​Din colecţiile Bibliotecii Regale a Suedieii

Fotografii de Carol Popp de Szathmary, primul fotograf de război din Europa, expuse la ICR  Stockholm

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 29 martie 2011, 19:34 Actualitate | Cultură

În perioada 4-22 aprilie Institutul Cultural Român de la Stockholm va prezenta la sediul său o expoziţie inedită de fotografie, ce conţine lucrări de Carol Popp de Szathmary, primul fotograf de război din Europa. Fotografiile au aparţinut Prinţului Eugen al Suediei (1865-1947), care le-a donat în 1903 Bibliotecii Regale, unde se află şi în prezent. Este pentru prima dată când aceste fotografii sunt expuse public.

Seria expusă la sediul ICR Stockholm cuprinde 30 de fotografii bine conservate, ce înfăţişează monumente a căror istorie legitima aspiraţiile de independenţă naţională ale noului stat: Biserica Mănăstirii Cozia ctitorită de Mircea cel Batrân în 1387 sau ruinele Curţii Domneşti din Târgovişte - timp de aproape trei veacuri capitala Ţării Româneşti. Alături de alte ctitorii de seamă, ca Biserica Mănăstirii Dealu, începută de Radu cel Mare în 1499, sau Biserica Episcopală de la Curtea de Argeş, ridicată de Neagoe Basarab în 1512, seria mai cuprinde şi fotografii ce înscriu în acest cadru istoric figura noului domnitor şi documentează primirea lui Carol I la Mănăstirea Cernica, la Mănăstirea Pasărea şi la Mănăstirea Nămăeşti. Majoritatea fotografiilor poartă semnătura autorului şi unele dintre ele fac parte din binecunoscutul album „România”. Circumstanţele exacte în care albumul a intrat în posesia Casei Regale a Suediei nu sunt cunoscute încă, dar o posibilitate ar fi ca ele să fi constituit o selecţie documentară înmânată la începutul anilor 1880 Reginei Sofia a Suediei, cu prilejul călătoriei sale în România şi Turcia.

 Cu ocazia vernisajului expoziţiei, ICR Stockholm va organiza o discuţie despre opera lui Carol Popp de Szathmary şi despre contextul istoric şi cultural în care fotografiile prezentate au fost produse şi au circulat prin Europa. La eveniment vor participa istoricii de artă Anna Dahlgren, Mircea Iliescu, Adrian Silvan Ionescu şi Leif Wigh.

Carol Popp de Szathmary (1812-1887) s-a născut la Cluj şi în 1843 s-a stabilit la Bucureşti. Călător neobosit, participant la evenimentele care au format Europa modernă, pictor, acuarelist şi desenator extrem de prolific, Carol Popp de Szathmary este cunoscut, în primul rând, drept primul fotograf de război din Europa. Acuarelele si desenele sale constituie adevarate documente istorice si etnografice, in care precizia notatiei se imbina cu o poezie spontana de o cuceritoare sinceritate ("Carutasi", "Baratia din Cimpulung", "Caiac turcesc"); portrete, in ulei, descriind scene de tirg, litografii cu scene patriotice ("Unirea Principatelor").

Szathmary s-a bucurat de mare succes la Expoziţia mondială de la Paris din 1855, unde a prezentat un album de fotografii realizate în timpul Războiului Crimeei. Un exemplar din acest album a fost dăruit Împăratului Franţei, Napoleon al III-lea.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

1420 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Precizări din relaţia - Familia Regală Suedeză şi (Marţi, 10 mai 2011, 16:55)

  Molnár Attila [anonim]

  Precizări din relaţia - Familia Regală Suedeză şi Carol Pop de Szathmári
  Adevărata nume a lui Carol Pop de Szathmári în limba maghiară este Szathmári Pap Károly.
  Adevărata zi de naştere nu se ştie numai ziua de botez adică 11 Ianuarie 1812.
  Numai în ani 1920-30 a fost "botezat" de istorici şi inclusiv de fiul său* numele în limba română.(*Artă şi document de Adrian Silvan Ionesu pagina 197 şi pagina 228-229.)

  Date privind întălnirea dintre Szathmári şi familia regală Suedeză .(Secvenţe din ziarele vremii clujene în limba maghiară- ziarul Kelet şi ziarul Magyar Polgár.

  Date din studiul făcut de Miklósi-Sikes Csaba

  referinţă de website

  www.erdelyimuveszet.ro/kataszter/keret/keret. htm
  aici căutare Szathmári Papp Károly

  1875. Kelet. Kolozsvár. Július 17. / 635 old.
  Szathmári Pap Károly festő hazánkfia ismét nagy sikert aratott. Marienbadban, hol most időzik, a legutóbbi napokig ott volt a svéd királyné is és számos megrendelést tett nála /…/ Pénzen kívül még aranyéremmel is kitüntette /…/

  1875. Kelet. Kolozsvár. Szeptember 12. 208 szám, 819 old.
  Szathmári Pap Károly képíró hazánkfia a napokban utazott át Budapesten, Marienbadból. Ezúttal nem állította ki a fővárosban szép aqvarelle képeit, melyekkel mindenfelé oly méltó feltűnést keltett, de a tél folyamán visszatér Pestre, s ott be is fogja mutatni művészetét.

  1875. Magyar Polgár. Kolozsvár. Szeptember 12. 208 szám.
  Szathmári Pap Károly jelenleg Budapesten időzik, mint a “F.L.” írja, kilenc hó óta lévén lakhe-lyétől távol, s családjával hazafelé sietvén, ez úttal nem fogja kiállítani ama festményeit, melye-ket a svéd királytól kitüntetést, s augusztusban a szász király Drezdában négyet megvett /…/
  themonarchist2.blogspot.com/2008/08/marienbad -where-emper...

  Alte referinţe din istoria şi adevărata biografie lui Szathmári

  www.flickr.com/photos/36481158@N02/5351400949 /in/photostream
  www.flickr.com/search/?q=Szathmari

  Date din studiul de cercetare "Adevărata biografie a lui Szathmári Pap Károly deMolnár Attila


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă