Anul acesta, s-a acordat un singur premiu la Concursul de Debut al Editurii Cartea Romaneasca: la sectiunea Proza. Manuscrisul cistigator este romanul Poker de Bogdan Cosa. Romanul va fi lansat la Salonul International de carte Bookfest, care va avea loc in perioada 25-29 mai 2011.

La sectiunile Poezie, Critica/Istorie literara/Eseu si Teatru, premiul de debut nu s-a acordat.

Potrivit editurii Cartea Romaneasca, la concurs au participat 98 de manuscrise, la urmatoarele sectiuni: Proza – 45 de manuscrise, Poezie – 46 de manuscrise, Critica/istorie literara/eseu – 3 manuscrise, Teatru – 4 manuscrise.

Madalina Ghiu, redactor-sef al Editurii Cartea Romaneasca: "Anul acesta premiul de debut al Editurii Cartea Romaneasca i-a fost decernat lui Bogdan Cosa. Tributar, inca, autobiografismului, romanul Poker contine germenii de atmosfera, imaginatie si stil ai unor viitoare constructii narative solide. Este evident ca a aparut o noua generatie literara si ca vom mai auzi de acest autor, nascut in 1989".

Bogdan Cosa, cistigatorul concursului: “Ce e viata daca nu un joc de poker pe multi bani?” Aceasta este filosofia unui grup de prieteni care aleg sa dribleze conventiile si sa refuze existenta banala a cetateanului onest – a omului de rind nemultumit de ceea ce a devenit, dar prea las pentru a-si asuma riscuri, pentru a trai cu adevarat.

Poker este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate si energie. O poveste dramatica de dragoste se proiecteaza pe fundalul tribulatiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatisti, care-si consuma revolta in trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool si altele asemenea. Referintele literare si, in particular, poetice (de la Henry Miller la Ioan Es. Pop) si coloana sonora (de la The Doors la Chris Rea), oralitatea inteligenta, bine pusa in pagina, asigura atmosfera unei intrigi pline de autenticitate si verva, despre deriva existentiala a unor oameni ce refuza servitutile maturizarii. Simtul situatiilor si al detaliului concret, rulajul rapid de planuri, usurinta surprinderii psihologiilor in miscare sint citeva dintre atuurile literare ale acestui roman „tinar” – dar vadind maturitate artistica – aflat, oarecum, in descendenta prozatorilor generatiei beat. Textul dezvaluie, dincolo de suprafata trash, numeroase straturi de adincime care-i confera, suplimentar, relief.

Bogdan Cosa s-a nascut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, judetul Brasov. Absolvent al Facultatii de Litere (Universitatea Transilvania din Brasov), specializarea Limba si Literatura Romana – Limba si Literatura Engleza, promotia 2007-2010, in prezent este masterand al Facultatii de Litere (Universitatea din Bucuresti), sectia Teoria Literaturii si Literatura Comparata. Publica articole si texte literare in revistele Cultura, Tomis, Astra, dar si in reviste exclusiv online (www.boomlit.com, www.clubliterar.com etc.).