O expoziţie cu tema "Univers cromatic - Iosif Iser", prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la naşterea pictorului, s-a deschis, joi seară, în Pivniţele Cantacuzine de la Muzeul Naţional Cotroceni. Expoziţia îşi propune o retrospectivă a scenelor de viaţă atât de autentice şi de fascinante în reprezentarea lor, Iser fiind considerat drept unul dintre genialii interpreţi ai fiinţei umane, căreia i-a conferit multiple înţelesuri, o gamă bogată de stări sufleteşti răzbătând din creaţiile sale, conturând un univers coloristic, în tonuri reci sau calde, pe cât de intense pe atât de rafinate.

Printre lucrările care vor putea fi admirate în cadrul expoziţiei se numără "Cadână în verde" (ulei/pânză), "Odaliscă cu mărgele" (ulei/placaj), "Odaliscă în albastru" (ulei /carton), "Familie de tătari" (ulei/pânză), "Doi turci într-o cafenea" (guaşă/hârtie) - 1937, "Peisaj din Spania" (ulei/carton), "Portret de spaniolă" (ulei/hârtie), "Spaniolă cu evantai" (guaşă/hârtie), "Arlechin" (ulei/carton), "Balerină" (ulei/placaj), "Femeie cu jacheta galbenă în fotoliu" (ulei/carton), "Nud şezând (Negresă)" (tehnică mixtă) "Peisaj dobrogean" (acuarelă), "Autoportret" (ulei/carton).

Universul Iser redat în cadrul expoziţiei este completat cu câteva scrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor.

Expoziţia, care este organizată în colaborare cu 15 prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară, este deschisă publicului în perioada 31 martie - 31 mai, informeaza Agerpres.