Istoricul Bogdan Murgescu va sustine joi, la Iasi, o conferinta pornind de la cel mai recent volum al sau publicat de editura Polirom: Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010). Conferinta sustinuta de Bogdan Murgescu face parte din proiectul Conferintele CriticAtac, demarat, incepind cu luna aprilie, de CriticAtac si Fundatia Friedrich Ebert Romania. Proiectul are ca scop aducerea in dezbaterea publica a unor teme majore si semnificative pentru societatea noastra, precum si promovarea unor nume noi pe piata de idei din Romania.

Conferinta Bogdan Murgescu - Iasi, 7 aprilieFoto: CriticAtac

Conferinta va avea loc joi, 7 aprilie, la ora 19.00, in Sala 502 din corpul R (fostul Romtelecom) al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" ( Str. Lapusneanu nr. 14, et. 5).

Volumul Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), aparut la editura Polirom in anul 2010, a obtinut Premiul "Historia Magistra Vitae", acordat de Jurnalul National in cadrul concursului "Cartea de Istorie", 2010, precum si Premiul "CriticAtac" pe 2010 pentru cea mai importanta carte care trateaza teme sociale, politice si ideologice relevante pentru societatea romaneasca de azi, acordat de CriticAtac.

Moderatori: Liviu Antonesei & Vasile Ernu

Organizatori: CriticAtac & Fundatia Friedrich Ebert Romania

Parteneri: Editura Polirom, Suplimentul de Cultura, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Fundatia Culturala Timpul

Romania si Europa, de Bogdan Murgescu

Romania si Europa, de Bogdan Murgescu

Foto: Polirom

Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)

Inapoierea economica in raport cu majoritatea tarilor europene, indeosebi cu tarile occidentale care servesc drept termeni de comparatie, reprezinta o problema cruciala pentru societatea romaneasca. Volumul urmareste istoricul acestei inapoieri economice pe parcursul a mai mult de cinci secole. Analiza realitatilor romanesti mai vechi sau mai noi este intregita prin comparatia cu alte tari periferice din Europa, in special cu un grup de trei tari (Danemarca, Irlanda, Serbia) ce la 1500 se aflau la un nivel similar de (sub)dezvoltare cu Tarile Romane, dar care ulterior au evoluat extrem de diferit. Performanta lor relativa serveste la intelegerea mai clara a constringerilor, realizarilor si esecurilor din istoria economica a Romaniei. Concluziile aduc numeroase corective imaginii prevalente despre trecutul economic al Romaniei, precum si elemente care verifica sau imbogatesc unele aspecte ale teoriilor mondiale despre dezvoltarea economica pe termen lung.

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul "Nicolae Iorga" al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca - istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coord., 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coord., Polirom, 2007).