Compania KDF-Energy ce apartine unui romanului George Brailoiu, un avocat de 42 de ani, a cumparat intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran, la licitatia care a avut loc astazi la Paris anuntand ca va dona intregul lot statului roman. "A cumparat tot cu 405.000 de euro, am pierdut totul", a declarat Mireille Radoi, sefa BCU.

Despre protestantism - manuscris al lui CioranFoto: Binoche-renaud-giquello.com

George Brailoiu a declarat pentru ProTv ca este un admirator al lui Cioran si ca a vrut ca documentele sa "se intoarca acasa si sa faca parte din patrimoniul national". Acesta anunta ca donatia se va face in cateva luni, dupa ce avocatii omului de afaceri vor discuta cu reprezentantii Academiei Romane si cei ai Bibliotecii Central Universitare.

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU), Mireille Radoi, a declarat in cursul zilei pentru HotNews.ro ca un roman, persoana privata, a cumparat intreg lotul de documente apartinand lui Emil Cioran, la licitatia care a avut loc astazi la Paris. "A cumparat tot cu 405.000 de euro, am pierdut totul", a declarat Mireille Radoi. Inainte de inceperea licitatiei, directorul general al BCU a declarat ca "exista zvonul si ca este un cetatean american care ar vrea sa le ia pe toate".

"Dupa cinci ore in care am licitat documentele in parte, a venit si a cumparat intreg lotul, ne-am chinuit degeaba", a declarat aceasta. Mai bine de patru ore, documentele au fost scoase la licitatie pe rand, dupa care a inceput licitatia pentru lotul integral. Pretul a fost 405.000 de euro, iar cel care si-a adjudecat documentele a fost un roman, a precizat directorul BCU.

Vezi aici documente, manuscrise si scrisori ale lui Emil Cioran scoase la licitatia din Paris

La licitatia de la Paris au participat TVR si Biblioteca Centrala Universitara

Televiziunea Romana a luat decizia sa participe la licitatie joi, 7 aprilie, in Consiliul de Administratie (CA). Avand in vedere necesitatea constituirii unei baze de documentare pentru productii de televiziune, se aproba participarea SRTv la licitatia organizata la Paris pentru achizitionarea unor manuscrise, carti postale, scrisori, fotografii si alte documente olografe cu imagine, care au apartinut lui Emil Cioran, care prezinta interes pentru patrimoniul national", se arata in Hotararea CA.

Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" din Bucuresti (BCU) a decis sa participe la licitatie miercuri, 6 aprilie. Directorul general al BCU, Mireille Radoi, a declarat pentru HotNews.ro ca nu are la dispozitie suma care sa permita cumpararea intregului lot Cioran, pentru ca a aflat de licitatie abia in urma cu o zi. "Incercam sa cumparam mai mult de cinci documente si mai putin de zece", a declarat Mireille Radoi, precizand ca "un pret orientativ de pornire la parte din ele este in jur de 3-4.000 de euro". "Am aflat ieri pentru ca, din pacate, asa circula informatia in Romania", a explicat directorul general al BCU.

Reprezentantii TVR au declarat pentru HotNews.ro ca Televiziunea Romana si Biblioteca Centrala Universitara „Carol I” (BCU) au format un consortiu pentru licitatia de joi de la Paris. Obiectivul a fost cresterea sanselor pentru a aduce intregul lot Cioran in Romania, compus din peste 80 de pozitii. "Parteneriatul cu BCU a venit spontan, cu doua ore inaintea licitatiei si la scurt timp dupa ce Consiliul de Administratie (CA) al TVR, reunit astazi, a luat aceasta decizie in unanimitate".

Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman nu au fonduri sa participe la licitatie

"Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare", a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca "nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului".

Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. "Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii", sustine Institutul.

Ministerul Culturii, Academia Romana si Muzeul National al Literaturii Romane stiau de licitatie din februarie

Ministerul Culturii, Academia Romana si Muzeul National al Literaturii Romane stiau de licitatia de la Paris, unde sunt scoase la vanzare documente ale lui Emil Cioran, din luna februarie. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea. Potrivit acesteia, Ambasada Romaniei la Paris a transmis pe data de 24 februarie informatia despre licitatie, cu propunerea de a fi comunicata institutiilor potential a fi interesate. Prin urmare, MAE a retransmis imediat aceasta informatie Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Academiei Romane si Muzeului National al Literaturii Romane.

Despre licitatie

Printre obiectele personale scoase la licitatie joi, 7 aprilie, la Paris - ora 14.15 ora locala, ora 15.15 ora Romaniei - se numara scrisori, manuscrise, diplome, fotografii ale acestuia, detinute in prezent de o familie a unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Printre cele 80 de loturi scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris se numara caiete manuscrise precum "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei", dar si numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenta in filosofie si litere, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca s.a.m.d.

Citeste si: