Grupul rus de arta contestatara Voina, ai carui membri au fost inclusiv arestati in trecut pentru operele create, a castigat premiul pentru arta moderna acordat de Ministerul Culturii pentru penisul imens desenat in fata birourilor FSB (fost KGB) din Sankt-Petersburg, relateaza AFP.

Falus capturat de KGBFoto: Voina

Grupul Voina ("razboi") a obtinut premiul "Inovare-2011" in domeniul artei moderne vizuale pentru "Falusul capturat de FSB", a anuntat serviciul de presa al Centrului pentru arta moderna din Ministerul Culturii, organizatorul concursului.

Premiul are o valoare de 400.000 ruble (10.000 euro).

Membrii Voina au desenat vara trecuta un penis cu o inaltime de 60 de metri pe podul Liteini din Sankt-Petersburg, care se ridica in timpul noptii pentru a permite trecerea vapoarelor, in plin centru al fostei capitale imperiale.

O data podul ridicat, imensul desen se ridica exact in fata sediului local al FSB (serviciul federal de securitate).

Militantii acestui grup nu au asistat la ceremonia de anunt a rezultatelor concursului, care a avut loc joi seara la Moscova.

"Nu aveam pentru ce merge, pentru noi e ceva secundar", a declarat unul dintre liderii grupului, Leonid Nikolaiev, supranumit Lonia.

Intr-o alta 'performanta' extrema, denumita "Lovitura de palat", membrii grupului Voina au rasturnat intr-o noapte din septembrie 2010 trei masini de politie in centrul Sankt-Petersburgului, in apropiere de palatul Mihailovski, pentru a protesta fata de arbitrariul si coruptia din randul fortelor de ordine.

Liderii grupului, Oleg Vorotnikov si Leonid Nikolaiev, au petrecut trei luni intr-o inchisoare din Sankt-Petersburg dupa aceasta actiune.

Actiunile grupului, filmate si postate inline pe www.free-voina.org, fac de fiecare data deliciul internautilor din Rusia.