Profesorul si scriitorul Romul Munteanu a decedat joi, cu o zi inainte sa implineasca 85 de ani, informeaza un comunicat de presa remis Agerpres.

"Romul Munteanu a fost un profesor de prestigiu al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, spirit academic de larga cuprindere, din speta marilor profesori europeni, creator de scoala in domeniul literaturii comparate, autor al unei prodigioase opere, maestru si mentor pentru generatii de studenti. A fost, in acelasi timp, unul dintre marii editori ai culturii romane, care a facut din Editura Univers o institutie cardinala a literelor si cunoasterii, o fereastra deschisa spre cultura europeana si universala, intr-un timp ingrat cu accesul la ideile si gandirea occidentala", se arata in comunicat.

Romul Munteanu s-a nascut pe 18 martie 1926, la Calanul Mic, jud. Hunedoara. A urmat Scoala primara din Batiz (1933-1938) si Scoala Normala din Deva (1938-1946) si si-a sustinut bacalaureatul la Liceul Sf. Sava din Bucuresti (1946). A urmat studiile universitare, intre 1946 si 1950, la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Cluj. Si-a inceput cariera in invatamantul superior ca asistent universitar la Cluj si Bucuresti, iar doctoratul, in Litere si Filologie, l-a sustinut la Universitatea din Leipzig. Timp de trei decenii, in perioada 1961-1990, a fost profesor la Catedra de literatura comparata a Facultatii de Filologie (Litere) a Universitatii din Bucuresti. Intre 1971 si 1990, a fost directorul Editurii Univers.

Profesorul si scriitorul Romul Munteanu este autorul unei bibliografii impresionante, care include titluri fundamentale ale culturii romanesti si universale: Contributia Scolii ardelene la culturalizarea maselor, Noul roman francez, Farsa tragica, Profiluri literare, Metamorfozele criticii europene moderne, Lecturi si sisteme, Cultura europeana in epoca luminilor, Jurnal de carti 3, Clasicism si baroc in cultura europeana din secolul al XVII-lea, Introducere in literatura europeana moderna, Scoala ardeleana, Iluminism si romantism european.

In cursul unei cariere prodigioase, Romul Munteanu a primit o serie de premii si distinctii romanesti si internationale: Premiul Uniunii Scriitorilor in 1971, 1972, 1976, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti 1979, 1996, Premiul Menelaos Ludemis, Atena, 1980, Premiul Revistei Flacara pentru critica, 1987, Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler, 2005, Palmes Academiques, acordat de Ministere de L'Education Nationale (Franta), Chevalier des Arts et des Lettres.