Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat, vineri, la Sibiu, ca in 2009 a vrut "foarte mult" sa achizitioneze fondul de documente care i-au apartinut lui Emil Cioran, evaluat la suma de 100.000 de euro, dar "se ajunsese la o suma pe care ministerul nu o avea".

Theodor Paleologu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, in anul 2009, pe vremea cand era ministru al Culturii, a fost foarte interesat de achizitionarea fondului de documente ce i-au apartinut lui Emil Cioran, transmite corespondentul Mediafax.

"Despre manuscrisele respective stiam din vara lui 2009. Imi atrasese atentia asupra lor un critic de teatru care se vazuse cu Eleonora Cioran. Stiam despre ele, nu a fost vorba inca despre o oferta, dar, evident, m-a interesat foarte mult subiectul si am vrut foarte mult ca ministerul sa le achizitioneze si s-a facut o evaluare. Prima data o evaluare rapida, apoi si una completa si se ajunsese la o suma, in euro, pe care ministerul nu o avea la acea data", a declarat Theodor Paleologu.

El a sustinut ca a sperat ca rectificarea bugetara de la finalul anului 2009 sa rezolve problema banilor pentru cumpararea documentelor, dar, pe langa bani, a fost vorba si de proceduri extrem de complexe care nu au fost indeplinite pana la incheierea mandatului sau de ministru.

Paleologu a spus ca nici Kelemen Hunor, care l-a succedat la sefia ministerului, nu a reusit achizitionarea documentelor, pentru ca bugetul pentru anul 2010 a fost aprobat abia in aprilie.

"Bugetul pe 2010 a venit tarziu, Ministerul Culturii nu s-a putut misca atat de repede, iar doamna Cioran s-a razgandit", a spus Paleologu.

Fostul ministru al Culturii a afirmat ca ceea ce s-a intamplat cu documentele lui Emil Cioran "demonstreaza inca odata ca bugetul Ministerului Culturii este foarte redus si este greu sa faca fata unor astfel de provocari".

Kelemen Hunor a declarat ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) a primit in 2009 o oferta de a cumpara manuscrisele lui Cioran de la cumnata acestuia, iar in 2010 Biblioteca Nationala a Romaniei le-a evaluat la 100.000 de euro, intre timp acestea fiind scoase la licitatie la Paris.