O tablita de argila arsa veche de peste 3.000 de ani, considerata drept cel mai vechi text scris si descifrabil din Europa, a fost descoperita in Grecia, a declarat pentru AFP arheologul Michael Cosmopoulos, profesor la unviersitatea din Missouri (SUA).

Placuta a fost scoasa la lumina zilei in timpul sapaturilor arheologice efectuate pe un deal din Iklena, un satuc din departamentul Messena, la 300 km sud-vest de Atena si pare a fi "un document financiar" provenit dintr-un vechi oras micenian, a explicat Michael Cosmopoulos.

"Este vorba de cea mai veche tablita descoperita in Grecia, deci cea mai veche din Europa", a precizat Cosmopoulos.

"Pe una din fetele tablitei figureaza nume si cifre si pe cealalta un verb care trimite la verbul a confectiona", a precizat el.

Inscriptia este in scrierea lineara B, folosita de micenieni in Epoca de Bronz (1.600 i.Hr.), epoca razboiului din Troia, descris de Homer.

Sapaturile in acest sit, supervizate de scoala de arheologie din Atena si finantate partial de National Georgraphic Society, au inceput in 2006 si au adus la lumina zilei ruinele unei mari structuri, cu ziduri imense, fresce si un sistem de drenaj avansat, datand din 1550-1440 inaintea erei noastre.

Michael Cosmopoulos, care conduce cercetarile, crede ca situl a fost distrus probabil in jurul anului 1400 i.Hr., dupa care a fost invadat de regatul vecin Pylos, al carui rege Nestor este mentionat in Iliada.

"Descoperirea acestei tablite sugereaza ca scrisul este mult mai vechi decat se credea pana acum", a adaugat profesorul.

Tablita va fi prezentata publicului de Cynthia Shelmerdine, specialista in scrierea miceniana la Universitatea din Austin (Texas), cea care a si descifrat-o, de altfel.