In Sala Foaier a Muzeului Taranului Roman va avea loc vernisajul expozitiei de pictura si lansarea albumului Gheorghe I. Anghel, aparut la Editura Institutului Cultural Roman. Vernisajul expozitiei va avea loc luni, 7 martie 2011, de la ora 18.00, in prezenta artistului, alaturi de care se vor afla si vor vorbi Cristian Velescu si Ruxandra Demetrescu.

Expozitie de pictura Gheorghe I. AnghelFoto: ICR

Gheorghe I.Anghel (n.1938, Cluj-Napoca) a absolvit Institutul de Arte Plastice „N.Grigorescu” din Bucuresti, la clasa de pictura a profesorului Ion Marsic. De timpuriu, artistul a luat lectii de desen cu Lola Shmiererer Roth, eleva a lui Lovis Korinth la München si a lui Derrain la Paris. Doctor in arte vizuale, este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si al Fundatiei Taylor din Paris. In anul 2003 a fost distins cu Ordinul „Meritul cultural“ in grad de mare ofiter. Este autorul romanului Vara cu serile lungi, publicat in 2006, si al unui volum de poezie, aparut in 2008. A expus lucrari de pictura si ceramica, precum si obiecte, in numeroase expozitii organizate in tara si in strainatate. Premii obtinute (selectie): 1971 – Premiul Festivalului „Metafora” Szczecin (Polonia), 1974 – Premiul pentru selectia romaneasca la Festivalul International Canes-sur-Mer (Franta), 1976 – Premiul special al juriului la Festivalul International de la Pirano (Slovenia), 1978 – Premiul III la Bienala zonala de pictura de la Kosice (Slovacia), 1979 – Premiul Revistei Arta, 1981 – Premiul „Triomfo” (Italia), 1983 – Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Romane, 1983 – Premiul „Rafaelo” (Italia), 1987 – Premiul pentru Pictura al Uniunii Artistilor Plastici, 1994 – Marele Premiu al Republicii Moldova, 2000 – Marele Premiu al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

In 2007, la Salonul de la Grand Palais, artistul a obtinut Premiul Breaute al Academiei Franceze, medalia de argint a salonului si Premiul Sandoz al fundatiei Taylor. Ca urmare a acestui premiu, artistul a fost invitat sa expuna la Cleon d’Andran, in 2008, la Auver sur Oise si la Frette sur Seine, in 2010.

„(…) pe suprafata uneia si aceleiasi imagini, ori poate in adancul ei, stau fata in fata cele doua ipostaze – deja de multa vreme canonizate – ale oricarui act cultural, si, prin extensie, ale oricarui act creator: apolinicul si dionisiacul. Cel dintai a imbracat – in pictura lui Gheorghe I.Anghel – hainele tematice ale clasicismului elin, in vreme ce al doilea – aidoma unui duh nelinistit si ratacitor (…) pare a fi imprumutat vremelnic chiar persoana artistului, trupul si poate chiar fiinta sa. Nu rareori o asemenea interpretare e determinata de imprejurarea ca viata se amesteca in opera si viceversa.“ – Cristian R. Velescu.

Expozitia de pictura va putea fi vizitata in perioada 7-14 martie 2011.