Un roman a cumparat colectia Cioran licitata joi la Paris, pentru o suma de patru ori mai mare decat cea estimata. Ce s-a intamplat la Hotel Drouot? Raspunsul intr-un reportaj RFI de Luca Niculescu in contextul in care vineri, 8 aprilie, se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

Paris, 7 aprilie, ora14.00. Hotel Drouot, locul legendar al licitaţiilor pariziene. În prima sală din stânga se vinde o " excepţională colecţie a filozofului român Emil Cioran"', dupa cum citesc în catalog. O sală de vreo 200 de metri pătraţi, tapetată cu vişiniu. Vreo 50 de persoane sunt interesate de licitaţia care tocmai a început. Mă aşez în primul rând între colegul meu de la RFI, Vasile Damian, şi un domn care are un morman de dosare în faţă. "E unul dintre cei care participa la licitatie", îmi şopteşte Vasile.

Acţiunea propriu zisă se desfăşoară în faţă. Pe o estradă, în spatele unui pupitru stă comisarul licitaţiei, un domn de 40 de ani, Renaud Giquello, proprietarul casei care organizează vânzarea manuscriselor. El e cel care anunţă unul câte unul documentele care urmează să fie vândute şi încheie cu o lovitură de ciocan în momentul în care nu mai licitează nimeni. Lângă el o masă cu mai multe telefoane şi cu câţiva oameni. Sunt cei care licitează pentru persoane ce nu pot sau nu vor să participe fizic la eveniment. În sală sunt şi alţi oameni interesaţi de manuscrisele lui Cioran, francezi sau români, plus câţiva jurnalişti, toţi români. Recunosc două echipe ale Televiziunii Române, una condusă de Angela Avram, realizatoare de emisiuni pe teme europene, şi o colegă de la radioul public, Roxana Vasile. Nimeni de la ambasada României.

Am aflat că TVR-ul nu numai că va relata de la licitaţie, dar va fi şi unul dintre cei care încearcă să cumpere o serie dintre documente şi manuscrise, ca urmare a unei hotărâri adoptate rapid de Consiliul de Administraţie al instituţiei. TVR va licita prin telefon şi va încerca să facă achiziţii alături de Biblioteca Centrală Universitară.

Licitatia

Licitaţia începe. Tot lotul de manuscrise şi documente e estimat la aproximativ 100-150.000 de euro, dupa cum scrie în catalog. Tot acolo scrie însă şi că estimarea e cu titlu pur indicativ. De altfel Vasile a aflat de la comisarul licitaţiei că "va fi destulă agitaţie, pentru că un colecţionar american e interesat de întregul lot".

Primele manuscrise vândute, primele surprize. Sumele pe care pleacă sunt mult mai mari decât cele estimate. Teza de licenţă a lui Cioran se vinde astfel cu 8.500 de euro faţă de o estimare de 4.000, iar manuscrisul "Cărţii amăgirilor" e cumpărat cu 13.500 de euro. Cei mai aprigi licitatori sunt doi : un băbat şi o femeie de la masa cu telefoane care, înainte de a anunţa un nou preţ, îşi întreabă interlocutorii de la celălalt capăt al firului. Deduc că femeia, căreia comisarul licitaţiei i se adresează pe numele mic, Odile, vorbeşte la telefon cu reprezentantii TVR şi ai BCU. Celălalt licitator este -interesant- chiar expertul care s-a ocupat de organizarea evenimentului, Frederic Castaing, care ascultă indicaţiile telefonice ale altei persoane.

În faţa mesei se plimbă dintr-o parte în alta un domn în cosutum gri. El este adevăratul animator al licitaţiei, cel care strigă preţurile şoptite de oamenii aflaţi la telefon şi îi îndeamnă să pluseze. "Se oferă 6.000 de euro pe carnetul cu însemnări al lui Emil Cioran. Cred că putem face un efort ca să ajungem până la 10.000 !"- glumeşte el, iar preţul creşte. Carnetul cu însemnări pleacă până la urmă pentru 16.000 de euro, deşi estimarea iniţială era de cel mult 3.000.

Citeste intreg reportajul pe RFI.ro.