Televiziunea Romana participa la licitatia de astazi, 7 aprilie, de la Paris, in cadrul careia sunt scoase la vanzare obiecte personale ale filosofului roman Emil Cioran, care maine ar fi implinit 100 de ani. TVR anunta intr-un comunicat de presa ca hotararea a fost luata in unanimitate in Consiliul de Administratie (CA), reunit astazi. Decizia vine dupa ce directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare Bucuresti, Mireille Radoi, a declarat pentru HotNews.ro ca participa la aceasta licitatie, dar pentru "minim 5 - maxim 10" documente din arhiva Emil Cioran.

Permisul de biblioteca al lui Emil Cioran Foto: RFI

"Avand in vedere necesitatea constituirii unei baze de documentare pentru productii de televiziune, se aproba participarea SRTv la licitatia organizata la Paris pentru achizitionarea unor manuscrise, carti postale, scrisori, fotografii si alte documente olografe cu imagine, care au apartinut lui Emil Cioran, care prezinta interes pentru patrimoniul national", se arata in Hotatrarea CA.

"In cazul in care TVR va avea succes in cadrul licitatiei, aceste obiecte vor sta la baza unor productii de televiziune cu valoare unica in peisajul media din Romania. De asemenea, TVR va cauta cele mai bune solutii pentru a facilita accesul publicului la vizionarea acestor piese-unicat", se arata in comunicatul TVR.

Alexandru Lazescu, presedinte-director general al televiziunii publice, a declarat ca "ideea a venit in mod natural. Strategia noastra, ca institutie media publica, este sa identificam acele zone de interes in care putem valorifica la maximum potentialul nostru. Ne dorim sa fim in slujba publicului, a istoriei si valorilor nationale".

Mireille Radoi: BCU participa la licitatia din Paris, dar nu are bani decat pentru "minim 5 - maxim 10" documente din arhiva Emil Cioran

Mireille Radoi

Mireille Radoi

Foto: Agerpres

Anterior, directorul general al BCU, Mireille Radoi, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia pe care o conduce participa la licitatia care are loc la Paris. "Incercam sa cumparam mai mult de cinci documente si mai putin de zece", a declarat Mireille Radoi, precizand ca "un pret orientativ de pornire la parte din ele este in jur de 3-4.000 de euro". "Am aflat ieri pentru ca, din pacate, asa circula informatia in Romania", a explicat directorul general al BCU.

Oficialul a precizat ca licitatia va avea loc prin telefon. "Astazi este licitatia (7 aprilie, n.red.) si la ora 15:45 ora Romaniei, intram prin telefon in legatura cu casa de licitatii. Ne-am organizat aici, intern. Si va participa seful biroului Bibliofilie si Manuscrise, Doru Badara, Stefania Mazilu, sefa serviciului Comunicarea Colectiilor, si o sa vorbim exact la acelasi telefon cu care vorbesc acum cu dumneavoastra", a explicat Mireille Radoi.

Asculta aici declaratia integrala a directorului BCU, Mireille Radoi

Ministerul Culturii si Institutul Cultural Roman nu au fonduri sa participe la licitatie

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor

Foto: Agerpres

"Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare", a declarat pentru HotNews.ro Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Aceasta a precizat ca "nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului".

Reprezentantii Institutului Cultural Roman au declarat pentru HotNews.ro ca ICR nu poate participa la aceasta licitatie. "Conform Legii sale de organizare si functionare, Legea 356/ 2003, Institutul Cultural Roman nu are printre prerogativele sale achizitionarea si administrarea unor bunuri de patrimoniu. Drept urmare, in bugetul pe anul 2011 nu au putut fi prevazute sume destinate unor astfel de achizitii", sustine Institutul.

Despre licitatie

Printre obiectele personale scoase la licitatie joi, 7 aprilie, la Paris - ora 14.15 ora locala, ora 15.15 ora Romaniei - se numara scrisori, manuscrise, diplome, fotografii ale acestuia, detinute in prezent de o familie a unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Printre cele 80 de loturi scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris se numara caiete manuscrise precum "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei", dar si numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenta in filosofie si litere, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca s.a.m.d.

Citeste si: