Teatrul Radnóti din Budapesta prezinta "Apasii" la TNB

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 15 aprilie 2011, 15:41 Actualitate | Cultură


Teatru Radnóti din Budapesta prezintă publicului bucureştean un excelent spectacol din repertoriul sau curent pe o temă de mare actualitate: prelucrarea istoriei recente. Piesa care a servit drept suport pentru acest spectacol montat într-o manieră aproape cinematografică a fost scrisă în 2009 la cererea Teatrului RADNÓTI pentru actorii trupei budapestane de către autorii Géza Bereményi, Krisztina Kovács. Reprezentatia va avea loc marţi, 3 mai 2011, de la ora 20.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional.

La începutul anilor şaizeci în Ungaria, un grup de tineri au ales o formă inedită de rezistenţă şi de opoziţie faţă de dictatură: au organizat tabere de triburi indiene, s-au costumat cu mocasini şi pene, încercând în acest fel să iasă de sub constrângerile cotidianului. Puterea, găsindu-le suspectă comportarea, a ordonat supravegherea lor pentru a se lămuri pe cine „acoperă" sau ce acoperă hainele indiene. Copiii şi nepoţii participanţilor la jocul de odinioară „de-a indienii" încearcă - azi, după cincizeci de ani - să înţeleagă resorturile ascunse ale acestui joc şi să prelucreze psihic motivaţia părinţilor lor. Tema piesei este una de mare actualitate: problema turnătorilor. Societatea maghiară continuă să fie marcată şi azi de traumele pshihologice din timpul erei lui Kádar, când mii de oameni simpli au fost constrânşi să-şi toarne prietenii, familia, vecinii şi colegii. Poveştile lor adevărate ies cu greu la suprafaţă. Finalul deschis al piesei „Apaşii" reflectă încă insuficienta înţelegere şi prelucrare a istoriei recente din Ungaria modernă.

În distribuţia spectacolului face parte actorul Sándor CSÁNYI, vedetă de notorietate a cinematografiei naţionale ungare (peste 40 de roluri în filme, 20 de roluri în teatru), laureat a numeroase premii de interpretare masculină şi medaliat cu Crucea de Cavaler a Republicii Ungare. Este prima montare pentru teatru a regizorului de film Ferenc TÖRÖK. Imaginea şi animaţia sunt semnate de Áron GAUDER.

Spectacolul va fi titrat în limba română, traducerea fiind asigurata de  Ana Scarlat.
Reprezentatia spectacolului "Apasii" in interpretarea actoriilor Teatrului Radnóti din Budapesta are loc la invitatia Teatrului Naţional din Bucureşti, se arata in comunicatul TNB.


Citeste mai multe despre   


131 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version