Luni, 23 mai, incepind cu ora 18.00, are loc in capitala o masa rotunda organizata cu ocazia comemorarii a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu. Considerat un expert in gnosticism si magie renascentista, fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago, prieten si discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, in jurul orei 13.00, intr-un grup sanitar al Universitatii din Chicago. Numele ucigasului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele si circumstantele asasinatului au ramas pina astazi necunoscute.

Dupa 20 de ani- comemorare I.P.CulianuFoto: Polirom

Sub formula Eros, magie si asasinarea profesorului Culianu. DUPA 20 DE ANI, evenimentul incearca o reluare a contextului, inca nedeslusit, in care a avut loc asasinarea lui I.P. Culianu, precum si un dosar al receptarii scrierilor si ideilor savantului si autorului de fictiune.

Masa rotunda, organizata de Editura Polirom si Institutul Cultural Roman va avea loc la sediul ICR (Aleea Alexandru, nr. 38), avandu-l ca amfitrion pe Horia-Roman Patapievici. Participa: Andrei Oisteanu, Gabriela Adamesteanu, Andrei Cornea si Paul Cernat.

Cele mai cunoscute lucrari ale lui I.P. Culianu sunt: Eros si magie in Renastere, Calatorii in lumea de dincolo, Dictionar al religiilor (in colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoasterii: mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu pina la nihilismul modern.

Un eveniment similar, organizat de Editura Polirom, va avea loc in aceeasi zi si la aceeasi ora, la Iasi, la Libraria „Orest Tafrali“ (Corpul A al Universitatii „Al.I. Cuza“). Participa: Nicu Gavriluta (amfitrion), Dan Petrescu, Stefan Afloroaei si Liviu Antonesei.

Miercuri, 18 mai, ora 12.00, Stefan Borbely a tinut conferinta Mostenirea lui I.P. Culianu la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere.

De asemenea, pe 21 si 22 mai, la Jesus College Oxford, va avea loc Colocviul purtind titlul „In and Out of This World. A Symposium in Memory of Ioan Petru Culianu (1950-1991)”, un eveniment la care participa: Moshe Idel, DorinTudoran, Stefan Borbely, Edward Kanterian, Grazia Machiano si Sorin Antohi.