Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti (ONB) încheie seria recitalurilor propuse în această stagiune cu un recital extraordinar al tenorului Daniel Magdal, binecunoscut publicului bucurestean datorită rolurilor de operă interpretate pe scena ONB, în calitate de invitat. De această dată, artistul va interpreta lied-uri de Beethoven, acompaniat de pianistul Soheil Nasseri, împreună cu care Daniel Magdal a prezentat acest program pentru prima dată la Bargemusic din New York, o locatie extrem de importantă pentru muzica de cameră, iar de curând la Piano Salon Christophori din Berlin. Evenimentul intitulat “Iubire, deznădejde si sperantă în lied-urile lui Beethoven” va avea loc miercuri, 25 mai a.c., ora 19:00, în foaierul galben al ONB si va fi prezentat de Anda Tabacaru Hogea.

Tenorul ​Daniel MagdalFoto: Opera Nationala Bucuresti

Absolvent al Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi în 1991, Daniel Magdal a fost angajat ca solist la Opera Naţională Română din acelaşi oraş până în 1997, an în care s-a stabilit în Germania. De atunci desfăşoară o bogată carieră internaţională, fiind colaborator permanent al unor teatre precum cele din Braunschweig, Dresda, Freiburg, Hanovra, Saarbrücken, Schwerin, Berlin sau Praga. La acestea se adaugă participarea la prestigioase festivaluri, precum cele din Mallorca (Spania), Osaka (Japonia) sau Edmonton (Canada).

Daniel Magdal este un invitat constant al Operei Naţionale Bucureşti, pe scena căreia a interpretat roluri precum: Turiddu din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni, Edgardo din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, Samson din „Samson et Dalila” de Camille Saint – Saëns, Mario Cavaradossi din „Tosca” de Giacomo Puccini, Rodolfo din „La Bohème” de Giacomo Puccini, Don José din „Carmen” de Georges Bizet. Din repertoriul său mai amintim roluri precum Riccardo din „Un ballo in maschera” („Bal mascat”), rolul titular din „Otello”, Alfredo Germont din „La Traviata” – Giuseppe Verdi, Florestan din “Fidelio” – Ludwig van Beethoven, Nemorino din “L’elisir d’amore” (“Elixirul dragostei”) - Gaetano Donizetti.

Descris de Time Out London ca “unul dintre cei mai talentati tineri muzicieni din New York”, pianistul Soheil Nasseri este invitat permanent să cânte în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii: Alice Tully Hall (Lincoln Center), Weill Recital Hall (Carnegie Hall) si Metropolitan Opera House din New York, Philharmonie Kammermusiksaal si Konzerthaus din Berlin, Purcell Room din London, Musashino Center din Tokyo, Teatro Comunale din Florenta si Teatro Politeama din Palermo. Ca solist concertist, Soheil Nasseri a cântat sub bagheta unor dirijori ca Fabio del Cioppo, Justus Frantz, David LaMarche, John Lopez, Edward Polochick si Ormsby Wilkins. A înregistrat 6 discuri solo la Naxos, Centaur, Mahoor si 21st Century Classical. Tânărul artist a interpretat 24 de piese în premieră mondială, iar 9 compozitori au compus lucrări special pentru el. Născut din părinti iranieni în Santa Monica, California, Soheil Nasseri a studiat privat cu Karl Ulrich Schnabel, înainte de a-si întâlni actualii maestri, Jerome Lowenthal si Claude Frank. În prezent trăieste la New York si Berlin.