Romania va fi prezenta la cea de a 40-a editie a Targului International de Carte de la Londra (LBF), desfasurat in perioada 11 - 13 aprilie 2011, cu un stand national organizat, pentru al patrulea an consecutiv, de Institutul Cultural Roman prin Centrul National al Cartii. Vor fi expuse 600 de volume aparute la 26 de edituri romanesti si peste 50 de traduceri publicate in strainatate cu sprijinul ICR.

La stand vor fi distribuite, de asemenea, materiale de promovare a literaturii romane (cataloage, CD-uri) si brosuri despre programele ICR. Editorii de la University of Plymouth Press, invitati speciali ai standului romanesc, vor prezenta seria 20 de autori romani, lansata in noiembrie 2009 si sustinuta de ICR prin programul omonim.

In prima zi a targului, luni, 11 aprilie, in cadrul programului dedicat inovatiilor din domeniul literaturii pentru copii, organizat ca parte a LBF, Florin Bican (autor, coordonator) si Gabriela Boiangiu (ilustrator, membru al Clubului Ilustratorilor din Romania) vor prezenta volumul Bookataria de texte si imagini/ The Cook-a-book Pancyclopedia of Texts and Images.

Tot luni, la standul Romaniei, scriitorul Stelian Tanase, al carui volum Clientii lui Tanti Varvara a aparut la UPP la sfarsitul anului trecut in editie bibliofila, va participa la un dialog cu Rosie Goldsmith, jurnalist BBC. Actrita Cristina Catalina va citi fragmente din traducerea in limba engleza. Discutia va fi urmata, de o receptie oferita de University of Plymouth Press si Institutul Cultural Roman pentru a marca cel de al treilea an de cooperare editoriala dintre cele doua institutii.

Marti, 12 aprilie 2011, la invitatia organizatorului Gourmand World Cook Book Awards, scriitorul Mircea Dinescu va sustine o demonstratie culinara din bucataria romaneasca la Cook Book Corner, spatiu special amenajat in cadrul LBF pentru promovarea literaturii gastronomice. Dupa demonstratia culinara, la standul Romaniei, Mircea Dinescu va oferi un recital de poezie. Traducerea textelor ii apartine scriitorului Florin Bican iar interpretarea in limba engleza va fi asigurata de actrita Cristina Catalina. Lectura va fi urmata de o degustare de vin din productia proprie a scriitorului.

Miercuri, 13 aprilie 2011, in cadrul seminarului-atelier Passing It On: Training the Next Generation of Translators organizat la Literary Translation Centre, Florin Bican, coordonatorul programului de burse pentru traducatori, va prezenta programele de sustinere a traducerilor din literatura romana derulate de ICR prin CENNAC. Infiintat in 2010, Centrul pentru traduceri literare / Literary Translation Centre reuneste traducatori, editori, autori si parteneri institutionali, incurajand schimbul de experienta si promovand traducerea literara ca mijloc de acces la literatura din spatii lingvistice diverse.

Institutul Cultural Roman din Londra marcheaza prezenta Romaniei la London Book Fair cu un concert extraordinar de jazz cu Teodora Enache (voce) & Sorin Terinte (pian). Concertul va fi urmat de vernisajul expozitiei de ilustratii si carti de artist Bound to Art, curatoriata de Matei Caltia.

Evenimentele vor avea loc la sediul ICR Londra, pe 13 aprilie, in ultima zi a targului de carte desfasurat la Earls Court. Expozitia Bound to Art prezinta o selectie a celor mai bune ilustratii de carte si carti de artist produse in Romania, de la artisti ai generatiei 1960 precum Geta Bratescu si Stefan Caltia, pana la anii 2000, cu lucrari de Dan Perjovschi, Daniel Knorr si multi altii – reprezentanti semnificativi ai productiei de gen romanesti. Expozitia va fi deschisa pana pe 12 mai.

Targul International de Carte de la Londra, una dintre cele mai importante manifestari mondiale de profil, reuneste peste 23.000 de profesionisti din domeniul editorial din intreaga lume. Tara invitata la aceasta editie aniversara este Rusia.