Evenimente speciale pe scena Operei Naţionale Bucureşti

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2011, 16:14 Actualitate | Cultură

Soprana Celia Costea
Foto: Opera Nationala Bucuresti
Sfarsitul de saptamana aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB) un program special. Iubitorii operei vor putea viziona vineri, 8 aprilie, de la ora 18.30, reprezentaţia cu mult-îndrăgitul titlu verdian „Aida”, spectacol dedicat memoriei sopranei Lucia Bercescu, personalitate a artei lirice româneşti, iar duminica 9 aprilie, de la ora 19,00, celebra creaţie semnată de Giacomo Puccini, „La Bohème”, avand ca invitata soprana Celia Costea.

Soprana Lucia Bercescu (1911-1995) şi-a construit o carieră internaţională impresionantă, fiind considerată una dintre cele mai mari voci de operă din lume din ultima jumatate a secolului XX. Anul 2011 marchează împlinirea a o sută de ani de la naşterea artistei.

Povestea de dragoste între tânărul general egiptean Radames şi prinţesa etiopiană Aida va prinde viaţă graţie unei distribuţii de valoare: Silvia Sorina Munteanu, EFE KISLALI – artist invitat, LILIANA MATTEI CIUCĂ – artist invitat, Marius Boloş, Eugen Secobeanu, Horia Sandu, Valentin Racoveanu, Dorina Cheşei şi soliştii de balet: Mădălina Slăteanu, Magdalena Rădulescu, Alin Gheorghiu. Corul este pregătit de maestrul Stelian Olariu, întrega reprezentaţie desfăşurându-se sub bagheta dirijorului Iurie Florea.

Lucia Bercescu a început să studieze muzica la vârsta de 17 ani, urmând drumul deschis de sora sa mai mare,  soprana lirică ce fusese numită de un juriu condus chiar de George Enescu ca “cea mai frumoasă voce a României”. Lucia Bercescu a debutat pe scena Operei Române din Bucureşti în 1939 în rolul Margaretei din “Faust” (Charles Gounod), apariţia ei fiind observată şi aclamată atât de publicul larg, cât şi de critica de specialitate. În 1942 a fost remarcată la Viena, în urma participării la un concurs de canto alături de alte 15 soprane din întreaga lume şi a fost angajată la Volksoper, unde a debutat cu rolul titular din „Aida” (Giuseppe Verdi). Cariera sa a însemnat un permanent periplu între Bucureşti şi cele mai mari scene lirice ale lumii, a dat viaţă tuturor rolurilor importante, înregistrând mereu succese răsunătoare. În 1951 a traversat oceanul cucerind şi publicul din Statele Unite, unde a fost angajată la New-York City Opera şi la teatrul liric din Philadelphia, efectuând apoi turnee şi în America Latină, în Guatemala, San Salvador, Porto Rico şi Mexico.  Printre dirijorii sub bagheta cărora a cântat se numără şi George Enescu şi Ionel Perlea.

Spectacolul de duminică îi va purta pe iubitorii de operă în Parisul primei jumătăţi a secolului XIX, în Cartierul Latin în care viaţa boemă, romantismul şi visarea se îmbinau cu sărăcia. Reprezentaţia „La Bohème” se va bucura de prezenţa la Bucureşti a sopranei Celia Costea (în rolul lui Mimi), alături de aceasta evoluând artiştii ONB Marius Manea, Dorina Cheşei, Ionuţ Pascu, Vasile Chişiu, Horia Sandu, Paul Basacopol, Ştefan Schuller, Adrian Ionescu şi Constantin Negru. Corul este coordonat de maestrul Stelian Olariu, corul de copiii a fost pregătit de Vasile Corjos, iar întregul spectacol se va desfăşura sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta.

Celia Costea este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti, urmând apoi o serie de cursuri de perfecţionare cu mari nume ale artei lirice precum Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, Ileana Cotrubaş. A fost remarcată de specialiştii din afara graniţelor României, ca urmare a importantelor distincţii obţinute la competiţii lirice din străinătate: premiul I la Concursul Internaţional „Valsesia Musica” – Italia - 2004, premiul I şi cel al publicului la Concusrul Internaţional de Canto “Francisco Vinas” - Spania 2003, aceleaşi distincţii fiindu-i acordate şi la competiţia internaţională de canto organizată la Beijing în 2002. Printre rolurile interpretate deja se numără: „Le Nozze di Figaro”– Contesa, “ Don Giovanni” – Donna Elvira (Wolfgang Amadeus Mozart), „Carmen”– Micaela (Georges Bizet), “Turandot” – Liu, “La Bohème” – Mimi, “Tosca” – Floria Tosca (Giacomo Puccini), “Il Trovatore” – Leonora, “Otello” – Desdemona (Giuseppe Verdi), “Oedip” – Antigone (George Enescu) ş.a. Printre marile scene pe care a fost aplaudată se află Opera de Stat din Viena, Royal Opera House – Covent Garden, teatrele lirice din Marsilia, Toulouse, Praga, Atena ş.a.Citeste mai multe despre   
[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

307 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version