Ca in fiecare an, unul dintre recitalurile stagiunii 2010/2011 a seriei „Concertelor Enescu”, organizate de ICR Londra şi Societatea Enescu, este susţinut de cei mai talentaţi studenţi români la prestigioasele şcoli de muzică din capitala britanică. Prezenţa românească în cadrul acestor instituţii devine din ce în ce mai puternică, zeci de tineri români talentaţi studiind cu cei mai mari profesori din lume, discipline din cele mai diverse şi dificile, deseori plasându-se printre cei mai buni şi mai activi muzicieni din punct de vedere concertistic.

Tinerii muzicieni români din LondraFoto: ICR Londra

Pe data de 7 aprilie, la sediul ICR vor concerta Florian Mitrea - pian (câştigator al Bursei Enescu, 2010-2011); Anca Campanie - vioară; Mihai Cocea - violă; Dan Marginean - pian; Raluca Matei - vioară; Radu Ropotan - vioară; Madalina Rusu - pian. Recitalul este susţinut alături de violoncelista de origine rusă Liubov Ulybysheva.

Cei opt muzicieni sunt studenţi eminenţi ai Royal Academy of Music, Royal College of Music, Trinity College of Music şi Guildhall School of Music and Drama, nume în plin avant, deja prezente pe afişele unor săli de concert prestigioase precum Barbican Hall, Cadogan Hall, LSO St. Luke’s sau St Martin in the Fields.

Programul recitalului realizat sub îndrumarea violonistului şi profesorului Remus Azoiţei cuprinde Suita Op. 10 de Enescu, Liszt, Tarantella din Anii de pelerinaj, lucrările Cântec şi Joc dobrogean ale lui Paul Constantinescu, Shostakovich, Trio pentru pian Nr. 1, Op. 8 şi Cvintetul cu pian in Fa minor, Op. 34 de Brahms.

Programul „Concertelor Enescu" este o iniţiativă comună a Institutului Cultural Roman şi a Societăţii Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie şi până în iunie sau iulie, în funcţie de stagiune. Programul a atras până acum o serie întreagă de muzicieni excepţionali şi de ansambluri renumite, care au reuşit să ofere publicului interpretări de cea mai înaltă ţinută ale pieselor enesciene. Din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă Bursa Societatii Enescu unui student eminent de la Royal Academy of Music.