Expoziţia de covoare tradiţionale maramureşene realizate de Victoria Berbecaru şi „covorul zburător” al lui Mircea Cantor vor fi expuse în perioada 28 martie-15 aprilie 2011, în cadrul Festivalului Internaţional al Francofoniei din Statele Unite. Expoziţia, găzduită de La Maison Française din Washington D.C., va fi precedată, în data de 24 martie la New York, de o prezentare a expoziţiei şi a procesului realizării obiectelor expuse. Evenimentul, ce va avea loc la ICR New York, va fi susţinut de Mircea Cantor şi Victoria Berbecaru şi introdus de Corina Şuteu, directorul Institutului Cultural Român din New York.

„Avioane şi îngeri” de Mircea Cantor. Credit foto: Andy Keate Foto: ICR NY

Expoziţia a fost iniţiată şi curatoriată de artistul vizual Mircea Cantor, cunoscut pentru lucrările sale ce conţin comentariile subtile la adresa societăţii contemporane. Abordarea sa nu este aceea a unui etnograf sau antropolog. Obiectivul expoziţiei nu este acela de a documenta, ci de a sublinia autenticitatea acestei arte, de a da privitorilor ocazia de a admira şi a se bucura de frumuseţea acestor obiecte.

Artele tradiţionale sunt încă foarte vii in zona Maramureşului. Olăritul, sculptatul în lemn şi ţesutul sunt îndeletniciri autentice ale locuitorilor zonei. Această expoziţie pune în valoare unele dintre cele mai frumoase covoare realizate de Victoria Berbecaru pe parcursul a patru decenii, unele dintre ele fiind încă folosite în biserica locală.

„A privi un covor maramureşan autentic e ca şi cum ai mînca dulceaţa din cămara bunicii”, spune Mircea Cantor. „Din el emană o energie şi o forţă vizuală înscrise în simboluri străvechi şi forme ce au străbătut timpul din generaţie în generaţie pînă azi.”

Victoria Berbecaru în faţa unuia dintre covoarele sale, realizat în anii 1980. Credit foto: Mircea Cantor

Victoria Berbecaru în faţa unuia dintre covoarele sale, realizat în anii 1980. Credit foto: Mircea Cantor

Foto: ICR NY

Alături de covoarele tradiţionale, expoziţia prezintă şi două lucrări concepute de Mircea Cantor şi realizate de ţesătoarele din Botiza, inspirate de covoarele tradiţionale din regiune. Lucrarea „Avioane şi îngeri” introduce motive mai recente asociate zborului. „Nu am dorit să copiez o tradiţie deja existentă, spune Mircea Cantor, ci să actualizez practici artistice conform viziunii mele. Din acest motiv am introdus avioanele şi îngerii. Nu veţi vedea niciodată pe covoarele româneşti reprezentaţi îngeri sau avioane. Este mai degrabă o dihotomie între două realităţi, cea vizibilă şi cea invizibilă. În plus, există asocierea cu covorul zburător oriental. Idealul de a zbura şi a traversa spaţiul sunt profund înrădăcinate în aspiraţiile umanităţii. De la păsări, fluturi şi alte fiinţe am căutat întotdeauna să simbolizăm şi să copiem într-un mod concret libertatea lor de mişcare. Astăzi, când farfuriile zburătoare nu mai sunt un tabu, iar îngerii sunt mai degrabă creaturi mitice, avioanele par a avea pentru noi mai mult sens. Dar oare chiar aşa şi este?”

„Acest eveniment reprezintă în mod ideal încercarea de a combina arta tradiţională şi cea contemporană în mod organic. Ideea lui Cantor realizată pentru prima oară într-o expoziţie la Plan B în Cluj a oferit ICRNY prilejul de a materializa un gând mai vechi al programelor pe care le dezvoltăm în arte vizuale: acela de a folosi interesul pentru artele contemporane şi artiştii contemporani din Romania în scopul de a atrage atenţia asupra zonelor de artă tradiţională atât de interesante şi de valoroase la noi”, subliniază Corina Şuteu.

Mircea Cantor (născut în 1977, în România, trăieşte şi lucrează la Paris) este un artist vizual recunoscut internaţional pentru comentariile sale subtile la adesa societăţii contemporane, transpuse în medii extrem de diferite: video, animaţie, sculptură, desen, pictură şi instalaţii. Lucrările lui Cantor sunt incluse în colecţii prestigioase cum ar fi cele de la Hirshhorn Museum şi Sculpture Garden, Washington, DC; MoMA, New York; Walker Art Center, Minneapolis; Philadelphia Museum of Art; The Israel Museum, Ierusalim; Centre Pompidou, Paris, Franţa; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid; Museum Abteiberg, Monchengladbach, Germania; Magasin 3, Stockholm, Suedia, precum şi în alte colecţii din întreaga lume. Mircea Cantor este reprezentat la Paris de către Yvon Lambert Gallery, în Tel Aviv de Dvir Gallery şi la Roma de Magazzino.

Victoria Berbecaru (născută în 1944 în Ciceu Mihăileşti, Bistriţa Năsăud; trăieşte în Botiza, Maramureş), una dintre cele mai desăvârşite ţesătoare maramureşene, a contribuit la revitalizarea tradiţiei ţesutului de covoare în anii 70 când s-a stabilit în satul maramureşean Botiza. Alături de ţesătoarele mai în vârstă ale satului, a început să înregistreze vechile tehnici ale vopsitului folosind exclusiv plante şi motivele tradiţionale, multe din ele pe cale de dispariţie. A menţinut această tradiţie de-a lungul a mai mult de patru decenii, contribuind la iniţierea unei noi generaţii de ţesătoare.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din New York şi Ambasada României în Statele Unite.