Sibiul se pregateste sa devina, din 27 mai, timp de 8 zile, capitala europeană a teatrului, prin cel mai important festival al artelor spectacolelor din ţara noastră şi al treilea din Europa, spune Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internaţional de Teatru. Directorul Teatrului din Sibiu spune ca Festivalul Internaţional de Teatru va aduna, in cele 8 zile, o jumătate de milion de spectatori, atraşi de cele 350 de evenimente culturale care se vor desfăşura în diferite locuri din oraş, potrivit Agerpres.

Constantin Chiriac mai spune ca Sibiul se pregăteşte să construiască în viitorii ani cel mai mare teatru şi cea mai mare sală de conferinţe din România, investiţie evaluată acum la peste 50 de milioane de euro.

"Anul acesta vor fi spectacole foarte, foarte diverse. În acelaşi timp, am dezvoltat un proiect special cu Teatrul 74, cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureş şi cu Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi cu Universitatea noastră, în care s-au produs un număr de spectacole, şi primele cele mai bune patru vor fi produse în festival, în aceste cluburi. Tot programul va fi de asemenea promovat prin Bursa de spectacole. (...) Nu se poate să nu dai o şansă tineretului, pentru că festivalul este cel mai important festival al artelor din România şi unul din cele mai mari din Europa şi din lume. Din păcate, tinerii au foarte puţine şanse în această clipă în România. La Sibiu este şi singura şcoală de teatru şi singura de management cultural, care este legată de o structură atât de importantă cum este Teatrul Naţional, Festivalul Internaţional, Bursa de spectacole. Şcoala de teatru de la Sibiu, din cadrul Universităţii, este singura din România care nu produce şomeri", a declarat Constantin Chiriac, intr-un interviu acordat Agerpres.

"Sunt nume foarte importante care vin pentru prima dată la Sibiu. Sunt conferinţe excepţionale, care sunt mobilate cu personalităţi. Faţă de anul trecut, sunt un număr cvadublu de ateliere specializate. Avem un număr mult mai mare de expoziţii. Centrul Grotowski din Polonia vine pentru prima dată anul acesta la Sibiu. Primarul localităţii unde este Muzeul şi Centrul Grotowski va veni la Sibiu la festival să vadă ce înseamnă programul cultural de după Capitala Culturală Europeană, el candidând la acest titlu pentru 2016", adauga Constantin Chiriac.

"Festivalul a avut de la început o dezvoltare în concordanţă cu viaţa, cu comunitatea, cu nevoile locale, naţionale şi internaţionale. Maturizarea lui s-a produs încă din clipa în care a ieşit în stradă, pentru că intrarea în dialog direct cu comunitatea a reprezentat această provocare pe care îl acceptă o echipă managerială, încât să răspundă tuturor provocărilor artistice dintr-o ţară, în dialog cu Europa şi cu lumea. În acelaşi timp este o oportunitate locală şi naţională din punct de vedere al spaţiilor, al energiilor, al banilor, al voinţei politice", subliniaza directorul Festivalului.

Constantin Chiriac povesteste ca, daca prima editie a festivalului a adunat opt spectacole din 3 tari, in acest an vor fi 70 de ţări cu 350 de evenimente "şi un număr uriaş de spectatori care ne situează în poziţia de lider, 60.000 de spectatori pe zi."

Intrebat daca festivalul a iesit din criza in 2011, Constantin Chiriac a raspuns ca "Este o perioadă foarte grea. Noi avem acelaşi buget ca şi anul trecut în condiţiile în care a apărut TVA-ul de 24%, costul benzinei este cu 30-40% mai mare. Partea cea mai dificilă pentru noi este Legea dreptului de autor care a intrat în vigoare anul trecut, pentru că la orice contract de acest fel trebuie să achităm toate contribuţiile, asta presupunând sărirea de la contribuţie de 10 maxim 16%, la 42%. Practic, s-a dus cu 30% în sus cheltuiala. Dacă avem acelaşi buget din fonduri publice, a trebuit să facem investiţie de creativitate, de imaginaţie, parteneriate, în aşa fel încât programul în plus care a apărut faţă de anul trecut să poată să fie susţinut. Nimic nu se face fără bani, chiar dacă ei sunt potenţiali, chiar dacă ei vin din proiecte."

Bugetul festivalului este, ca si anul trecut, de 5,8 milioane de euro: "26% este parte din bani publici. Este enorm de puţin. Vreau să văd şi eu o afacere privată care foloseşte 26% bani proprii şi aduce 74%, bani potenţiali, care vin din diverse surse. Sunt foarte mulţi sponsori, parteneri importanţi, pentru prima dată avem şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Este un lucru de cinste că brandul România se asociază Festivalului Internaţional de Teatru. Aş vrea să punctez un lucru important. La decernarea Premiilor de Excelenţă ale Asociaţiei Internaţionale în Turism, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în urma cercetărilor şi a voturilor celor din domeniu, a întrunit sufragiile unanime, situându-se pe primul loc din punct de vedere al vizibilităţii, dar în primul rând al contribuţiei economice aduse către structurile de turism. Asta în condiţiile în care festivalul primeşte de la Ministerul Culturii 1,5 milioane de euro, cât primeşte şi Festivalul Naţional de Teatru, care are numai 37 de evenimente naţionale, în condiţiile în care noi aducem 350 de evenimente şi în comparaţie cu 30 de milioane de euro, cât primeşte Festivalul ''Enescu'', care este poziţionat după noi. Este un lucru absolut important care trebuie arătat. Eu nu cer neapărat dreptate, dar cer o judecată dreaptă."

Constantin Chiriac a vorbit si despre un nou teatru la Sibiu: "În noul Plan Urbanistic General există programat un nou teatru şi o nouă sală de congrese. Se va face un consorţiu să poată să atragă fondurile necesare, în condiţiile în care să aplicăm pentru fondurile europene. Nu există încă un proiect gata, vom avea noul teatru pe Cazarma 90, pe 5.800 de metri pătraţi desfăşurat, cu trei săli de spectacole, foarte diferite. Sunt puţine spaţii de genul pe care le invoc eu. Există din ce vrem să facem, la Viena, la Centrul Pompidou din Paris, centre în SUA, Japonia şi Australia. Va fi o clădire pe mai multe nivele. Se va ajunge la o soluţie de parcare pentru tot oraşul vechi. Ca investiţie este vorba de 50-60 de milioane de euro. Depinde de criza mondială, de perioada imediat următoare, cu alegeri. În general spaţiile de joc funcţionale nu trebuie să fie mai mari de 500 de locuri pentru spectatori. La nivelul Sibiului, care are 200.000 de locuitori, o sală mai mare nu ar fi funcţională. Va fi o sală de 500, una de 300, alta de 150 de locuri. Va exista o formulă modulară, ca cele trei săli să se poată uni, pentru marile spectacole, concerte şi în acelaşi timp va fi o mare sală de congrese, care acum nu există în România, motiv pentru care structurile mari pleacă din România. "