Eleonora Cioran, sotia fratelui lui Emil Cioran, sustine ca documentele care au fost scoase la licitatie in Paris, pe 7 aprilie, au fost sustrase din casa ei in urma cu un an. "Laurence Tacou a luat documentele fara stirea mea", a declarat Eleonora Cioran la B1 TV. Potrivit acesteia, documentele i-au fost sustrase cu complicitatea unei romance pe nume Gina Puica, cele doua avand anul trecut acces in locuinta sa. Laurence Tacou detine editura L'Herne si este fiica lui Constantin Tacou, roman care a fondat aceasta editura in Franta si care a fost prieten apropiat al lui Emil Cioran.

Potrivit Eleonorei Cioran, dupa vizita celor doua a observat ca lipseste o parte dintre documentele filosofului, inclusiv diploma de bacalaureat a lui Emil Cioran. In ce priveste licitatia de la Paris de pe 7 aprilie, cumnata lui Cioran sustine ca nu a avut cunostinta despre acest eveniment si ca nu a primit niciun ban de pe urma vanzarii manuscriselor la licitatie.

Aceasta a precizat ca ar fi vrut sa dea documentele catre Ministerul Culturii, care a si trimis un evaluator in acest sens, care a stabilit valoarea colectiei la 100.000 de euro. Ministerul nu a avut, insa, banii sa cumpere manuscrisele, a adaugat Eleonora Cioran, citata de B1TV.

In cadrul emisiunii "Evenimentul Zilei" a intervenit si fiul Eleonorei Cioran, care a declarat ca este necesara sesizarea politiei in acest caz.

  • Eleonora Cioran, intr-un alt interviu: Doamna Tacou a venit la mine in vara anului trecut si si-a luat documentele pe care le-a dorit. Dupa un timp, mi-a trimis niste bani prin posta

Eleonora Cioran a declarat, insa, intr-un alt interviu acordat publicatiei Evenimentul Zilei, ca este prietena cu Laurence Tacou si ca in vara anului trecut aceasta a luat "documentele pe care le-a dorit", dupa care i-a trimis niste bani prin posta.

"Doamna Tacou a venit la mine in vara anului trecut si si-a luat documentele pe care le-a dorit. Dupa un timp, mi-a trimis niste bani prin posta: m-a rasplatit pentru acele manuscrise. Suntem prietene. La inceputul anilor 1990, impreuna cu sotul meu (Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, n.red.) am facut excursii prin Franta, alaturi de ea si de tatal ei", a declarat Eleonora Cioran. In ce priveste suma pe care a primit-o de la Laurence Tacou, aceasta a precizat ca este vorba despre "o suma modica".

  • Sorin Iliesiu a depus plangere penala la Parchetul General. "Solicit cercetarea penala a cetatenei franceze Laurence Tacou si a conducerii Casei Binoche si Giquello din Paris"

Pe de alta parte, regizorul Sorin Iliesiu a depus oficial plangere penala la Parchetul General, solicitand "declansarea unei anchete penale internationale instrumentate de Parchetul General din Romania in parteneriat cu Parchetul General din Franta, pentru aflarea prin justitie a adevarului privitor la instrainarea arhivei Emil Cioran (din perioada romana a vietii si a operei acestuia) de patrimoniul cultural al Romaniei".

Potrivit documentului inaintat procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, "in timpul regimului comunist, arhiva personala a lui Emil Cioran a fost pastrata de parintii acestuia, Elvira si Emilian Cioran - protopop al Sibiului. Dupa moartea acestora, arhiva a fost preluata de Aurel Cioran, fratele mai mic al lui Emil Cioran. Dorinta lui Emil Cioran a fost ca arhiva lui personala din perioada romana a vietii sale sa fie donata Bibliotecii Astra din Sibiu. Acesta lucru l-am auzit, atat eu cat si dl Gabriel Liiceanu, direct de la fratele lui Emil Cioran, Aurel Cioran, care urma sa faca aceasta donatie spre sfarsitul vietii, dar nu a mai apucat intrucat a decedat neasteptat la 83 de ani, in 1977".

"Dupa moartea lui Aurel Cioran, d-na Eleonora Cioran a ignorat dorinta lui Emil Cioran - si este imposibil sa nu fi stiut de aceasta dorinta -, si nu a donat arhiva personala a acestuia catre Biblioteca Astra din Sibiu. In 2008, d-na Eleonora Cioran s-a decis sa vanda ceea ce nu era al dansei si a propus Ministerului Culturii sa achizitioneze arhiva contra-cost, dar ministerul, dupa ce a expertizat-o, a decis sa nu o achizitioneze intrucat a considerat ca suma solicitata era prea mare".

"Solicit cercetarea penala a cetatenei franceze Laurence Tacou si a conducerii Casei Binoche si Giquello din Paris, in baza marturiilor care ar trebui date incepand de miercuri 13 aprilie a.c., in fata procurorilor, de d-na Eleonora Cioran (in varsta de 86 de ani, domiciliata in str.Dealului din Sibiu), de fiului dansei, precum si de cetateana romana Gina Puica. Solicit ca, in baza concluziilor viitoarei anchete internationale, Casa Binoche si Giquello din Paris sa declare ilegala licitatia din 7 aprilie 2011 astfel incat intreaga arhiva Cioran licitata ilegal sa fie redata GRATUIT patrimoniului national al Romaniei, asa cum a dorit Emil Cioran", se arata in documentul semnat de Sorin Iliesiu.

Solicitare de Ancheta Penala Internationala Arhiva Cioran

UPDATEParchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca a primit "in cursul zilei de astazi, 13.04.2011, in format electronic, o sesizare penala (datata, Bucuresti, 12.04.2011, nesemnata si atribuita „numitului Sorin Iliesiu, coautor - impreuna cu Gabriel Liiceanu - al filmului documentar de lung-metraj Apocalipsa dupa Cioran, prezentat de ICR-Paris, ICR-Madrid, ICR-Stockholm, ICR-Budapesta, ICR-Berlin, ICR-Viena, ICR-New-York cu ocazia centenarului Cioran)". "Obiectul sesizarii il reprezinta 'arhiva personala a lui Emil Cioran - din perioada romana a vietii si operei sale', aceasta fiind transmisa Sectiei de urmarire penala si criminalistica pentru a proceda conform normelor procesual penale aplicabile in materie", se arata in comunicatul de presa.

  • Povestea documentelor licitate la Paris spusa de Gabriel Liiceanu

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 7 aprilie, in ziua in care documentele apartinand lui Emil Cioran au fost scoase la licitatie, filosoful Gabriel Liiceanu a declarat ca "aceste manuscrise i-au fost returnate lui Aurel Cioran de catre mine la inceputul anilor 90".

El afirma ca, dupa ce le-a studiat timp de doi ani pentru documentarea unei carti, le-a returnat lui Aurel Cioran, care urma, la randul sau, sa le doneze Bibliotecii Astra din Sibiu. Acest lucru, spune Liiceanu, nu s-a mai intamplat si nu stie sa existe vreun testament in acest sens. Emil Cioran a murit in iunie 1995 iar fratele sau, Aurel Cioran, doi ani mai tarziu.

In aceeasi zi, Sorin Iliesiu, coautor - alaturi de Gabriel Liiceanu - al filmului documentar de lung-metraj "Apocalipsa dupa Cioran", a trimis o scrisoare deschisa ministrului de Externe, Teodor Baconschi, in care i-a cerut sa opreasca "licitarea ilegala (...) a unor obiecte importante din arhiva Cioran".

Amintim ca, la licitatia din Paris din data de 7 aprilie, intreg lotul de documente apartinand lui Emil Ciorana fost cumparat de compania KDF-Energy ce apartine luiGeorge Brailoiu, cu 405.000 de euro. Acesta a anuntat marti ca a donat documentele Bibliotecii Academiei Romane.

La licitatia de la Paris au participatTVR siBiblioteca Centrala Universitara, care nu au avut insa fonduri pentru a licita pentru intreg lotul de documente.Ministerul Culturii a anuntat inaintea evenimentului ca nu are bani pentru a cumpara documentele care i-au apartinut lui Emil Cioran.

Citeste si: