Eminescu - Recital extraordinar sustinut de Ion Caramitru in SUA

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 6 iunie 2011, 19:22 Actualitate | Cultură


Un spectacol inedit, incluzând selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet Mihai Eminescu, sustinut de cunoscutulul actor Ion Caramitru, va fi itinerat peste ocean in New York, Washington si Philadelphia. In spectacolul imaginat de Ion Caramitru cuvantul poetului nepereche se va intalni cu sunetul muzicii prin contributia clarinetistului Aurelian-Octav Popa.

"Acesta este un spectacol inedit, care include selecţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet. Grosul operei lui Eminescu se afla în celebra lui ladă cu care umbla pe unde se muta şi în care îşi ducea caietele şi notaţiile lui, şi care acum, în sfârşit, au fost tipărite prin sistem digital, facsimilate de către Academia Română. Mărturisesc că am avut o participare fundamentală la acest proces, pe durata mandatului meu la Ministerul Culturii". - Ion Caramitru.

"Stilul contribuţiei mele muzicale în acest spectacol imaginat de Ion Caramitru este de sorginte simfonică şi este ca o fereastră către poezie. Nu este o ilustraţie ci un discurs aparte. Artele sunt orgolioase, nu se aseamănă, dar se pot intâlni dacă ajung la acel nivel superior al bucuriei împărtăşite". - Aurelian-Octav Popa

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru si film si regizori român, Ion Caramitru este actualmente directorul Teatrului National din Bucuresti şi, din 1990, presedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER). Personalitate politică a României post-decembriste, Ion Caramitru a condus Ministerul Culturii între anii 1996-2000. Pe lângă bogata activitate de regizor de teatru, musical şi operă, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase producţii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu sau Sică Alexandrescu. Ca actor de film, a semnat apariţii în peste 30 de filme româneşti şi internaţionale, printre care Pădurea spânzuraţilor (1964), Între oglinzi paralele (1978), Luchian (1981), Mission: Impossible (1996), Amen (2002). Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlul de Officer of the Order of the British Empire şi Chevalier des Arts et des Lettres oferit de Ministerul Culturii din Franţa.

Clarinetist, compozitor şi dirijor român de prestigiu, Aurelian-Octav Popa este din 1962 solist-instrumentist al Filarmonicii „George Enescu“, fiind în paralel şi dirijor al Filarmoniicii din Constanţa, al propriei Orchestre de cameră, Quodlibet Musicum, dar şi al Ansamblului de suflători al Orchestrei sale de suflet – Filarmonica Enescu. A obţinut numeroase premii la concursuri internaţionale, începând cu Premiul I la „Primăvara de la Praga” în 1959, ce a marcat primul premiu la un concurs internaţional obţinut de un instrumentist român. A cântat sub bagheta unor compozitori şi dirijori de talie internaţională, unul din cele mai speciale evenimente fiind prima audiţie a Concertului de Copland în România avându-l ca dirijor pe însuşi marele compozitor american. Promotor în România a numeroşi compozitori ai secolului al XX-lea, Aurelian-Octav Popa a avut un rol important în interpretarea concertelor compozitorilor români Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ștefan Niculescu, Dan Dediu, Octavian Nemescu, Violeta Dinescu şi foarte mulţi alţii. A efectuat numeroase turnee, ca solist şi dirijor, cu Filarmonica „Marea Neagră“ din Constanţa, Filarmonica "George Enescu", Orchestra Radio sau Orchestra din Cannes. Discurile lansate la Londra, Munchen, Paris au primit distincţii de excepţie.


Programul spectacolelor:

Joi, 23 iunie- Queens Library, NY

Vineri, 24 iunie -  Manhattan, NY, Institutul Cultural Român din New York - Auditorium

Sambata, 25 iunie - Ambasada României la Washington, DC

Duminica, 26 iunie, Consulatul General Onorific al României şi Biserica Sfânta Treime din Philadelphia, PA
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

529 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by