Pictorul Ion Salisteanu a murit miercuri, la varsta de 81 de ani, si va fi inmormantat vineri la Cimitirul Bellu din Capitala, informeaza Academia Romana.

Ion SalisteanuFoto: Agerpres

Inmormantarea va avea loc de la ora 12.00, pe Aleea Academicienilor, au precizat pentru Mediafax reprezentantii Academiei, al carei membru corespondent era Salisteanu.

Totodata, contactat de Mediafax, presedintele Uniunii Artistilor Plastici (UAP), Petru Lucaci, a declarat ca Ion Salisteanu i-a fost profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, pe atunci Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", facand parte chiar din prima generatie a acestuia la catedra de pictura. Totodata, Salisteanu era presedinte de onoare al UAP.

Petru Lucaci l-a descris pe Salisteanu ca "un om cu o putere de munca si un entuziasm molipsitoare", "dinamic si inteligent", un intelectual si un bun comunicator, care "facea spectacol in jurul lui". La evenimentele la care participa "aduna tot interesul", a mai spus Lucaci, mentionand ca, la un simpozion in China la care Salisteanu a fost invitat, cei de-acolo au fost impresionati de creatia lui, care prezenta si o sensibilitate ce amintea de arta orientala, si i-au retinut lucrarile create acolo intr-un muzeu.

Nascut pe 6 octombrie 1929, la Pitesti, Ion Salisteanu a absolvit Liceul "I. C. Bratianu", continuandu-si studiile la Institutul de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe Samuel Mutzner si Adam Baltatu.

Dupa absolvirea facultatii, in 1955, Ion Salisteanu a ramas la Institutul de Arte si a parcurs treptele ierarhiei universitare, ajungand profesor la sectia de pictura. A debutat in anul 1954, cu o suita de desene la Anuala de Arta, dupa care prezentat creatiile sale la peste 200 de expozitii de arta romaneasca din strainatate, printre care la Varsovia, Dresda, Frankfurt, Venetia, Dusseldorf , Moscova, Ankara, Geneva, Paris, Phenian, Roma. Incepand cu anul 1965, a avut peste 80 de expozitii personale si a participat la 136 de tabere in tara si peste hotare.

A realizat peste 4.000 de lucrari pe mari cicluri tematice in care se distinge interesul pentru arta medievala si bizantina, pentru traditie si modernitate, evoluand spre abstractizare cu o preferinta speciala pentru ordonarea formelor din natura. Multe dintre tablourile sale au intrat in colectii si muzee din tara si strainatate.Prin intreaga sa creatie s-a impus in constiinta iubitorilor de arta ca un poet al picturii si a fost apreciat de criticii si istoricii de specialitate care i-au dedicat peste trei sute de articole, trei volume monografice si mai multe filme. Recunoasterea nationala si internationala a valorii intregii sale opere este atestata si de numeroasele premii si distinctii pe care le-a primit de-a lungul anilor, se arata in comunicatul Academiei Romane.

In 1955, Ion Salisteanu a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici profesionisti si, din 1999, presedinte de onoare.

Dupa ce, in anul 1972, a fost distins cu premiul "Ion Andreescu" al Academiei Romane, in 2006, a fost ales membru corespondent al forului de stiinta si cultura.