Cimitirul Bellu a fost inclus pe harta culturala a Europei, devenind parte a unui proiect multicultural si multinational al Uniunii Europene, derulat cu fonduri comunitare, a declarat vineri presedintele Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa, Luiza Zyaguirre, potrivit Agerpres. "De doi ani de zile dezvoltam un proiect si incercam sa includem in acesta si Cimitirul Bellu, care va avea un rol important in aceasta gama cultural-istorica", a declarat oficialul ACSE la o intalnire cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

In opinia primarului general, ideea cimitirelor monumentale consolideaza actul cultural: "Cimitire precum Pere - Lachaise (Paris) sau Bellu sunt incarcate de amintiri, de istorie, de cultura si de semnificatia ei", a subliniat Sorin Oprescu.

La randul sau, directorul Administratiei Cimitirelor, Bogdan Tanase, a spus ca ruta cimitirelor europene genereaza, anual, intre 5 milioane si 7 milioane de vizitatori contorizati, numai pentru a vizita aceste monumente istorice si de arta. Din Asociatie fac parte 28 de tari si 93 de cimitire: "Intrarea in aceasta asociatie este benefica, in primul rand pentru Bucuresti, pentru ca eu, in clipa in care am promovat Cimitirul Bellu in aceasta Asociatie, l-am promovat la pachet cu tot ceea ce poate oferi Capitala spre vizitare. Sa nu uitam ca in Bellu sunt 20% din monumentele istorice din Bucuresti, insa turistii vor sa vada si ce alte oportunitati ofera orasul".

Potrivit acestuia, la Cimitirul Bellu se incearca promovarea identitatii ca neam, cultura si istorie, fiind puse, laolalta, toate acele zone si epoci. "Maine seara vor exista ghizi, pliante, cimitirul va fi iluminat ambiental, vor fi colegi de-ai mei care vor merge cu toate grupurile sa le explice ceea ce se intampla. De asemenea, am facut demersuri ca autobuzele care fac turul muzeelor sa faca statie si la cimitir", a spus Bogdan Tanase, referindu-se la evenimentul de sambata noaptea, cand intrarea la muzeele din Capitala va fi gratuita.

Cimitirul Bellu (Piata Eroii Revolutiei) a fost introdus, la initiativa Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, pe traseul liniei RATB infiintata cu ocazia desfasurarii evenimentului cultural "Noaptea Europeana a Muzeelor" pentru ca acolo se va desfasura evenimentul "O noapte in Gradina cu suflete a baronului Bellu".

Bogdan Tanase a mai precizat ca Administratia pe care o conduce va beneficia de voluntariatul unor studenti de la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" in demersul de promovare a Cimitirului Bellu.

Cimitirul Bellu face parte din Asociatiei Cimitirelor Semnificative din Europa din anul 2010.