Premiile Radio Romania Cultural pentru anul 2010

de D.S.     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2011, 12:15 Actualitate | Cultură

Radio România Cultural anunta premiile acordate pentru cele mai importante realizări ale anului 2010 în diferite domenii ale culturii, în cadrul celei de a XI-a ediţii a Galei Premiilor Radio Romania Cultural. Gala s-a desfăşurat la Teatrul Odeon luni, 21 martie 2011 începând cu ora 19.00 şi a fost transmisă în direct de Radio România Cultural, iar versiunea televizată va putea fi urmărită sâmbătă, 26 martie, la TVR Cultural şi ulterior la TVR 1.

În cadrul galei prezentate de Florin Iaru, în cadrul căreia au putut fi ascultati muzicienii de jazz Cristian Soleanu, George Natsis, Adrian Flautistu si Vlad Popescu, s-au acordat premii la douăsprezece secţiuni, precum şi trei premii speciale:

P r e m i u l  d e  E x c e l e n ţ ă i-a fost decernat d-lui Ion Vianu, medic şi scriitor care, prin conştiinţa sa ştiinţifică şi literară devotată adevărului a contribuit în mod convingător la înfăţişarea unor decenii dramatice din istoria noastra recentă.

P r e m i u l  ''I n  m e m o r i a m  I o s i f  S a v a'' i-a fost acordat sopranei Irina Iordăchescu pentru strălucitele debuturi  pe scenele operelor de la Bucureşti, Sofia şi Catania, pentru includerea pe afişul prestigiosului festival de la Glyndebourne din 2012 şi prodigioasa activitate din ţară în domeniul liric şi vocal-simfonic.

P r e m i u l  L u x  M u n d i i-a fost înmânat prof. dr. George Banu, teatrolog de talie
George Banu
Foto: Radio Romania Cultural
internaţională, pentru felul în care a integrat prin cărţile sale fenomenul teatral românesc în contextul valorilor mondiale ale artei spectacolului.

Câştigătorii premiilor Radio România Cultural pentru anul 2010 la cele 12 secţiuni sunt următorii:

1.    Poezie: Ion Mureşan pentru cartea Alcool, Editura Charmides, Bistriţa, 2010 - o carte exemplară prin forţa discursului, a temelor abordate şi a unor imagini memorabile.
2.    P r o z ă: Ioana Pârvulescu, pentru Cartea întrebărilor, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010
3.    F i l m: Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, un film de Andrei Ujică, care s-a distins prin originalitate şi curajul de-a pune în faţa publicului o oglindă înfricoşătoare şi încă traumatizantă.
Andrei Ujica si Florin Iaru
Foto: Radio Romania Cultural
4.    T e a t r u: Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului International “Shakespeare” -pentru ediţia din 2010 centrata tematic, în mod temerar şi exemplar, pe capodopera Hamlet.
5.    A r t e  p l a s t i c e: Constantin Blendea - pentru expoziţia retrospectivă de la Palatul Parlamentului,cu lucrari realizate din 1956 şi până în prezent.
6.    M u z i c ă: Dirijorul Cristian Mandeal - pentru activitatea concertistică din anul 2010, susţinută în mare măsură în afara graniţelor  ţării: concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Naţională Bască, RTE - National Symphony Orchestra din Dublin, Halle Orchester Manchester, Orchestra simfonică din Bournemouth, Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica din Varsovia, Filarmonica din Moscova, Winnipeg Symphony Orchestra din Canada.
Cristian Mandeal
Foto: Radio Romania Cultural
7.    E d u c a ţ i e: Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorică – ARDOR - pentru lansarea “Academiei de Dezbateri”, program de lecturi critice si dezbateri publice inspirat din programe tradiţionale din universităţi de prestigiu din lume, proiect finanţat prin programul “Tineret în Acţiune” şi susţinut de Foreign Policy România, Facultăţile de Ştiinţe Politice din Universitatea Bucureşti şi SNSPA.
8.    Ş t i i n ţ ă: Raluca-Ioana Van Staden – pentru inventarea senzorului care depistează cancerul, pentru care fost medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, unde a fost declarată oficial “cea mai bună femeie inventator”.

M e d i a  c u l t u r a l ă:
9.    Emisiuni tv culturale: Ca la carte, moderator: Cristian Tabără, TVR 1  - pentru consecvenţă, abordarea cu profunzime şi spirit critic a celor mai semnificative apariţii editoriale din spaţiul românesc.
10.  Reviste si suplimente culturale: Idea - pentru polivalenţa abordărilor culturale, pentru curajul de a lansa în dezbatere teme sofisticate şi de nişă, dar şi pentru evidenta deschidere către un nou limbaj conceptual în estetica artelor vizuale şi plastice.
11.  Web site-uri culturale: ArtActMagazine.ro  - un site de actualitate şi analiză culturală cu articole originale, constituindu-se într-o reflecţie asupra artei contemporane din perspectiva discursurilor interconectate, actualizate la multiple medieri socio-culturale.
12.   P r o i e c t e  c u l t u r a l e  ş i  f e s t i v a l u r i: Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă” - singurul eveniment de acest gen din România, ajuns în 2010 a ajuns la cea de-a 3-a ediţie, care a însemnat 81 de evenimente la care au participat peste 500 de artişti străini şi peste 200 de artişti români.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


457 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă