţiilor arhitecturale. Expozitia intitulata " Concursul de arhitectura" va fi deschisa publicului timp de doua saptamani.

Printre lucrările expuse figurează clădiri cu caracter socio-cultural, cum este Muzeul Sportului construit în zona Arcului de Triumf, un han turistic îngropat în pământ sau locuinţe moderne. 'Se aduce nou o calitate foarte bună, nu neapărat a materialelor, ci a spaţiilor, a volumului şi proporţiei, a modului de a trăi. Ele presupun un life-style, ceea ce până acum, la noi, era un fel de vălmăşeală, toată lumea credea că se pricepe. Unii clienţi au devenit mai exigenţi, vor ceva mai stilat, mai interesant şi atunci investesc în ceva nou. Sunt nişte case cu stil sau foarte moderne', a explicat pentru Agerpres, Emil Ivănescu, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor şi curatorul Anualei de Arhitectură.

Mai sunt expuse proiectele unor tineri arhitecţi, ce vor fi concretizate în viitor, între acestea numărându-se o bază sportivă de pregătire pentru schi, în munţi, lucrare realizată în armonie cu crestele versanţilor. 'O arhitectură care ţine cont atât de contextul urban, cât şi de cel natural. Este mai greu să construieşti în mediul rural decât în cel urban, spre deosebire de Occident, unde acest aspect este foarte bine reglementat', a precizat vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor.

Un juriu format din arhitecţi de prestigiu a acordat premii şi menţiuni, în obiecte şi bani, diferitelor categorii de arhitecţi care au participat la Anuala 2011, cu lucrări realizate din 2010 până în mai 2011. Sunt arhitecţi consacraţi, dar şi tinere talente, în special cu lucrări în design, latură a arhitecturii extrem de dinamică.

Un premiu special, Opera Omnia, a fost acordat prof.dr.arh. Zoltan Takacs, se precizeaza in comunicatul Agerpres.