Două viori istorice la Sala Radio pe 13 mai - Stradivarius "Pachoud" și Guarneri "Maria Theresia"

de D.S.     HotNews.ro
Duminică, 8 mai 2011, 22:42 Actualitate | Cultură


Violoniști Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră simultan pe scea Sălii Radio două viori istorice: Stradivarius "Pachoud" din 1694 și Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați în premieră la București în Concertul pentru două viori şi orchestră de coarde de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gerd Schaller, vineri, 13 mai 2011, la ora 19.00, la Sala Radio.

De asemenea, în deschiderea serii publicul il va putea auzi pe Valentin Gheorghiu în calitate de organist cu o compoziţie proprie, Coral şi fugă în stil clasic pentru orchestră şi orgă.

Există creatori care au afinităţi atât de profunde cu spiritualitatea poporului lor, încât pentru conştiinţa întregii omeniri ei o reprezintă plenar şi indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvořák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvořák, cultura muzicală a ţării sale se impune în marele romantism la cele mai înalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvořák va încheia concertul Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.

Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu prof. Oprişan. Printre mentorii săi s-au numărat ulterior profesorii Mailat, Adriana Carpen şi Cornelia Bronzetti. În perioada de început tânărul violonist a câştigat şapte competiţii naţionale şi premiul I la Concursul Internaţional „Kocian", Cehoslovacia. Ulterior, din 1990, la invitaţia violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie „Menuhin" din Gstaad, a avut şansa de a-şi continua studiile  beneficiind  de îndrumarea lui Lysy şi a unor maeştri ca Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal şi alţii. Preocupat  în permanenţă de perfecţionarea profesională a studiat în continuare cu Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, participând activ la cursurile de măiestrie susţinute de Itzakh Perlman.

Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, ulterior a fost admisă la Liceul de Muzică al Conservatorului din St. Petersburg, clasa profesorului Lev Ivaşenko, printre mentorii săi numărându-se, de asemenea, Mihail Gantwarg şi Alexander Stang. A fost singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundaţia „Little Dreams”, patronată de faimosul cântăreţ Phil Collins. Din anul 2007, este membră a renumitei „Royal Concertgebouw Orchestra" din Amsterdam.

Ilustră personalitate a artei interpretative româneşti, compozitor, Valentin Gheorghiu este un nume de rezonanţă internaţională, inclus în categoria marilor muzicieni ai contemporaneităţii. Astfel, în „Les Nouvelles littéraires” cunoscutul critic Marc Pincherle nota: „pun pe acelaşi plan talentul prodigios al lui Sviatoslav Richter şi pe acela al pianistului român Valentin Gheorghiu.” Fiecare apariţie a sa în concert sau recital este un eveniment muzical cucerind ascultătorii prin nobleţe, eleganţă şi rafinament. Pentru meritele sale deosebita a fost distins cu titlurile de Doctor „Honoris Causa” al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi al Universităţii de arte „George Enescu” din  Iaşi.

Născut la Bamberg în 1965, Gerd Schaller a absolvit cu cea mai înaltă distincţie cursurile Şcolii Superioare de Muzică din Würzburg parcurgând ulterior traseul clasic pentru a deveni prim-dirijor la Würzburg, Hanovra, Braunschweig şi director artistic la Magdeburg. Recent Schaller a realizat un proiect care i-a adus unul dintre cele mai importante premii germane din domeniul muzicii clasice – Premiul ECHO Klassik /2010 – acordat celei mai bune înregistrări din categoria „opera secolului 19”. Este vorba despre prima audiţie absolută a operei Merlin de Karl Goldmark în formă concertantă şi înregistrată pe CD la pupitrul propriei sale formaţii – Orchestra Festivalului "Ebracher Musiksommer" .

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 – 64) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro, inforemeaza Orchestrele şi Corurile Radio.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

559 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by