Studioul Experimental de Operă şi Balet „Ludovic Spiess” (SEOB) din cadrul Operei Naţionale Bucureşti (ONB) prezinta publicului o Seara Beethoven, în interpretare vocală si instrumentală. Recitalul va cuprinde cântece pentru voce, pian, vioară şi violoncel de Beethoven şi va avea loc vineri,15 aprilie a.c., ora 19:00, în Foaierul galben al ONB.

Ana Maria ComsaFoto: Opera Nationala Bucuresti

La începutul secolului al XIX-lea, Ludwig van Beethoven se afla în plin avânt creator. În perioada în care compunea celebrele sale simfonii şi cvartete, compozitorul şi-a îndreptat atenţia spre o nouă sursă de inspiraţie: cântece populare din diferite zone geografice europene. Astfel iau naştere melodii inspirate de muzica tradiţională germană, daneză, poloneză, spaniolă, italiană, rusă, maghiară, irlandeză, scoţiană sau galeză.

Folosind versurile unor poeţi celebri ai timpului, ca Byron sau Walter Scott şi melodica specifică irlandeză, Beethoven compune adevărate bijuterii muzicale, constituite sub forma unor miniaturi pentru voce cu acompaniament de pian, vioară şi violoncel.

Pentru o seară, în premieră naţională, melodiile de inspiraţie irlandeză ale lui Beethoven vor răsuna în Foaierul Operei Naţionale Bucureşti în interpretarea sopranei Ana-Maria Comşa şi a invitatei sale, mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza. Cele două soliste vor fi acompaniate de Mihaela Vîlcea – pian, Mihai Ghiga – vioară şi Emese Ildiko – violoncel.

Recitalul va fi prezentat de Anda Tabacaru Hogea.

Soprana Ana-Maria Comşa este colaborator al Operei Naţionale Bucureşti din 2008, unde a putut fi urmărită în spectacole ca “Der fliegende Holländer” (“Olandezul Zburător”), “Evgheni Oneghin” şi “Hänsel şi Gretel”. Câştigătoare a unor concursuri naţionale şi internaţionale (Italia şi Bulgaria), repertoriul sopranei mai cuprinde şi roluri ca Leonora din “Il Trovatore” de Verdi sau Santuzza din “Cavalleria rusticana” de Mascagni, lucrări vocal-simfonice (“Nuits d’été” de Berlioz, Missa în do minor de Mozart), arii de concert şi lieduri. A susţinut numeroase concerte în ţară şi a colaborat cu Filarmonica “Marea Neagră” din Constanţa, Orchestra de Cameră Radio şi Teatrul de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa.

Mezzosoprana Miruna Gavrilă Sturza este absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică, secţia Canto şi a masteratului în interpretare al aceleiaşi universităţi. Este câştigătoare a mai multor premii la concursuri de canto, printre care Premiul I la Concursul de Interpretare a Liedului Românesc de la Braşov şi Premiul Fundaţiei Darclée în cadrul Concursului Internaţional de Canto “Hariclea Darclée” - Brăila. Repertoriul său cuprinde lucrări vocal-simfonice, lieduri de Ravel, De Falla, Fauré, Duprac, Enescu. A studiat rolurile Rosina din “Il Barbiere di Siviglia” de Rossini, Carmen din opera omonimă de Bizet şi Azucena din “Il Trovatore” de Verdi. A avut numeroase apariţii în diverse săli de concert cum ar fi: Sala Radio, Ateneul Român, Filarmonica Râmnicu Vâlcea, precum şi Opera Naţională Bucureşti.