Expozitia „Făcând haz de dictatură. România în caricaturile lui Mihai Stănescu 1979-1989” va fi vernisata marţi, 15 martie 2011, in capitala poloneza. Expozitia este organizată de Institutul Cultural Român in Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, una dintre cele mai active instituţii de recuperare a memoriei secolului XX din Polonia. Vernisajul va avea loc în prezenţa artistului Mihai Stănescu şi a caricaturistului polonez Jacek Frankowski.

Realizate într-o manieră acidă şi vie, caricaturile lui Mihai Stănescu au devenit celebre pentru satira dură la adresa regimului comunist. Expoziţia de la Varşovia cuprinde lucrări realizate în perioada 1979-1989, multe dintre ele fiind cenzurate pentru aluziile extrem de transparente la sărăcie, lipsa libertăţii individuale şi alte subiecte tabu din acea vreme. Lucrările expoziţiei au fost selectate de ICR-Varşovia şi Casa Întâlnirilor cu Istoria.

Ca parte integrantă a acestui proiect, în data de 15 aprilie 2011, tot la Casa Întâlnirilor cu Istoria, va avea loc o proiecţie a filmului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică.

Expoziţia va fi deschisă până în 3 mai 2011.

De-a lungul timpului, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varsovia au mai fost organizate evenimente in parteneriat cu ICR-Varşovia: evenimentul „Dictatură asupra corpului” (expoziţie, proiecţie de film, conferinţă-dezbatere), masa rotundă „Lustraţia pe româneşte”, programul „Libertatea la 20 de ani” dedicat aniversării revoluţiei române din decembrie 1989 (cuprinzând o serie de conferinţe şi expoziţia de fotografii Andrei Pandele), conferinţa bilaterală „70 de ani de la Marele Refugiu polonez în România, 1939-1945”.