Poeta, editoarea şi traducătoarea Denisa Comănescu deschide pe 14 aprilie seria Poeţi români contemporani, organizată de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu organizaţia britanică Poet in the City. Seria prezintă, în premieră la Londra, şase dintre cei mai talentaţi poeţi romani ai momentului.

Denisa ComănescuFoto: ICR Londra

După Denisa Comănescu, vor susţine lecturi la sediul ICR din Londra, următorii poeţi: Claudiu Komartin (12 mai), Bogdan Ghiu (23 iunie), Miruna Vlada (22 septembrie), Andrei Bodiu (20 octombrie) şi Vasile Gârneţ (17 noiembrie). Moderatorul şi gazda lecturilor este Amanda Hopkinson, membru de onoare al British Centre for Literary Translation la University of East Anglia şi profesor de literatură universală la Manchester University şi City University, Londra. Lectura în limba engleză va fi suţinută de actriţa Cristina Catalina.

Denisa Comănescu (n. 1954), primul invitat al seriei, a publicat cinci volume de poezie şi este, totodată, unul dintre cei mai apreciaţi editori de pe piaţa românească de carte şi director general al editurii Humanitas Fiction din august 2007. A debutat cu Izgonirea din Paradis (1979), volum pentru care a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor, iar în 2008 a lansat audiobookul Obsesia biografiei, ce cuprinde 73 de poeme în lectura autoarei. Poeziile sale au fost publicate în antologii în peste 15 ţări, iar volumele sale de versuri au fost publicate în Suedia, Glädje utan försoning (Förlags ab Gondolin, Stehag, 1999), şi în Spania, Regreso del exilio (AdamaRamada Ediciones, Madrid, 2008).

Parteneriatul ICR Londra cu fundaţia Poet in the City urmăreşte să faciliteze prezenţa scriitorilor români în Marea Britanie, în cadrul unor programe de succes. Poet in the City este principala organizaţie britanică ce promovează gustul pentru poezie în rândul unui public cultivat, cu un program divers de lecturi, conferinţe şi dezbateri, dar şi prin programe educaţionale sau editoriale. Evenimentele atrag, regulat, un număr mediu de 250 de spectatori şi sunt printre cele mai prestigioase din Londra, fiind evidenţiate ca atare în media. Pentru originalitatea programelor şi a modului de lucru în colaborare cu organizaţii internaţionale, fundaţia a primit susţinere financiară din partea Arts Council până în 2015.

În cadrul programelor Poet in the City au susţinut lecturi nume celebre ale genului liric, atât din Marea Britanie cât şi din poezia internaţională, precum Carol Ann Duffy, Andrew Motion, Wendy Cope, Michael Horovitz, Carles Duarte, Ben Okri sau Valdemar Kalinin.