Cum s-a vandut "exceptional" Cioran la Paris

de Luca Niculescu     RFI
Vineri, 8 aprilie 2011, 9:14 Actualitate | Cultură

Un roman a cumparat colectia Cioran licitata joi la Paris, pentru o suma de patru ori mai mare decat cea estimata. Ce s-a intamplat la Hotel Drouot? Raspunsul intr-un reportaj RFI de Luca Niculescu in contextul in care vineri, 8 aprilie, se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

Paris, 7 aprilie, ora14.00. Hotel Drouot, locul legendar al licitaţiilor pariziene. În prima sală din stânga se vinde o " excepţională colecţie a filozofului român Emil Cioran"', dupa cum citesc în catalog.  O sală de vreo 200 de metri pătraţi, tapetată cu vişiniu. Vreo 50 de persoane sunt interesate de licitaţia care tocmai a început. Mă aşez în primul rând între colegul meu de la RFI, Vasile Damian, şi un domn care are un morman de dosare în faţă. "E unul dintre cei care participa la licitatie", îmi  şopteşte Vasile.

Acţiunea propriu zisă se desfăşoară în faţă. Pe o estradă, în spatele unui pupitru stă comisarul licitaţiei, un domn de 40 de ani, Renaud Giquello, proprietarul casei care organizează vânzarea manuscriselor. El e cel care anunţă unul câte unul documentele care urmează să fie vândute şi încheie cu o lovitură de ciocan în momentul în care nu mai licitează nimeni. Lângă el o masă cu mai multe telefoane şi cu câţiva oameni. Sunt cei care licitează pentru persoane ce nu pot sau nu vor să participe fizic la eveniment. În sală sunt şi alţi oameni interesaţi de manuscrisele lui Cioran, francezi sau români, plus câţiva jurnalişti, toţi români. Recunosc două echipe ale Televiziunii Române, una condusă de Angela Avram, realizatoare de emisiuni pe teme europene, şi  o colegă de la radioul public, Roxana Vasile. Nimeni de la ambasada României.

Am aflat că TVR-ul nu numai că va relata de la licitaţie, dar va fi şi unul dintre cei care încearcă să cumpere o serie dintre documente şi manuscrise, ca urmare a unei hotărâri adoptate rapid de Consiliul de Administraţie al instituţiei. TVR va licita prin telefon şi va încerca să facă achiziţii alături de  Biblioteca Centrală Universitară.

Licitatia

Licitaţia începe. Tot lotul de manuscrise şi documente e estimat la aproximativ 100-150.000 de euro, dupa cum scrie în catalog. Tot acolo scrie însă şi că estimarea e cu titlu pur indicativ. De altfel Vasile a aflat de la comisarul licitaţiei că "va fi destulă agitaţie, pentru că un colecţionar american e interesat de întregul lot".

Primele manuscrise vândute, primele surprize. Sumele pe care pleacă sunt mult mai mari decât cele estimate. Teza de licenţă a lui Cioran se vinde astfel cu 8.500 de euro faţă de o estimare de 4.000, iar manuscrisul "Cărţii amăgirilor" e cumpărat cu 13.500 de euro. Cei mai aprigi licitatori sunt doi : un băbat şi o femeie de la masa cu telefoane care, înainte de a anunţa un nou preţ, îşi întreabă interlocutorii de la celălalt capăt al firului. Deduc că femeia, căreia comisarul licitaţiei i se adresează pe numele mic, Odile,   vorbeşte la telefon cu reprezentantii TVR şi ai BCU. Celălalt licitator este -interesant- chiar expertul care s-a ocupat de organizarea evenimentului, Frederic Castaing, care ascultă indicaţiile telefonice ale altei persoane.

În faţa mesei se plimbă dintr-o parte în alta un domn în cosutum gri. El este adevăratul animator al licitaţiei, cel care strigă preţurile şoptite de oamenii aflaţi la telefon şi îi îndeamnă să pluseze. "Se oferă 6.000 de euro pe carnetul cu însemnări al lui Emil Cioran. Cred că putem face un efort ca să ajungem până la 10.000 !"- glumeşte el, iar preţul creşte. Carnetul cu însemnări pleacă până la urmă pentru 16.000 de euro, deşi estimarea iniţială era de cel mult 3.000.

Citeste intreg reportajul pe RFI.ro.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

5425 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  frumoase detaliile de atmosfera (Vineri, 8 aprilie 2011, 9:30)

  Bogdan [anonim]

  M-au facut sa ma simt si eu in sala :)
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu postat pe 6 apr, afisat pe 7 apr (Vineri, 8 aprilie 2011, 9:31)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Nu este nimic nou sub soare - iata comentariul postat pe 6 apr (tarziu dupa amiaza), afisat pe 7 apr de catre Hotnews - oricum inainte de licitatie.

  Atentie .. difera modalitatea de cumparare ;-) (Joi, 7 aprilie 2011, 9:44)

  Mitica (Palarierul)
  Achizitia de bunuri culturale si artistice este una dintre metodele clasice de spalare a banilor si de dat spaga, inca din timpuri vechi.

  Zilele acestea se discuta mult de manuscrisele Cioran vs. bratarile dacice, dar pana acum nu a fost evidentiata diferenta intre modul de achizitie specific fiecaruia dintre cele doua cazuri.

  In cazul bratarilor dacice (+alte obiecte) achizitia se face prin negociere directa intre repr Ministerului InKulturii si proprietarii respectivi.

  In cazul manuscriselor Cioran - vanzarea se face prin licitatie publica, deschisa, cu strigare.

  In primul caz sunt posibile si probabile aranjamente bilaterale prin care se mareste artificial pretul obiectelor si banii platiti de statul roman ajung in buzunare potrivite - la intermediari, la "oameni de incredere" si la partidul la putere care piloteaza afacaerea.

  In al doilea caz - licitatia deschisa cu strigare nu permite nici smenarii, nici bacsisuri, iar sifonarea banilor este mai complicata, deoarece pretul unor manuscrise recente este mai dificil de stabilit (dl. Cioran nu a scris pe placi de aur, ci pe hartie banala) iar cresterea artificiala a pretului s-ar putea face eventual prin mai multe vanzari-cumparari.

  Cum pentru orice ocazie se gaseste cineva sa profite, cred ca vom afla in curand cum manuscrisele Cioran vor fi cumparate de un "particular", ruda unui politician roman, mare admirator al filozofiei, care le va vinde statului roman peste 2-3 ani cu mare profit, printr-o negociere directa. Cazul va fi mediatizat, "admiratorul" va face si o donatie catre muzeul din Rasinari (2 - 3 pagini de manuscris etc.), iar politruci agramati vor tine discursuri la mormantul gol din satul natal (*).

  Curat murdar coane Fanica !

  "Patria si Dreptul Meu !"
 • +1 (1 vot)    
  valori romanesti (Vineri, 8 aprilie 2011, 9:35)

  ochila [anonim]

  Stiti ca Arhivele Statului roman, potrivit legii arhivelor are dreptul la preemtiune pentru manuscrisele lui Cioran ?
  Media putea sa se intereseze mai mult dar mai ales Ministerul Administratiei si Internelor in cadrul carora functioneaza Arhivele Nationale ale Statului Roman. Cata cultura credeti ca are dl. Igas? dar directorii din Arhivele Statului care sunt obsedati doar de dosarele de cadre ale pcr,utc, ii vedeti sa se bata pentru manuscrisele lui Cioran? Cu doar 0,02% din spagile de la licitatiile publice sau din vami pe 1 an.....
  • +2 (2 voturi)    
   Serios ? au si brevetul ptr roata in arhiva ? (Vineri, 8 aprilie 2011, 11:14)

   Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui ochila

   Toata agitatia legata de presupuse drepturi asupra manuscriselor domnului Cioran este artificiala.

   In fapt domnul Cioran - a dispretuit puternic cultura romaneasca, mica, marginita si balcanizata, mergand pana la expatriere si renuntarea la cetatenie.

   Motivul acestui dispret este evident - activismul cultural pseudo-stiintific (existent de mult timp in Romania), nivel gregar la ideilor puse in circuit, prevalenta unor interese meschine in actul cultural, gudurismul intelectualilor romani fata de puternicii zilei - fie ei regele Carol al II-lea, hoardele legionare, javrele comuniste sau politicienii contemporani noua.

   Dl Cioran a decis sa fie sarac, a mancat la cantina studentilor, nu la masa bogata a puternicilor zilei si nu a acceptat COMPROMISUL cu politicienii romani. S-a exilat la Paris si a creat in limba franceza, inscriindu-se in curentele de gandire mondiale ale vremii sale.

   Daca ar fi vrut sa isi asigure "posteritatea" prin Arhivele Statului sau prin Academia Romana, ar fi facut un gest cat a fost in viata - a avut suficient timp pentru o mie de gesturi, nu pentru unul. Ar fi avut evidente avantaje materiale, precum alti romani capabili - de ex Henri Coanda, Octav Onicescu, dr Parhon, Nicolae Iorga, Octavian Goga, etc. purtati de nevoi sau de arivism spre compromisul cu politicienii romani.

   Domnul Cioran a votat insa cu M Eminescu, nu cu Constanta Craciun si Liuba Chisinevschi.

   Acesta este motivul real pentru care exista o agitatie artificiala cu ocazia centenarului nasterii sale. Dl Cioran nu dadea doi bani pe "marinimia" statului si pe "interesul" politicienilor pentru cultura.

   VOTATI CIORAN !

   "Patria si Dreptul Meu!"

   P.S. Curentul de gandire caruia i s-a alaturat dl Cioran se numeste existenţialism sau trairism.

   In manualele scolare de literatura romana dl Cioran nu este prezent, in schimb sunt prezenti poeti de curte precum Adrian Paunescu, cunoscut lingau si profitor, apologet al fostului dictator Nicolae Ceausescu, Ion Brad etc.
 • 0 (0 voturi)    
  Asa DA (Vineri, 8 aprilie 2011, 10:24)

  Dan [anonim]

  Are dreptate Domnul Bogdan, un reportaj frumos, ca o mini-nuvela.
  Sper ca persoana ce a achizitionat colectia sa o considere si ca valoare culturala, nu doar "trade stuff".
 • 0 (0 voturi)    
  Mistic (Vineri, 8 aprilie 2011, 11:27)

  Camelian Propinatiu [anonim]

  Te face mistic minunea ca prin filantropul George Brailoiu s-a intors in Tara tocmai manuscrisul „Lacrimi si Sfinti“, in care geniul tânar al lui Cioran aproape ca se apropie de al lui Eminescu.
 • 0 (0 voturi)    
  link rfi (Vineri, 8 aprilie 2011, 11:48)

  mara [anonim]

  as vrea mult sa citesc si restul reportajului, dar site-ul rfi e inaccesibil de cateva ore. nu puteti pune intregul text aici? multumesc anticipat.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică