Luni, 11 aprilie, la ora 19.00, la Libraria Dalles din Bucuresti (B-dul N. Balcescu nr. 18), va avea loc lansarea romanului Noptile Patriarhului de Tatiana Niculescu-Bran, cea mai recenta aparitie din colectia Ego. Proza a editurii Polirom. La evenimentul de lansare, romanul va fi prezentat de Carmen Musat, Cornel Mihai Ionescu si Paul Cernat iar actorul Victor Rebengiuc va citi un fragment din roman. Discutiile vor fi moderate de Daniel Cristea-Enache, informeaza editura Polirom.

Noptile Patriarhului de Tatiana Niculescu-BranFoto: Polirom

Patriarhul are nouazeci si doi de ani, un trecut controversat si probleme cu prostata. Traieste intr-un palat, slujit ca un imparat bizantin. Noptile ii sint bintuite de boala si de amintirile unei vieti inchinate deopotriva Bisericii si puternicilor zilei, fie ei legionari sau comunisti. Zilele ii stau sub semnul urgentei: trebuie sa-si asigure succesiunea in scaunul de Patriarh. Viclean si hitru, batrinul se stie inconjurat de insi unsi cu toate alifiile, gata oricind sa-i ia locul. Pe prietenii credinciosi ii poate numara pe degetele de la o mina. Tinerii din lumea lui ii detesta compromisurile politice, iar cei care au cu adevarat puterea il amagesc, lasindu-l sa creada ca e stapinul propriilor decizii. Tentaculele puterii il insotesc pina in pragul mortii si chiar dincolo de ea. Va reusi Patriarhul sa dejoace planurile rivalilor sai?

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Intre 1995 si 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, sectia romana de la Londra. Intre 2004 si 2008 a condus biroul BBC WS de la Bucuresti. In 2010, Liternet i-a publicat piesa de teatru „Brincusi contra SUA“, o abordare inedita a celebrului proces cu acelasi nume intentat de Brincusi statului american in 1926. Tatiana Niculescu Bran a mai publicat romanele Spovedanie la Tanacu si Cartea Judecatorilor care, in dramatizarea autoarei, au devenit piesa de teatru. Piesa Spovedanie la Tanacu a avut premiera la Teatrul La MaMa din New York in 2007, in regia lui Andrei Serban.​